Téma

TŘENÁ BUCHTA


Třená buchta s jahodovým krémem a šlehačkou

Suroviny na těsto:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky

Suroviny na krém:

  • 0,5 l vody
  • 2 jahodové pudinky
  • 0,5 l mražených jahod
  • 1 hrnek cukru
  • 400 g másla
  • šlehačka na šlehání

Postup:

V míse vyšlehejte sníh z bílků, poté přidejte cukr a mouku. Dejte upéct na vymazaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova. Mezitím si připravte jahodový krém. Uvařte jahodový pudink společně s jahodami a cukrem. Nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo a takto připraveným krémem potřete vychladlou placku. Poslední vrstvou bude ušlehaná šlehačka s trochou cukru. Tu rozetřete nahoru na jahodový krém. Dobrou chuť.

Zdroj: Třená buchta

Třená buchta se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 ml zakysané smetany
  • 1 čokoládový pudink
  • 1 skořicový cukr na posypání

Postup:

Do mísy dáme vejce, přisypeme cukr a našleháme. Potom přidáme olej, mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše pořádně zamícháme a takto připravené těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dále dle návodu na obalu uvaříme pudink a nalijeme ještě teplý „klikatě“ do těsta. Buchtu pečeme do zlatova v předem vyhřáté troubě na 160 °C zhruba 30 minut. Vychladlou buchtu potřeme zakysanou smetanou smíchanou s trochou moučkového cukru a nakonec posypeme skořicovým cukrem. Dáme vychladit na chvilku do lednice a můžeme podávat.

Zdroj: Třená buchta

Třená buchta mramorovaná

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce instantní kávy

Náplň:

  • 2 měkké tvarohy
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 2 vanilkové cukry
  • 3/4 hrnku mléka

Postup:

V míse ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej a poté mouku, prášek do pečiva, kakao, kávu a mléko. Vše pořádně společně zamícháme v hladké těsto, které poté nalijeme na vymazaný plech nebo na plech s pečicím papírem. V další míse připravíme tvarohovou náplň, a to tak, že smícháme tvarohy, vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko a vyšleháme hladkou náplň. Tu nanášíme nepravidelně lžící na těsto. Vidličkou pak lehce promícháme, aby vzniklo mramorování. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.

Zdroj: Třená buchta

Třená buchta s rebarborou

Suroviny:

  • 15 dkg cukru krupice
  • 15 dkg hladké mouky
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg másla
  • 4 vejce
  • 3/4 balíčku prášku do pečiva
  • Rebarbora – 4 stonky, 4 lžíce cukru, 125 ml vody, 5 dkg másla
  • Poleva – 1 dl bílého vína, 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

Nejprve připravíme rebarboru do buchty. Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme na hlubokou pánev nebo do kastrůlku, přidáme cukr a vodu. Vaříme na mírném ohni zhruba 15 minut a mezitím si připravíme těsto. Ušleháme máslo s cukrem, postupně přidáme vejce, poté mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidáme do těsta povařenou scezenou rebarboru a zamícháme. Těsto nalijeme na vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. Šťávu z povařené rebarbory si ponecháme na polevu. Tu připravíme tak, že šťávu na pánvi znova ohřejeme, přidáme bílé víno a lžíci cukru. Za stálého míchání vznikne sirup, kterým upečený koláč pocákáme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Zdroj: Třená buchta

Pudinková buchta na plech

Na vás je jen vybrat ten správný recept na pudinkovou buchtu, jíž později potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu nebo přátele. Věřím, že se alespoň jeden z níže uvedených receptů stane vaším oblíbeným a vy se k němu budete s chutí vracet.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Pudinkové koláče

Nutriční hodnoty těchto výrobků se pohybují ve 100 g takto:

  • Energie: cca 1 620 kJ
  • Bílkoviny: cca 9,9 g
  • Tuky: cca 14 g
  • Sacharidy: cca 52 g

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Hrnkový recept

Suroviny na těsto:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrnek nahrubo mletých ořechů (pokud chcete, není podmínkou)
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 hrnky kefíru (cca 0,5 l)
  • ½ hrnku oleje
Suroviny na polevu:
  • 2 čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 1 zakysaná smetana
  • oříšky na posypání

Postup:

Do mísy dáme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, jedlou sodu, oříšky, kakao, olej a kefír. Vše společně pořádně promícháme. Vymažeme pekáč a takto připravené těsto na něj nalijeme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů zhruba 30 minut. Poté buchtu vyndáme a necháme vychladnout. Čokoládovou polevu si připravíme tak, že rozpustíme čokoládu s máslem a do směsi důkladně zamícháme zakysanou smetanu. Hotovou polevou pomažeme vychladlou buchtu a nakonec ji posypeme ořechy. Krájíme na čtverečky o velikosti cca 5 x 5 cm.

Zdroj: Třená buchta

Buchty z třeného těsta

Suroviny:

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg másla nebo Hery
  • 2 vejce
  • 3 dkg droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • olej na vymazání pekáče

Postup:

Do hrníčku uděláme kvásek: nalijeme mléko pokojové teploty, nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, společně zamícháme a necháme vzejít. Mezitím do mísy dáme máslo s cukrem, utřeme do pěny a následně zašleháme ještě žloutky. Přidáme mouku, špetku soli, citronovou kůru, přilijeme kvásek a mléko dle potřeby. Z těchto ingrediencí vypracujeme nelepivé hladké těsto, které necháme v teple kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, dáme na vál a začneme tvořit buchty. Těsto rozdělíme na stejně velké bochánky, z nich uděláme placky, které doprostřed plníme tvarohem, mákem nebo povidly. Takto připravené zabalíme a dáváme do pekáče s trochou oleje spojem dolů. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů do zlatova. Hotové posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Třená buchta

Třená bábovka

Ingredience: 3 vejce, 2 d l mléka, 125 g másla nebo Hery, 140 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 300 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, šťáva a kůra z jednoho citronu, kakao (jak kdo má rád), tuk a hrubá mouka na formu

Postup: Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, vmícháme žloutky a citronovou kůru a šťávu, přiléváme vlažné mléko střídavě s polohrubou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Vyšleháme bílkový sníh a opatrně ho zamícháme do těsta, těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Trochu těsta můžeme obarvit kakaem, ale nemusíme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C necelou hodinu. Tato třená bábovka nádherně voní a chutná citronově.

Zdroj: Bábovka

Rychlý moučník z mikrovlnky

Ingredience: 3 lžíce oleje, 0,5 lžíce kypřicího prášku, 1 vejce, 2 lžíce Granka, 4 lžíce cukru moučka, 3 lžíce mléka, 4 lžíce hladké mouky

Postup: Připravíme si 1 hrneček. V hrnečku smícháme mouku, kypřicí prášek, cukr a Granko. Přidáme vejce, mléko a olej, dobře promícháme. Hrnek dáme do mikrovlnky cca na 2 minuty. Až buchta začne stoupat, vypneme a necháme 5 minut odpočinout. Hrnkovou buchtu z mikrovlny vyklopíme a podáváme zdobenou šlehačkou a Grankem. Toto je ideální rychlovka pro dítě nebo „vlka samotáře“.

Zdroj: Rychlý moučník

Jogurtová buchta

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek studeného mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 celé vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2x bílý jogurt Activia (2x 125 g)
  • čokoláda
  • mandarinkový kompot (ovoce lze obměnit za jakékoliv dle fantazie)

Postup:

Smícháme vejce, mléko, olej a jogurty, postupně přidáváme cukr, vanilku, mouku s práškem do pečiva. Nakonec nastrouháme čokoládu a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Nazdobíme ovocem a pečeme při 180 °C asi 1 hodinu. Vychladlou buchtu posypeme moučkovým cukrem nebo při slavnostnější příležitosti ozdobíme šlehačkou.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Rychlá buchta s pudinkem

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 libovolný pudinkový prášek, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1 čokoládová poleva, kokos nebo oříšky na posypání

Postup: Mouku s práškem do pečiva smícháme s cukrem a pudinkovým práškem. V jiné misce smícháme mléko, olej a vidličkou rozšlehané vejce. Vše přilijeme k sobě a promícháme. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve vyhřáté troubě upečeme. Možno polít čokoládovou polevou a posypat kokosem, mletými oříšky či jakýmkoli koupeným cukrářským zdobením.

Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem

Pudinková bublanina

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 120 ml oleje
  • 4 vejce
  • 200 g polotučného tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g jahod (čerstvých nebo mražených), možno i jiné ovoce

Postup:

Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidejte cukr, vyšlehejte do pěny, poté přilijte olej a znovu šlehejte. Ke žloutkům přidejte tvaroh, mouku, vanilkový cukr, vanilkový pudink a prášek do pečiva. Promíchejte. Na závěr zlehka vmíchejte tuhý sníh. Vyšší plech vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou a přelijte na něj připravené těsto, rovnoměrně rozetřete. Jahody pokrájejte na čtvrtiny nebo poloviny a rozmístěte na těsto. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte péct asi na 30 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout, pocukrujte a můžete podávat.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Tvarohová buchta

Ingredience: 500 g hladké mouky, 1,5 balení Hery, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 2 tvarohy, 2 žloutky, 2 bílky, dle chuti moučkový cukr

Postup: Mouku, prášek do pečiva, Heru, vanilkové cukry a moučkový cukr smícháme dohromady (nejlépe přímo rukama). Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné části přidáme kakao a propracujeme. Z těsta bílého a kakaového utvoříme koule a dáme je do mrazáku na 20 minut. Mezitím vymažeme a vysypeme plech a připravíme směs. Tvarohy, žloutky a cukr moučku umícháme a nakonec zjemníme tuhým sněhem. Těsto bílé nebo kakaové nastrouháme na hrubém struhadle a srovnáme na plechu, pak nalijeme směs, opět srovnáme a nakonec postrouháme druhou půlku těsta. Pečeme na mírném ohni, dokud okraje jemně nezhnědnou. Zbytečně buchtu nepečeme dlouho, aby nebyla vysušená.

Zdroj: Tvarohový koláč

Pudinkový koláč z listového těsta

Ingredience:

  • 500 g listového těsta
  • 100 g moučkového cukru
  • 750 ml mléka
  • 3 ks vanilkového pudinku
  • 250 g másla

Postup:

Listové těsto si rozdělte na 2 poloviny, z obou polovin vyválejte stejný plát, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200–250 °C asi 15 až 20 minut. Těsto nechte úplně vychladnout. Mezitím uvařte pudink z mléka a tří vanilkových pudinků, přelijte z hrnce do plastové misky, aby vám rychleji vychladl, a nechte úplně zchladnout. Máslo nechte v místnosti zahřát na pokojovou teplotu. Pomocí ručního šlehače poté vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do hladka, pak přidejte studený pudink a vyšlehejte hladký krém, který rozetřete na jeden plát upečeného studeného těsta a přiklopte druhým. Můžete podávat ozdobené cukrem, potřené čokoládovou polevou, nebo jen nepravidelně pocákané čokoládovou polevou, ale můžete použít i citronovou či rumovou polevu.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Buchta s pudinkem a jablky

Ingredience:

  • na těsto: 400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, trochu mléka, 1/2 prášku do pečiva
  • na náplň: 1,5 kg jablek, 12 lžic pískového cukru, 3 sáčky vanilkového pudinku

Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Poté jej rozdělíme na 2 části, vyválíme dvě stejné placky ve velikosti plechu a první z nich za pomoci válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na tuto placku stejnoměrně rozvrstvíme náplň, kterou jsme připravili nakrájením jablek na plátky a smícháním s cukrem a pudinkovým práškem. Cukr s pudinkem je dobré smíchat s pokrájenými jablky na poslední chvíli, protože nestačí pustit vodu. Opět za pomoci válečku přeneseme druhou vyválenou placku a přikryjeme jí jablečnou náplň. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C dorůžova. Výše uvedené těsto se dá též použít na pečení jablečného závinu. Množství postačí na 3 záviny.

Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Nina Vinšová

příběhy k tématu

Pampeliškový med

Jana

Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět