Téma: 

chilli con carne zdeněk pohlreich


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK DĚLAJÍ CHILLI CON CARNE KLUCI V AKCI

Postup přípravy chilli con carne

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Pak si připravíme pánev (nebo hrnec) s olejem, na němž si zpěníme cibuli spolu s jemně posekaným česnekem a kmínem. Poté přidáme maso a vše prudce orestujeme.

Na pánev přidáme rajčata i se šťávou a dochutíme to třtinovým cukrem, solí a chilli. Směs s masem se 10 minut podusí a na závěr se přidají scezené fazole.

Detail odstavce: Postup přípravy chilli con carne
Zdroj: Jak dělají chilli con carne Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK DĚLAJÍ CHILLI CON CARNE KLUCI V AKCI

Postup přípravy rýže

Rýži je potřeba nejprve pořádně propláchnout. Potom se orestuje na oleji a zalije vodou, osolí a přivede se k varu. Pak se hrnec s rýží dá do trouby, kde se rýže ještě peče asi 20 minut při 180 C. Rýže se pak zakápne limetkovou šťávou a přidá se nasekaný koriandr a vše se promíchá.

K rýži s chilli con carne se pak přidá proužek avokáda.

Detail odstavce: Postup přípravy rýže
Zdroj: Jak dělají chilli con carne Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK DĚLAJÍ CHILLI CON CARNE KLUCI V AKCI

Potřebné ingredience (na 4 porce)

Chilli noc carne:

  • 40 ml olivového oleje
  • 450 g hrubě umletého hovězího zadního
  • 1 ks středně velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 450 g drcených rajčat
  • 450 g konzervovaných červených fazolí
  • Kmín
  • Chilli
  • Pepř
  • Sůl
  • Třtinový cukr

Rýže:

  • 240 g rýže parboiled
  • 30 ml olivového oleje
  • 360 ml vody
  • 1 limetka
  • 1 svazek koriandru
  • 1 avokádo
  • Sůl

Detail odstavce: Potřebné ingredience (na 4 porce)
Zdroj: Jak dělají chilli con carne Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: pěstování keříčkových rajčat

Zakoupil jsem sazenice minirajčat ale s pěstováním na balkoně nemám žádné zkušenosti, to je jak velikou nádobu, kolik je potřeba zeminy, jakou zeminu, kdy jak a čím přihnojovat.
Odrůda je Vilma a Venus. Děkuji za každou radu.
Zdeněk Kubík

Zdroj: diskuze Pěstování keříčkových rajčat
Odesláno: 27.4.2015 uživatelem Zdeněk Kubík
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CHILLI CON CARNE

Co znamená chilli con carne

Chilli con carne je kořeněné dušené pálivé jídlo. Hlavními přísadami jsou maso a chilli papričky. Přidávají se rajčata, cibule, fazole a další. Chilli con carne se proslavilo v Texasu v dobách zlaté horečky v Americe, kdy tamější hledači pokladů vařili tento pokrm přímo v kotlíku na otevřeném ohni. Původ má ovšem tento recept v Mexiku.

Detail odstavce: Co znamená chilli con carne
Zdroj: Chilli con carne
Zveřejněno: 5.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Sklizeň rakytníku

Dobrý den
Poradíte mi kdy je nejlepší doba na sklizeň rakytníku.?Zkoušeli jsme ho natrhat koncem října,byl to boj,plody jsou hodně měké,nejdou od větvičky a rozmačkávají se mezi prsty.Děkuji za odpověď Zdeněk V.

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku
Odesláno: 26.10.2016 uživatelem Zdeněk Valenta
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

CHILLI CON CARNE

Jak dělají chilli con carne Kluci v akci

Ingredience: 40 ml olivového oleje, 450 g hrubě umletého hovězího zadního, 1 ks středně velké cibule, 5 stroužků česneku, 450 g drcených rajčat, 450 g konzervovaných červených fazolí, třtinový cukr, kmín, chilli, pepř, sůl

Technologický postup: Cibuli nakrájíme najemno a prudce zpěníme na oleji společně s jemně posekaným česnekem a kmínem, přidáme maso a společně prudce orestujeme. Směs doplníme rajčaty i se šťávou, dochutíme cukrem, solí a chilli, 10 minut podusíme a přimícháme scezené fazole, krátce povaříme, popřípadě dochutíme, a podáváme.

Detail odstavce: Jak dělají chilli con carne Kluci v akci
Zdroj: Chilli con carne
Zveřejněno: 5.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CHILLI CON CARNE

Chilli con carne bez masa

Ingredience: 2 hrsti sójového granulátu, 250 g fazolí, 3 cibule, 1 konzerva loupaných rajčat, 5 stroužků česneku, 1 pórek, 4 ks hřebíčku, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 ks chilli papriček, ½ lžíce oregana, sůl, cukr

Technologický postup: Namočíme fazole, nejlépe přes noc. V hrnci se lžící oleje dozlatova osmahneme nasekanou cibuli. Přidáme mletou papriku, chilli papričky a mícháme jen malou chviličku, aby paprika nezhořkla. Poté přidáme fazole i s vodou, ve které byly namáčeny, hřebíček a dusíme, dokud fazole nezměknou. Fazole by měly být těsně pod vodou. Při vaření doplňujeme vodu podle toho, jak se vyvařuje. Když jsou fazole měkké, přidáme loupaná rajčata z plechovky, pórek nakrájený na kolečka, plátky česneku, sójový granulát (suchý, nenamočený). Podle chuti přidáme sůl a cukr (je fajn, když je slaná chuť se sladkou vyrovnaná) a oregano. Vegetariánské chilli con carne dusíme ještě alespoň pět minut. Podáváme s rýží, brambory nebo jen s čerstvým pečivem.

Detail odstavce: Chilli con carne bez masa
Zdroj: Chilli con carne
Zveřejněno: 5.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: řízkování kanadských borůvek

Dobrý den všem,
začal jsem pěstovat kanadské borůvky a nám docela plodné podzimní odrůdy.Prosím o radu jak se dají namnožit domácím,zahradním zpúsobem.
Děkuji,Zdeněk

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky množení
Odesláno: 12.9.2018 uživatelem Zdeněk
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

CHILLI CON CARNE

Jak dělá chilli con carne Babica

Ingredience: 450 g mletého hovězího masa, 2 cibule, 2 papriky, 1 mrkev, 1 střední celer, 1 plechovka sterilovaných rajčat, podle chuti červené víno, 100 ml zeleninového vývaru (z kostky), 150 g sterilovaných červených fazolí, podle chuti sterilovaná kukuřice, podle potřeby olivový olej, 2 stroužky česneku, podle chuti chilli, podle chuti tymián, podle chuti sůl, podle chuti pepř

Technologický postup: Na pánvi rozpálíme olej a mleté hovězí maso na něm osmahneme. Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, papriku, opepříme a osolíme. Okořeníme chilli kořením, zeleninovým vývarem v kostce a tymiánem. Vše zalijeme dvěma deci červeného vína a přimícháme sterilovaná rajčata. Kdyby byla celá směs příliš hustá, přilijeme trochu vody. Přikryjeme pokličkou a za občasného míchání necháme dvacet minut dusit. Potom přisypeme kukuřici a červené fazole – vše sterilované. Promícháme, popřípadě dochutíme, a servírujeme s pečivem.

Detail odstavce: Jak dělá chilli con carne Babica
Zdroj: Chilli con carne
Zveřejněno: 5.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: usychaji listy

Take se me to jednou stalo a udelal jsem toto.Nejprve jsem stromek poradne zalil a pak ho sestrihal a zapravil do hliny hnojivo.Az za dlouho obrazil,ale neplodil.Letos jsem mel pouze jeden plod.S pozdravem Zdenek Rosa.

Zdroj: diskuze Kaki Tomel
Odesláno: 30.11.2018 uživatelem Zdenek Rosa
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

CHILLI CON CARNE

Jak dělá chilli con carne Pohlreich

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 400 g konzervovaných rajčat, 400 g sterilovaných červených fazolí, 2 lžičky rajčatového protlaku, lžička mletého chilli, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce sladké papriky, ½ lžíce sušeného tymiánu, 400 ml zeleninového vývaru, 4 šalotky, 3 stroužky česneku, 2 čtverečky čokolády, 1 červená paprika, cukr, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Ve větším hrnci na rozehřátém oleji za pravidelného míchání restujeme asi 5 minut očištěné, najemno nakrájené šalotky (měly by změknout a zesklovatět), pak přidáme oloupané, utřené stroužky česneku, očištěnou papriku nakrájenou na kostičky, promícháme a po minutě přisypeme sladkou papriku, chilli i kmín. Na středním plameni smažíme, dokud se vše nepropojí, pak přidáme mleté maso, vařečkou se snažíme rozdělit ho na co nejmenší kousky, a důkladně jej opečeme, mělo by vytvořit malé hnědé hrudky (maso musí být dokřupava usmažené, nikoliv dušené). Směs důkladně osolíme a opepříme. Přilijeme vývar, přidáme konzervovaná rajčata, tymián, čokoládu, špetku cukru, podle chuti sůl i mletý pepř a nakonec vmícháme rajčatový protlak. Vše pak přivedeme k varu, přiklopíme a na malém plameni necháme 20 minut probublávat, občas zamícháme a podle potřeby přilijeme dvě lžíce vody. Nakonec vsypeme okapané sterilované fazole, znovu přivedeme k varu a krátce prohřejeme, dochutíme solí i pepřem a před podáváním necháme pokrm 10 minut odpočinout.

Detail odstavce: Jak dělá chilli con carne Pohlreich
Zdroj: Chilli con carne
Zveřejněno: 5.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Černání ořechů

Dobrý den.Mám velký problém s ořešákem,listy v pořádku plody na stromě černé.Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 15.9.2016 uživatelem Zdeněk
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: prosím o radu

Pani Musilova,delate vse dobre.Ja mam tomel ve skleniku a poprve me plodil po peti letech.Vse ma svuj cas.Letos neni ani kvitek.Co pisete,zazil jsem totez.Kdyz shodi pludky jeste se neciti na plodnost.Preji mnoho uspechu s pozdravem Zdenek Rosa.

Zdroj: diskuze Kaki Tomel
Odesláno: 29.5.2018 uživatelem Zdenek Rosa
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

NEJLEPŠÍ KUCHAŘ ZDENĚK POHLREICH

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich napsal několik kuchařek:

  • Bravo, šéfe! – Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2009, kniha obsahuje taky DVD
  • Prostřeno bez servítků – Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2010
  • Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2011
  • Už dost, Šéfe – Co jste v televizi neviděli, neslyšeli a neochutnali – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2012
  • Šéf na smetaně – Smetanové recepty Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2012
  • Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2012
  • Vařte jako šéf! – Škola vaření Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013
  • Česko vaří s Pohlreichem – Nejlepší večeře vašeho života! – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013

Zde můžete vidět ceny kuchařek od Zdeňka Pohlreicha.

Detail odstavce: Kuchařka Zdeňka Pohlreicha
Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich
Zveřejněno: 2.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: prozba

dobry den. Chtel jsem se zeptat na dalsi mesice kalendare pro vinare. Dekuju

Zdroj: diskuze Prozba
Odesláno: 18.10.2016 uživatelem zdenek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

NEJLEPŠÍ KUCHAŘ ZDENĚK POHLREICH

Restaurace Zdeňka Pohlreicha

Jako druhý podnik v řadě po slavném Café Imperial otevřel Zdeněk Pohlreich italskou restauraci Divinis. Je to malý, útulný italský wine bar, který večer nabízí pravé italské menu, založené na kvalitních a hlavně sezónních ingrediencích. Interiér podniku je velmi netradiční. Navrhl jej italský architekt Luciano Belcapo. Kombinuje originální interiér starobylého domu v Týnské ulici s moderními dekoracemi a doplňky. Kromě krátkého stálého jídelního lístku nabízí vždy celou řadu sezónních lahůdek, které překvapí. Cenová kategorie restaurace je definitivně vyšší než standard. Restauraci a wine bar Divinis najdete v centru Prahy, v Týnské ulici. Šéfkuchařem a majitelem je zde Zdeněk Pohlreich. Divinis nabízí mnohem víc než jen dobré jídlo z kvalitních a čerstvých surovin. Je to také velmi obsáhlý vinný lístek, kde si na své přijdou milovníci především zahraničních vín. Kuchyně Divinis se specializuje zejména na italskou kuchyni, těstoviny a masa připravovaná na olivovém oleji.

Detail odstavce: Restaurace Zdeňka Pohlreicha
Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich
Zveřejněno: 2.3.2015

NEJLEPŠÍ KUCHAŘ ZDENĚK POHLREICH

Kdo je Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a spolumajitel Café Imperial, má bohaté zkušenosti z nejlepších hotelů a restaurací nejen v Evropě, ale také Severní Americe a Austrálii. Jeho osobitý styl a charisma mu přinesly nebývalou popularitu. Bez nadsázky se dá říci, že se jedná o nejvýraznější osobnost české gastronomie.

Zdeněk Pohlreich se narodil 10. dubna 1957. Poté, co nesložil přijímací zkoušky na střední školu, nastoupil do učebního oboru kuchař. Vaření jej nejprve vůbec nebavilo. Po vyučení nastoupil do pražského hotelu Stop. Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. Po zájezdu do Nizozemska začal uvažovat o emigraci a v roce 1986 se k ní rozhodl. Realizoval ji o tři roky později. Přes jeden rok strávil v Nizozemsku, z něhož po obdržení povolení odjel do australského Adelaide, kde mu v začátcích pomáhal strýc. Začal jako Sous-Chef v restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem. Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejné pozici v Praze v hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. K roku 2010 provozuje Café Imperial a Divinis. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante je podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. Zdeněk Pohlreich učí na Střední škole gastronomické a hotelové (SŠGH) v Praze. 15. října 2011 se podruhé oženil, u Bodamského jezera si vzal přítelkyni Zdeňku. Má jednoho syna Jana.

Detail odstavce: Kdo je Zdeněk Pohlreich
Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich
Zveřejněno: 2.3.2015

CHILLI CON CARNE

Chilli con carne podle Jamie Olivera

Ingredience: 400 g cizrny, 2 střední cibule, 400 g sterilovaných červených fazolí, 2 stroužky česneku, 800 g sterilovaných rajčat, 2 ks střední karotky, 1 ks řapíkatého celeru, 500 g mletého hovězího masa, malý trs čerstvého koriandru, 2 červené papriky, 400 g baseti rýže, olivový olej, balzamikový ocet, 500 g bílého jogurtu, 1 lžička chilli, 230 g kořeněného pyré z avokáda, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička skořice, 1 citron, mořská sůl, čerstvý drcený pepř

Technologický postup: Jemně nakrájíme cibuli, česnek, karotku a celer – není třeba řešit techniku, prostě nakrájet. Červenou papriku rozpůlíme, odstraníme stopku a semena. Papriku nakrájíme na větší kousky. Do velkého hrnce dáme 2 lžíce olivového oleje a rozpálíme na střední teplotu. Poté přidáme nakrájenou zeleninu. Ještě přidáme chilli, kmín a skořici spolu se špetkou soli a čerstvě namletého pepře. Mícháme každých 30 sekund po dobu asi 7 minut, dokud zelenina nezměkne a lehce nezesklovatí. Z cizrny a fazolí slijeme vodu a přisypeme je do zeleninové směsi. Nakonec přidáme nakrájená rajčata. Směs provaříme. Poté přidáme mleté maso a dřevěnou lžící rozdělíme velké kusy. Přidáme jemně nasekané lístky koriandru a zamícháme. Nakonec okořeníme balzamikovým octem, solí a čerstvým pepřem. Směs přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 1 hodinu. V průběhu doby necháme směs jen lehce probublávat a šikmo přikryjeme pokličkou. Nezapomeňme také občas promíchat, aby se směs nepřipálila.

Jídlo je fantastické s kyprou a načechranou rýží. Rozdělíme rýži a chilli do misek nebo servírujeme doprostřed stolu a každý si nabírá sám. Lze servírovat s kouskem čerstvého křupavého chleba, dokonce i s bramborou vařenou ve slupce či s kuskusem. Vhodné je dát do malé misky bílý jogurt, trochu guacamole a pár plátků citronu.

Detail odstavce: Chilli con carne podle Jamie Olivera
Zdroj: Chilli con carne
Zveřejněno: 5.2.2016

CHILLI CON CARNE

Originální recept na chilli con carne

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 400 g konzervovaných rajčat, 400 g sterilovaných červených fazolí, 300 ml hovězího vývaru, 2 lžičky rajčatového protlaku, 1 lžíce římského kmínu, 2 čtverečky čokolády, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce pálivého chilli (raději trochu méně, záleží na stupni pálivosti), 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 velká cibule, 1 lžíce oleje, ½ lžíce majoránky, cukr, sůl, pepř mletý

Technologický postup: Nejprve si připravte zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. U cibule to půjde nejlíp, když ji přepůlíte od kořínků směrem ke stonku, oloupete a směrem od stonku krájíte na tenké plátky. Nedokrajujte je až do konce – u kořínku by měla cibule držet pohromadě. Poté ji otočte a pokrájejte na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek. Nyní se již můžete pustit do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření. Na řadě je omáčka. Přilijte do pánve vývar. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, čokoládu, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává, nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a nasypte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechejte chilli con carne alespoň deset minut odstát. Je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

Detail odstavce: Originální recept na chilli con carne
Zdroj: Chilli con carne
Zveřejněno: 5.2.2016

VEPŘOVÁ PANENKA PODLE POHLREICHA

Panenka s mandlemi

Ingredience: 1 ks vepřové panenky, 100 g loupaných mandlí, 1 pomeranč, 2 lžíce medu, rozmarýn, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Zdeněk Pohlreich nejprve spaří a nadrobno naseká loupané mandle, poté je vloží do misky. Přidá k nim nakrájenou pomerančovou kůru, rozmarýn, 2 lžíce medu a promíchá. Vepřovou panenku rozřízne, osolí, opepří a na řezu ji potře mandlovou náplní tak, aby kraje zůstaly volné, poté ji pokape pomerančovou šťávou. Takto připravenou panenku zaroluje, roládu sváže provázkem a znovu ji opepří a osolí na povrchu. Rozpálí si gril a nechá maso péct ze všech stran asi 10 minut, poté ho zabalí do alobalu a nechá ještě chvíli na ohni. Následně roládu vyjme z alobalu, zbaví ji provázku a nakrájí na plátky. Takto připravená panenka se může podávat s různě upravenými brambory, pečivem nebo saláty.

Detail odstavce: Panenka s mandlemi
Zdroj: Vepřová panenka podle Pohlreicha
Zveřejněno: 24.8.2017

VEPŘOVÁ PANENKA PODLE POHLREICHA

Grilovaná vepřová panenka

Ingredience: 2 ks vepřové panenky, 12 plátků slaniny, 1 červená paprika, 2 červené cibule, sůl, mletý pepř

Ingredience na hořčičnou omáčku: 2 žloutky, bílý vinný ocet, rostlinný olej, olivový olej, worcestrová omáčka, 1 lžička anglické hořčice, 1 lžíce zakysané smetany, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Zdeněk Pohlreich nejprve obě vepřové panenky nakrájí na medailonky, každý o váze cca 50 g. Kousky masa zabalí do slaniny, osolí a opepří a spolu s kousky červené papriky a červené cibule střídavě napichuje na špejle. Špízy položí na rozpálený gril, který předtím potřel kouskem špeku, a nechá grilovat. Mezitím si připraví omáčku: dva žloutky prošlehá s kapkou bílého vinného octa, osolí je a opepří, pomalu přilévá rostlinný olej a šlehá až do krémovité konzistence. Na závěr přidá kapku olivového oleje a vše důkladně prošlehá. Do této domácí majonézy přidá kapku worcesteru, lžičku anglické hořčice a lžíci zakysané smetany. Ogrilované špízy servíruje s omáčkou z anglické hořčice. Takto připravená panenka se může podávat s různě upravenými brambory nebo s čerstvým pečivem.

Detail odstavce: Grilovaná vepřová panenka
Zdroj: Vepřová panenka podle Pohlreicha
Zveřejněno: 24.8.2017

FAZOLOVÁ POLÉVKA Z ČERVENÝCH FAZOLÍ

Druhy fazolí

Fazole bílé se hodí na různé typy pokrmů, vzhledem k jemné struktuře zejména na výrobu pyré. Vaří se 1,5–2 hodiny.

Fazole „červená ledvina“ jsou univerzální druh fazolí, který se hodí do polévek, chilli con carne a obecně na mexickou kuchyni. Mají výraznou chuť. Vaří se 1,5 hodiny.

Fazole pinto jsou středně velké strakaté fazole, velmi oblíbené v italské kuchyni. Vaří se 1,5–2 hodiny.

Fazole haricot má o něco jemnější chuť než černá fazole. Vaří se přibližně 1 hodinu.

Fazole černá má oválný tvar a tmavou barvu. Její chuť je nasládlá a připomíná houby. Podává se dušená a smíchaná s rýží. Vaří se 1,5 hodiny.

Fazole „černé oko“ se vyznačuje charakteristickou černou skvrnou a velmi tenkou slupkou. Vaří se 0,5–1 hodinu.

Fazole bílá máslová je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Vaří se 1–1,5 hodiny.

Fazole lima, fazole měsíční, pochází z Peru, v současnosti se pěstuje ve všech vhodných oblastech. Semena jsou větší, mají bílou barvu, při vaření změknou, ale nerozpadnou se. Patří k nejvíce využívaným odrůdám.

Fazole fava jsou vhodné především do polévek, salátů a kaší. Jsou větší, mají světle hnědou až červenohnědou barvu a jsou moučnější.

Fazole borlotto mají semena s mnoha skvrnami červenofialové barvy, mají hořkosladkou příchuť. Jsou velmi oblíbené v Itálii, kde se konzumují čerstvé i sušené. Prodávají se ve dvou velikostech. Malé fazole jsou po uvaření velmi měkké, velké se používají do mnoha tradičních italských jídel, například polévky minestrone.

Fazole canellini mají středně velká semena bílé barvy, která po uvaření změknou. Jsou velmi oblíbené v Itálii, především v Toskánsku.

Fazole appalosa-beans jsou středně velké bílé fazole s hnědými nebo červenohnědými skvrnami, které pocházejí z jihozápadu USA, ale v současnosti se pěstují i v mnoha jiných oblastech.

Fazole bostonské, tzv. perličky, jsou malé a moučné, mají světlou krémovou barvu. V USA se používají na pečení bakedbeans, ve Francii na cassoulet.

Fazole vigna čínská, dlouhatec čínský, je specifická především délkou svých velmi úzkých lusků, které dorůstají až do 90 centimetrů. Semena mají smetanovou barvu, je na nich charakteristická tmavá nebo žlutá skvrna. Mají velmi lahodnou chuť a jsou oblíbené v jižních oblastech USA.

Fazole adzuki jsou malé červené fazole, které při vaření získají velmi jemnou a příjemně sladkou chuť.

Fazole mungo, urdu, nebo také urid, je odrůda fazole s menšími boby, která se nejvíce pěstuje a připravuje i neloupaná v Indii. Barva bobů je matně zelená nebo zelenožlutá. Při loupání se velmi často rozpadá na poloviny, prodávaná po úpravách má barvu žlutou.

Fazole můra pochází z Indie a její boby jsou velmi odolné proti vysychání.

Fazole křepelčí mají bílá nebo krémová středně velká semena s tmavými menšími skvrnami, takže připomínají křepelčí vajíčka. Jsou poměrně moučné, ale nerozvařují se.

A co vy? Jaké máte rádi fazole a recepty z nich? Podělte se o ně.

Detail odstavce: Druhy fazolí
Zdroj: Fazolová polévka z červených fazolí
Zveřejněno: 25.6.2017

MEXICKÁ SMĚS

Mexická směs s rýží

Ingredience: 1 větší cibule, ¼ pórku, 1 větší paprika (jakákoli), 1-2 stroužky česneku, 1 plechovka červených fazolí v chilli omáčce, 1 plechovka bílých fazolí (také lze použít předvařené bílé fazole), 1 plechovka kukuřice (mražená kukuřice je také skvělá), 1 rajský protlak, 1-2 lžíce oleje, 1-2 l vody (dle konzistence), chilli, provensálské koření, sůl

Postup: Cibuli, pórek a česnek nakrájíme, zpěníme na oleji, přidáme papriku a podlijeme vodou, přidáme fazole, kukuřici, sůl a koření, necháme povařit cca 10-15 minut. Ke konci varu přidáme rajský protlak. Podáváme s rýží.

Detail odstavce: Mexická směs s rýží
Zdroj: Mexická směs
Zveřejněno: 27.2.2018

BUŘTY NA ČERNÉM PIVU

Buřty na černém pivu a kečupu

Ingredience: buřty podle počtu strávníků, cibule, 1 černé pivo, sůl, pepř, česnek, kečup, feferonka (nebo chilli), drcený kmín

Postup: Do pekáče rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, asi půlcentimetrovou vrstvu, na ni dáme na půlky rozkrojené buřty, které osolíme, opepříme a pokmínujeme. Prolisujeme česnek, dále zalijeme kečupem a rozložíme feferonky nebo zasypeme chilli kořením a zalijeme černým pivem. Pečeme, až se pivo téměř odpaří, ale trochu ho musí zůstat, aby byla šťáva. Podáváme s pečivem.

Tip: Takto pečené buřty jsou vynikající i druhý den, pokud je hned nesníte.

Detail odstavce: Buřty na černém pivu a kečupu
Zdroj: Buřty na černém pivu
Zveřejněno: 21.6.2017

MEXICKÁ SMĚS

Koření mexická směs

Mexické koření je pikantní směs k dochucení ostrých jídel. Vhodné je do fazolových jídel, plněných paprik, gulášů. Vyrábí se průmyslově.

Složení: sůl max. 50 %, glutaman sodný, paprika sladká, chilli, cibule, nové koření, kmín, pepř černý mletý

Koření si můžete vytvořit i doma:

Recept

Ingredience: 1 lžíce sušené chilli papričky, 1/4 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky sušené cibule, 1/4 lžičky červené papriky, 1 lžička černého pepře, 1,5 lžičky mletého kmínu, 1/4 lžičky sušeného oregana, 1 lžička soli

Postup: Uvedené ingredience smíchejte v misce. Vzniklou směs koření skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Používejte při úpravě masa nebo do masových směsí či omáček na mexický způsob.

Detail odstavce: Koření mexická směs
Zdroj: Mexická směs
Zveřejněno: 27.2.2018

MEXICKÁ SMĚS

Mexická pánev s kuřecím masem

Ingredience: kuřecí prsa, česnek, 1-2 plechovky fazolí, cibule, čerstvá paprika, rajčata, kukuřice, chilli paprička nebo chilli omáčka, uzenina (špek, klobáska, nebo žádná)

Postup: Na oleji osmažíme na kousky nakrájenou cibulku s uzeninou a česnek, přidáme okořeněné maso (každý podle chuti: argentinské koření, sůl, pepř nebo třeba grilovací) a osmahneme. Poté přidáme nakrájenou papriku a rajčata, znovu osmahneme, přidáme kukuřici a nakonec fazole (většinou stačí plechovka, záleží na tom, kolik máte masa a jaký máte rádi poměr). Zalijeme troškou vody a dusíme (můžete nechat i trošku vody z plechovky). Poté stačí posypat grilovacím kořením, posolit, popepřit, má-li někdo rád, může přidat půl kostky masoxu nebo trošku sójové omáčky, ale není to podmínkou. Můžete přidat půl chilli papričky, bohatě to stačí, a trochu kečupu. Necháme vypařit vodu a je to hotovo. Pokrm sám zhoustne. Podáváme s chlebem.

Detail odstavce: Mexická pánev s kuřecím masem
Zdroj: Mexická směs
Zveřejněno: 27.2.2018