Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

HOVĚZÍ NA GRIL

OBSAH

Jak naložit hovězí steak na gril

Ingredience: 4 hovězí žebra, 1 dl ananasového džusu, ¾ dl sójové omáčky, 1 dl medu, 1 lžička sušeného zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 cibule na kolečka

Postup: Maso si téměř uvaříme se solí a cibulí. Necháme ho důkladně okapat. Všechny zbývající ingredience smícháme a nalijeme na uvařená žebra. Marinujeme asi 3–4 hodiny a občas obrátíme. Před grilováním necháme trochu okapat. Maso grilujeme za střední teploty asi 20 minut a potíráme zbylou marinádou. Podáváme s chlebem nebo s bramborou pečenou v alobalu. Pokud chcete připravit maso na grilu, tak steak z kvalitního masa nemarinujte ani nekořeňte. Maso opečte dle vašeho požadavku na grilu a až poté dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: Naložení hovězího steaku

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Jak nakládá hovězí steak Pohlreich

Zdeněk Pohlreich tvrdí, že Češi neumí grilovat. A proto se rozhodl rozšířit povědomí o grilování a přinést nezaměnitelné recepty na gril. Díky televiznímu pořadu Šéf na grilu, uváděnému na TV Primau se grilování stalo módní záležitostí.

Rady Z. Pohlreicha:

  • Pokud si chcete na grilu udělat správný steak, budete potřebovat kvalitní hovězí maso. Nejpopulárnější je hovězí svíčková, bohužel je také hodně drahá. Podle Pohlreicha je nejlepší maso, které bude na sobě mít mramorování, to znamená, že svaly jsou prorostlé tukem, který je základem chuti.
  • Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí vybrat si na gril raději jeden druh masa a to dobře ugrilovat. Grilování by nemělo být obžerství, ale pohoda. Není třeba se přejídat špekáčky, kuřecím masem a klobásou.
  • Dále uvádí, že správně odležené maso pro steaky se pozná podle toho, že když na něj zatlačíme prstem, otisk prstu na něm zůstane.
  • Maso na grilování je potřeba vyndat z chladničky alespoň půl hodiny před úpravou. Maso se krájí zhruba na šířku dvou centimetrů. Podle Pohlreicha se může maso předem osolit i opepřit. Štětcem se maso potře olejem.
  • Gril je důležité dobře rozpálit, pak teprve na něj steak položit.
  • Z. Pohlreich říká, že existuje spoustu způsobů, jak poznat, že je steak správně propečený. On sám používá teploměr, ale tvrdí, že nejjednodušší je poznat maso po hmatu. Častou chybou je, že se maso kuchaři snaží odtrhnout od grilu, jenže ono se samo pustí. Do masa se nepíchá vidličkou! Maso se vždy obrací grilovacími kleštěmi.
  • Na grilovaný steak obvykle postačí tři až čtyři minuty z každé strany. Samozřejmě je důležité hned do masa nekrájet, aby nevytekla šťáva. Z. Pohlreich jej nechá prostě chvíli odpočinout.
  • Nakonec doporučuje na steak kápnout olivový olej a malinko jej osolit.

Zdroj: Naložení hovězího steaku

Gril Weber One-Touch 57

Jedná se o kulatý gril na kolečkách, který má průměr 57 cm. Je opatřen technologií One-Touch, která je zabudovaná spolu s čisticí a větrací funkcí a odnímatelnou hliníkovou miskou na popel. Tento gril na dřevěné uhlí umožňuje přímé a nepřímé grilování, jeho součástí je také teploměr. Výška grilu je 89 cm, gril je vybaven i úchytem k zavěšení poklopu, poklop je vybaven držákem s tepelným štítem pro bezpečnou obsluhu. Gril má kotel z kvalitní, porcelánem smaltované oceli, tři hliníkové nohy, dvě plastová kolečka, dvě madla, niklovaný rošt, palivové přepážky.

Zdroj: Gril Weber

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Jak požívá gril Weber Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu využívá gril Weber One Touch Premium 67 cm. Jedná se o nejoblíbenější gril, který má široké uplatnění při grilování. Gril je na dřevěné uhlí a umožňuje přímé a nepřímé grilování. Zabudovaná technologie One-Touch má čisticí a větrací funkci s odnímatelnou hliníkovou miskou na popel. Gril má dvě palivové přepážky. Výška grilu je 109 cm, gril je vybaven i úchytem k zavěšení poklopu, součástí poklopu je držákem s tepelným štítem pro bezpečnou obsluhu. Gril se skládá z poklopu a kotle z kvalitní, porcelánem smaltované oceli, má tři hliníkové nohy, dvě plastová kolečka, dvě madla, niklovaný rošt, palivové přepážky, dávkovač uhlí.

Gril lze využít na přípravu jakéhokoli pokrmu na grilu, další příslušenství umožňuje přípravu pokrmů v nádobách (hrnec, misky, stojany na žebra a podobně).

Pro inspiraci správného grilování je možné se podívat na videoukázku.

Zdroj: Gril Weber

Cena kližky

  • Hovězí kližka z farmy: 1 000 g stojí 155 Kč.
  • Čerstvá hovězí kližka bez kosti – výsekové maso: 1 000 g stojí 149 Kč.
  • Bio hovězí kližka: 1 000 g stojí 221 Kč.
  • Hovězí kližka z býka: 1 000 g stojí 219 Kč.

Tyto ceny jsou pouze orientační.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venas.

Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Cena hovězí roštěné

  • Hovězí roštěná z býka chlazená 1 kg: 400 Kč
  • Hovězí roštěná krájená 1 kg: 289 Kč
  • BIO Hovězí roštěná krájená 1 kg: 399 Kč
  • Hovězí roštěná výseková 1 kg: 266 Kč
  • Hovězí roštěná výseková kravská 1 kg: 190 Kč

Zdroj: Hovězí roštěná

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN S PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mader.

Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
Stéjně jako kuřecí?
J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtí maso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtí maso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtí maso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtí maso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin s puriny

Hovězí roštěná na grilu

Ingredience: 500–600 g vysokého hovězího roštěnce, olivový olej, snítka tymiánu, čerstvě drcený zelený pepř, sůl, popřípadě do omáčky smetana a mouka na zahuštění

Postup: Maso lehce naklepeme, nepoužíváme však paličku na maso, stačí klouby ruky. Lehce potřeme snítkou tymiánu, olivovým olejem a ochutíme čerstvě nadrceným zeleným pepřem. Maso zatím nesolíme, to osolíme až těsně před podáváním. Maso dáme na rozpálený gril a grilujeme asi 4–6 minut z každé strany, zaleží na šířce steaku. Když je maso hotové, dáme ho odležet do alobalu, dáváme pozor, aby nám neunikla šťáva. Šťávu ze steaku přelijeme do malého kastrůlku a přidáme k ní máslo, osolíme a dle vlastní chuti můžeme popřípadě přidat také smetanu. Podáváme se zeleninovým salátem.

Zdroj: Hovězí roštěná

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vašková.

Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Hovězí steak na grilu

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), olivový olej extra virgin, hrubozrnná mořská sůl, čerstvě drcený pepř, bylinky

Technologický postup: Nejprve gril rozehřejeme na vysokou teplotu. Rošt grilu potřeme tukem, aby se nám na steak obtiskla mřížka roštu. Steaky bohatě okořeníme pepřem, mírně potřeme olejem, položíme na rošt a grilujeme podle chuti z každé strany podle stupně propečení. Po upečení osolíme. Bylinky (šalvěj, rozmarýn) pokapeme na talíři nebo větší misce olivovým olejem, na koření položíme grilované horké steaky, pokapeme je také olejem, pak steaky několikrát otočíme, aby se dobře obalily v koření a bylinách. Steaky takto marinujeme 3 až 5 minut, pak je ještě jednou polijeme olivovým olejem a ihned podáváme.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Grilovaná vepřová kotleta

Ingredience na 4 porce

  • 4 vepřové kotlety (240 g každá);
  • 1,8 l ledově studené vody;
  • 60 gramů soli;
  • 50 gramů cukru;
  • olej na vymazání grilovacího roštu.

Postup

Smíchejte ledovou vodu, sůl a cukr ve velké míse. Přidejte kotlety a dejte na 1 hodinu do lednice.

Předehřejte gril. Namažte grilovací rošt.

Vyjměte vepřové kotlety z mísy a osušte je kuchyňskou utěrkou. Dochuťte solí a pepřem.

Kotlety položte na gril a opékejte je na přímém ohni asi 3 až 5 minut z každé strany. Zavřete kryt grilu a pokračujte v opékání kotlet na nepřímém žáru asi 10-15 minut, dokud nedosáhnou teploty jádra 57 °C. Kotlety vyjměte z grilu a nechte je 10 minut odpočívat.

Zdroj: Jak naložit kotletu na gril

Jednoduché grilované kotlety

Ingredience na 4 porce

  • 4 vepřové kotlety;
  • 4 lžíce oleje;
  • 1 lžička soli;
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře;
  • 1 lžička BBQ koření bez soli.

Postup

Na grilované kotlety se používá maso z hřbetu. Jde o spíše suché, zdravější maso, proto než půjde na gril, musí se dobře naložit v oleji, grilovacím koření, soli a pepři a nechá se pár hodin (nejlépe přes noc) odležet.

Pak už jen gril musí mít správnou, horkou teplotu a maso lze ihned položit na grilovací rošt. Maso nechte na rozpáleném grilu asi 10-15 minut a mezi tím ho několikrát otočte. Hotovo!

Maso lze samozřejmě opéct i na pánvi s rozpáleným olejem. Na pánvi maso trvá asi 5 minut (2,5 minuty z každé strany). Před podáváním nechte kotlety dalších 5 minut odpočinout.

Zdroj: Jak naložit kotletu na gril

Hovězí steak na červeném víně

Ingredience: 4 plátky z vrchního šálu (top round steak), 2 červené cibule (nakrájené na kolečka), 35 ml balzamikového octa, 50 ml červeného vína, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku (oloupaného a nakrájeného), mořská sůl, čerstvě namletý pepř

Technologický postup: V malé misce smíchejte balzamikový ocet s červeným vínem a olivový olej, přidejte česnek a vše promíchejte. Maso dejte do mísy, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a vše zalijte připravenou marinádou. Maso v ní několikrát obraťte, aby se dostala všude. Zakryjte fólií a nechte marinovat 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě. Připravte gril na přímý vysoký žár. Maso vyndejte z marinády a dejte stranou. V pánvi přiveďte k varu zbytek marinády spolu s cibulí a nechte zredukovat na polovinu. Hotovou omáčku dejte stranou. Teď se pusťte do masa. Na stupeň propečení medium počítejte s grilováním 4 minuty z každé strany. Hotové maso sundejte z grilu, osolte a nechte 3 až 5 minut odpočinout. Steaky dejte na talíř, přelijte je omáčkou a servírujte.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Hovězí vývar

Suroviny:

  • hovězí maso na polévku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • sůl, pepř, vegeta

Postup:

Omyté maso dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme vařit zhruba hodinu. Pak přidáme očištěnou celou mrkev, celer a petržel, nebo je pokrájíme na větší kousky. Takto vaříme ještě asi půl hodiny. Vytvořenou pěnu na hladině průběžně odebíráme lžící. Před dovařením osolíme, opepříme a dochutíme vegetou. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

Zde můžete zhlédnout video, jak připravit čirý hovězí vývar.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso

Jak se řekne kližka slovensky

Slovensky se kližce říká hovädzia glejovka.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Jak dělají hamburger na grilu Kluci v akci

Ingredience: 800 g mletého hovězího masa s obsahem 15 % tuku, 1 vejce, 4 stroužky česneku, svazek petrželky, mletý pepř, sůl, 4 plátky čedaru, 4 lístky hlávkového salátu, 1 bílá cibule, kečup, plnotučná hořčice

Postup: Maso smícháme s vejcem, drceným česnekem, sekanou petrželkou, ochutíme pepřem a solí. Necháme chvilku odležet a tvarujeme karbanátky, které vkládáme na pomaštěný gril (olejem nebo špekem) a pečeme po obou stranách. Rozkrájené housky dáme rozpéct na gril, vždy jednu půlku potřeme kečupem, druhou hořčicí, obložíme karbanátkem, plátkem čedaru, plátkem salátu, kolečkem cibule.

Zdroj: Mleté maso na grilu

Hovězí steak na grilu

Postup: Před grilováním masa se vyplatí rošt potřít kouskem slaniny či kůží od špeku - nebude se na mřížku tak lepit. Pokud však zvolíte prorostlé hovězí a před otočením mu dáte čas na to, aby se dostatečně zatáhlo, nebude to ani potřeba.

Čas je při grilování vůbec důležitá věc, o výhodách odleželého (respektive vyvěšeného) masa byly popsány hromady papíru, trochu méně už se mluví o tom, že bychom maso měli z lednice vyndat už asi šest hodin před grilováním. Když půjde na gril rovnou z lednice, stáhne se a ztratí na šťavnatosti.

Zapomenout bychom naopak měli na paličku a olejové marinády. Solit a kořenit například bylinkami či česnekem je taky v zásadě lepší až nakonec. Připálené zbytky marinády steaku na chuti nepřidají, pokud už připravujeme maso marinované, měli bychom ho před úpravou na grilu osušit kuchyňskou utěrkou nebo použít grilovací tácek. K dochucení dobrého steaku, který šel na gril "čistý", pak úplně stačí trocha mořské soli, případně několik minut v lázni z olivového oleje, česneku a bylinek (například tymián, rozmarýn).

Tip na recept

Ingredience: 2 zralá avokáda, 1 rajče, 1 červená cibule, 1 limetka, chilli paprička, čerstvý koriandr, sůl, pepř

Postup: Avokádo rozkrojíme, vyndáme jádro a lžící vydlabeme dužinu. Rozmačkáme ji vidličkou, přidáme najemno nakrájenou cibuli, chilli papričku a kostičky rajčat. Ochutíme limetkovou šťávou, nasekaným koriandrem, solí a pepřem. Podáváme v sendviči z rozpečené focaccie s trochou rukoly a plátky grilovaného hovězího pupku. Pupek (vcelku) zlehka osolíme a opepříme, ogrilujeme a necháme ještě asi 8-12 minut odpočívat na teplém místě, například v olivovém oleji s česnekem a bylinkami.

Test propečenosti

Prsty nebo grilovacími kleštěmi zatlačte na maso:

  • pokud je měkké, bude uvnitř ještě syrové (cca 5 minut),
  • pokud na povrchu jemně pruží, bude uvnitř narůžovělé (cca 8 minut),
  • pokud je maso pevné, bude dobře propečené i uvnitř (10 až 12 minut).

Zdroj: Hovězí steak

Zkušenosti s grilem

Zkušenosti s grily Weber jsou velmi pozitivní. Grily jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a designově propracovány, čemuž samozřejmě odpovídá i cena, která je podstatně vyšší než u neznačkových grilů. U grilů se dobře reguluje hoření, jsou uzpůsobeny ke snadnému čištění a nevypálí se vám. Tyto značkové grily jsou mobilní, většina z nich je na kolečkách.

Technologii grilování s poklopem ocení zejména ti milovníci grilování, kteří mají strach, že by se mohl pokrm rychle připálit, nebo být špatně tepelně zpracovaný.

V současné době se tyto grily užívají po celém světě a to díky jedinečné technologii grilování, jímž je grilování s poklopem. Gril tak funguje na principu horkovzdušné trouby, jedná se tedy o nepřímé grilování.

Zdroj: Gril Weber


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP