Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

HOUSKOVÝ KNEDLÍK Z HRUBÉ MOUKY

OBSAH

Houskový knedlík z hrubé mouky

Suroviny:

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • půl kostky droždí
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 housky nakrájené na kostičky

Postup:

Nejprve si připravte kvásek. Smíchejte droždí s troškou vlažného mléka a nechte vzejít. Poté kvásek vlijte k mouce se solí, přidejte vejce a zbytek mléka. Zadělejte tuhé těsto (podle potřeby můžete přidat mléko). Nakonec vmíchejte housky nakrájené na kostičky, těsto posypte moukou a nechte půl hodiny kynout na dvojnásobek. Po vykynutí těsto převálejte, dotvarujte do podoby podlouhlých knedlíků a nechte ještě chvilku odpočívat. Mezitím si připravte větší hrnec, naplňte ho vodou a dejte vařit. Do osolené vroucí vody vložte připravené odpočaté knedlíky. Vařte cca 10 minut, poté otočte a vařte opět 10 minut. Hotové knedlíky vyndejte z vody a propíchněte je vidličkou, aby  z nich vyprchala pára.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Houskový knedlík ze sušeného droždí

Suroviny:

  • 800 g hrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • vejce
  • 0,5 l mléka
  • housky nakrájené na kostičky

Postup:

V míse smícháme mouku s droždím, osolíme, přidáme vejce, vlažné mléko a zaděláme těsto. Když je dobře propracované, zapracujeme do něj na kostičky nakrájené housky. Těsto poprášíme troškou hrubé mouky a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout zhruba na  dvojnásobek. Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 2 bochánky, které necháme 5 minut pod utěrkou odpočinout. Poté je znovu převálíme, dotvarujeme do podoby podlouhlých knedlíků a necháme ještě chvilku odpočívat. Mezitím si vyndáme větší hrnec, naplníme vodou a dáme vařit. Do osolené vroucí vody vložíme připravené odpočaté knedlíky. Vaříme zhruba 10 minut, poté otočíme a vaříme znovu 10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme z vody a propíchneme vidličkou, aby z nich vyprchala pára. Nakonec krájíme na kráječi nebo obyčejnou nití.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Karlovarský knedlík v hrnku

Ingredience: 1 hrníček hrubé mouky, 1 hrníček mléka, 2 žloutky, 2 bílky, které rozšleháme na sníh, 4 rohlíky, sůl

Postup: Rohlíky nakrájíme na malé kostky, vložíme do mísy, přidáme sůl, mléko, sníh, žloutky a zamícháme. Hrníčky vymažeme olejem, naplníme směsí do ¾ a dáme do hrnce s vroucí vodou, který přiklopíme pokličkou. Vaříme 30 minut bez odklápění pokličky. Voda v hrnci musí sahat nejvýše do ¾ hrnečku.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Diskuze

V diskuzi JÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, najdu, prosím, někde návod na jíšku bez mouky? Mám k dispozici chleba a brambory. A protože nepeču, nechci si kupovat kilo mouky jen na jednu jíšku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Kup si hotovou granulovanou jisku

Zdroj: diskuze Jíška

Kuchařská pohotovost karlovarský knedlík

Ingredience: 250 g starší housky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 dl mléka, petržel, sůl, muškátový květ, bílý pepř

Postup: Starší housky nakrájíme na kostičky, které lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 10 minut odležet. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Vytvarujeme ho do úhledné šišky. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do olejem vymazaného alobalu, ve kterém ho budeme asi 20 minut vařit.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Zdravim proc ani ne brambory ?
Dnes jsem koupil pastiku ve skle brambory tam byli.
A
Ja je mel.v polévce acca měsíc ok.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Karlovarský knedlík video

Zde je několik video-návodů, na kterých je vidět jak uvařit karlovarský knedlík.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Diskuze

V diskuzi PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza

Karlovarský knedlík podle Dity P.

Ingredience:80 g hrubé mouky, 80 ml mléka, 1 vejce, sůl, muškátový oříšek, 2 starší housky, petrželová nať

Postup: Z hrubé mouky, mléka a žloutku vytvoříme těsto a ochutíme solí a muškátovým květem. Do těsta přidáme na kostky nakrájenou housku, nasekanou petrželovou nať a sníh ušlehaný z bílku. Směs lehce promícháme a vytvoříme šišky, zabalíme do potravinové fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ CHLEBA Z KVÁSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Valeš.

Dobrý den, poprosím o radu. Peču kváskový chleba, to je báječná věc, trochu mě zrazuje, že mi ten chleba brzy tvrdne. Rychleji než koupený. Dávám jej do lněného plátna, do mikrotenu, nic nepomáhá. Peču 10 min. na 210, potom 35 min na 190. 700 g pšeničné hladké, 350 ml vody, 350 ml žitného kvásku. Budu Vám vděčný za jakoukoli radu. Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Proč je kupovaný chléb tak měkký?

Na chlebu, který dostanete v místních pekárnách, je něco kouzelného – je vždy tak měkký a nadýchaný. Mnoho z těchto chlebů, zejména balených, je vyrobeno s množstvím chemických přísad, jako je propionát vápenatý, amyláza a oxid chloričitý, které pomáhají udržet je měkké, lehké a nadýchané po celé dny.

V domácích podmínkách můžete delší měkkosti docílit přidáním soli (2% z množství mouky, při 700 gramech je to 14 g soli). Zvážit můžete také přidání osmahnuté cibulky.

Zdroj: diskuze Domácí chleba z kvásku

Karlovarský knedlík kluci v akci

Ingredience: 250 g starších žemlí, asi 250 ml mléka, 2 žloutky, sůl, muškátový oříšek, 20 g másla, 40 g hrubé mouky, 2 bílky (sníh)

Postup: Žemle pokrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku, tuhý sníh z bílků a těsto vytvarované do šišky vložíme do navlhčeného, vyždímaného ubrousku. Ubrousek ovineme kolem knedlíku, na obou koncích ho zavážeme provázkem nebo nití, potom ještě o 1 cm dále, vložíme do osolené vody a vaříme mírným varem. Po 5 minutách varu nitě těsně u těsta rozstřihneme, knedlík obrátíme a vaříme ještě asi 20 minut. Uvařený knedlík vybalíme z ubrousku, ostrým tenkým nožem nebo kráječem na knedlíky nakrájíme na kolečka a podáváme.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Houskový knedlík v páře

Suroviny:

  • 0,25 kg hrubé mouky
  • 0,25 kg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 30 g droždí
  • 1 hrnek mléka
  • půl lžičky soli
  • 2 housky nakrájené na kostičky

Postup:

V míse smícháme všechny suroviny kromě nakrájených housek. Necháme v teple nakynout asi 45 minut. Přidáme 2 housky nakrájené na kostičky a pořádně vypracujeme do těsta. Poté necháme těsto na knedlíky ještě kynout dalších 15 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, vytvoříme stejně velké knedlíky a necháme chvilku odpočinout, než budeme dávat na páru. Mezitím si připravíme velký hrnec, do  kterého nalijeme asi 3 cm vody. Přikryjeme ho utěrkou, kterou přichytíme nejlépe gumičkou, tak abychom na ni mohli ukládat knedlíky. Přikryjeme poklicí a necháme vodu vařit. Poté dáme knedlíky na utěrku, znovu přikryjeme poklicí a  necháme v páře vařit 35 minut. Houskové knedlíky vařené v páře jsou tak nadýchané, že je krájíme nejlépe nití, aby se nepomačkaly.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Houskový knedlík nekynutý, bez droždí

Suroviny:

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 malá lžička soli
  • 1 malá lžička prášku do pečiva
  • 2 rohlíky nakrájené na kostičky
  • 2 dl mléka
  • voda

Postup:

Do mísy nasypeme hrubou mouku s práškem do pečiva, přidáme lžičku soli a poté celé vejce s mlékem. Nakonec pokrájíme na malé kostičky dva starší rohlíky a přidáme je do  směsi. Vezmeme vařečku a zamícháme v tuhé nelepivé těsto. Na pracovní desce si těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme z nich knedlíky. Na plotnu dáme vařit hrnec s vodou, do vroucí osolené vody vložíme knedlíky a vaříme asi 20 minut. Nezapomeneme je na začátku odlepit ode dna a hlavně alespoň jednou obrátit. Když jsou knedlíky uvařené, vyndáme je z vody a propíchneme vidličkou. Krájíme na kráječi na knedlíky nebo po staru obyčejnou nití.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Houskový knedlík snadno a rychle

Suroviny:

  • 2–2,5 dl mléka
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 malá lžička prášku do pečiva
  • 2 rohlíky
  • 1 malá lžička soli
  • 1 vejce
  • voda

Postup:

Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl, poté přidejte celé vejce s mlékem a starší housky pokrájené na malé kostičky. Ze směsi připravte tuhé nelepivé těsto, ze kterého na pracovní desce vyválejte dva knedlíky, ty vařte ve vroucí osolené vodě asi 20 minut, nezapomeňte je občas obrátit a hlavně na začátku odlepit ode dna. Uvařené knedlíky vyjměte z vody a ihned propíchejte vidličkou.

Zdroj: Recepty na knedlíky

Karlovarský knedlík Pupp

Ingredience: 250 g starší housky, 100 g hrubé mouky, 2 vejce, 200 ml mléka, petrželová nať, sůl, muškátový oříšek

Postup: Napřed nakrájíme housku na kostičky. V misce smícháme mléko se žloutky, přidáme sůl, muškátový oříšek a pak hrubé mouky tolik, aby vzniklo trošku tužší těstíčko. Nakonec doplníme petrželovou nať a těstíčko nalijeme na nakrájenou housku. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten pak vmícháme do těstíčka s houskou. Vytvarujeme válcové šišky a zabalíme je do potravinové fólie, kterou v krajích zavážeme. Fólii jemně propícháme a knedlík dáme zhruba na 25 minut vařit.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík z Prostřeno

Ingredience: 20 kusů rohlíků, 3 vejce, 100 ml mléka, 1 svazek nasekané petrželky, špetka muškátového květu, špetka soli

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostky, přidáme vejce rozkvedlané v mléku, muškátový květ a jemně nasekanou petrželku. Promícháme a tvarujeme větší kuličky. Vaříme v páře asi 20 minut, poté vyzkoušíme, zda je knedlík uvnitř hotový, ale neměl by se převařit.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Houskový knedlík hrníčkový

Suroviny:

  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 4 rohlíky nakrájené na kostičky
  • 4 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • petrželka
  • sádlo nebo máslo na vymazání hrnečků

Postup:

Do mísy si dáme mouku, smícháme ji s mlékem a žloutky, přidáme nasekanou petrželku, opepříme a osolíme. Do  těsta přidáme rohlíky nakrájené na kostičky, ze zbylých bílků ušleháme hustý sníh a zlehka přimícháme do těsta. Připravíme si hrnečky, které vymažeme máslem nebo sádlem. Takto připravené hrníčky plníme hotovým těstem si do 2/3. Z této dávky naplníme asi 6 klasických ¼l hrnečků (1 hrneček = 5 koleček knedlíku). Vezmeme si větší hrnec, naplníme ho zhruba do čtvrtiny vodou a dáme vařit. Přivedeme vodu k varu a vložíme naplněné hrnečky. Voda by měla sahat asi pod polovinu hrnečků. Zakryjeme pokličkou a vaříme přibližně 25 minut. Vypneme a necháme ještě chvilinku v hrnci odstát. Potom knedlíky vyklopíme, nakrájíme na kolečka a můžeme podávat. Ještě jedna rada na závěr, před  vyklopením knedlíků objeďte nožem obvod hrnečku, aby šly knedlíky bez problémů vyklopit.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Bramborový knedlík jednoduše a rychle

Suroviny:

  • 1 kg vařených brambor
  • 16 polévkových lžic hrubé mouky
  • 8 polévkových lžic krupice
  • 1 vejce

Postup:

Uvařené brambory nastrouhejte, přidejte k nim mouku a vejce a zpracujte kompaktní těsto. Z těsta vyválejte 6 šišek, ty vložte do osolené vařící vody a zpočátku vařečkou odlepujte ode dna. Vařte cca 20 minut.

Zdroj: Recepty na knedlíky

Karlovarský houskový knedlík

Ingredience: 8 ks rohlíků, 5 vajec, 200 g hrubé mouky, 400–500 ml mléka, 4 lžíce zelené posekané petrželky, 3 špetky muškátového květu, dle chuti bílý pepř a sůl

Postup: Starší pečivo (cca 1–2 dny uložené v pytlíku, aby neztvrdlo) nakrájet na kostky a lehce opražit v troubě. Do jedné míchací misky oddělit bílky a do druhé míchací misky odlít žloutky. Dále do misky ke žloutkům přidat nasekanou petrželku (nebo sušenou), mléko, vmíchat mouku, osolit, přidat muškátový květ a bílý pepř. Promíchanou zálivku nalít do mísy s nakrájeným a upraženým pečivem a jemně promíchat tak, aby se pečivo příliš nerozpadlo. Takto připravenou směs nechat asi 10–15 minut odležet. V první míchací misce ušlehat sníh z bílků dotuha a vmíchat do odstáté směsi pečiva – a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, naplníme z jedné strany zavázaný igelit na tlačenku (průměr cca 13 cm) hotovým těstem. Po naplnění zavážeme také druhou stranu provázkem tak, aby se nám výsledná šiška vešla do hrnce. Jinou možností je zabalit šišku do olejem vymazaného alobalu nebo do potravinové fólie. Hotovou šišku (šišky) pak budeme asi 20–25 minut vařit. Při vaření je knedlík na hladině, takže je potřeba jej asi po 10 minutách otočit. Cca po 10 minutách vaření je potřeba propíchnout igelit na tlačenku, aby tlak uvnitř igelitu nerozvázal provázek. Knedlík krájejte buď keramickým nožem, nebo režnou nití.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Jemný karlovarský knedlík

Ingredience: 70g másla, sůl, 6 žloutků, ½ l mléka, 560 g polohrubé mouky, 200 g housky, 20 g másla na osmažení housky, 6 bílků na sníh, 20 g másla na ubrousek

Postup: Máslo utřeme se solí do pěny. Přidáme žloutky, jeden po druhém, po lžících mléko a mouku. Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostky nakrájené housky a z bílků tuhý sníh. Těsto vlijeme do čistého, namočeného a vyždímaného, máslem potřeného ubrousku (nejlépe se připraví, když dáme ubrousek do cedníku), zavážeme dvakrát nití (jednou těsně nad těstem a jednou volně nad těstem) a vaříme jej ve slané vodě po ¼ hodiny. Pak rozvážeme první zavázání a vaříme dál cca ¾ hodiny. Celkem 1 hodinu. Uvařený vyjmeme z ubrousku a nakrájíme nití.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Válková


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP