Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme ovesné vločky a banán nakrájený na kousky. Mixérem rozmixujeme na kaši, pokud je moc hustá, naředíme ji mlékem. Rozehřejeme suchou pánev bez použití oleje, ze směsi vytvoříme lívance a pečeme na mírném ohni z obou stran do zlatova. Kdy máme lívance otočit, poznáme tak, že se nám na povrchu začnou tvořit malé bublinky.
dle chuti jakýkoli džem, tvaroh, med nebo mletá skořice
Postup:
Do mísy dáme bílý jogurt, hladkou mouku, vločky, vejce, olivový olej, prášek do pečiva, špetku soli a vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto necháme odležet zhruba 20 minut. Ovesné vločky se nasáknou, těsto většinou zhoustne, takže ho poté budeme muset zředit ještě jogurtem nebo vodou. Mělo by mít hustší, ale litou konzistenci. Pánev nebo lívanečník potřeme olejem a z obou stran pečeme lívance do zlatova. Dle chuti si hotové lívance potřeme džemem, na ozdobu použijeme tvaroh, med a mletou skořici. Kdo má rád, může si celé lívance obalit ve skořici s cukrem. Z uvedené dávky upečete zhruba 18 lívanců.
Postup: Všechny ingredience smícháme na těsto a pod utěrkou necháme kynout. Lívanečník vytřeme lehce olejem a pečeme. Hotové lívance potřeme rozpáleným máslem a namočíme je do skořicového cukru, nebo mažeme marmeládou.
Banánové lívance s arašídovo-kakaovovou pomazánkou nezní jako dieta, ale nenechte se mýlit. Klidně si je jako zdravé jídlo můžete dát, pokud nepoužijete hladkou mouku.
Každý banánový lívaneček lze dozdobit jenom stylově banánem, případně jiným ovocem, které máte doma. Hotové lívance můžete ještě posypat trochu skořice, a kdo má rád, může přidat kopeček zakysané smetany, tvaroh nebo kvalitní zmrzlinu či čokoládu. Na banánové lívance se také výborně hodí med s ořechy.
Banánové lívance jsou skvělou a zdravou snídaní či dopolední svačinkou, ale nesmí se jich zkonzumovat mísa! Kdo nemusí počítat kalorie, ať si dá čerstvé teplé lívance postrouhané čokoládou. No nesbíhají se vám sliny? Tak šup, hned vyzkoušejte nějaký z přiložených receptů.
To, že pan Pohlreich před televizními kamerami ještě nepřipravoval banánové lívance, neznamená, že je nedělá. Níže tedy další zajímavý recept na banánové lívance.
Recept
Ingredience: 1 vejce, 1 banán, podle chuti cukr, podle potřeby olej
Postup: Banán střední velikosti nakrájíme na kolečka (asi 5mm). K banánu přidáme rozklepnutá vejce a dobře rozmixujeme. Můžeme mixovat ručním mixérem nebo klasickým elektrickým. Pokud bychom chtěli lívance sladší, přidáme cukr podle chuti (lépe již nesladit).
Těsto rozlijeme na pánev. Pokud nemáme lepší pánev, tak raději přidáme kapku oleje, aby se nám těsto nepřilepovalo. Lívance smažíme do té doby, než usoudíme, že už nejsou syrové, tedy když už jsou trochu nazlátlé. Během smažení trochu snižujeme teplotu z nejvyšší dolů, abychom lívance nespálili.
Banánové lívance můžeme podávat s marmeládou nebo šlehačkou, ale i samotné.
Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 1 a ½ lžičky cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 kefír (500 ml).
Postup: Všechny přísady spojíme a vytvoříme těsto, z něhož můžeme hned smažit lívance na lívanečníku. Výhodou těchto lívanců je, že odpadá kynutí. Hotové lívance obalujeme ve skořicovém cukru.
Ingredience: 1 větší banán, 2 vejce, skořice, olej na smažení, bílý jogurt, ovoce, ořechy, arašídové máslo
Postup: Banán pořádně vidličkou rozmačkejte a přidejte dvě vejce. Smíchejte a přisypte skořici. Rozehřejte na pánvi olej, na který nalévejte malé lívance. Každý lívanec osmažte z obou stran a můžete podávat. K lívancům si můžete dát bílý jogurt, ovoce, ořechy, pomazat je arašídový máslem, případně si je jinak upravit dle vlastní fantazie.
Ingredience: 210 g hladké mouky, špetka soli, 2,5 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky cukru, 375 ml mléka, 2 zralé banány rozmačkané na kaši
Postup: V jedné míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přimícháme banán, mléko a vypracujeme hladké těsto. Smažíme na másle dozlatova menší lívanečky.
Ingredience: 8 g droždí, 185 g mléka, 140 g hladké mouky, 2 vejce, špetka soli, 12 plátků anglické slaniny, javorový sirup, moučkový cukr na posypání, olej.
Postup: Na lívancové těsto potřebujeme nejdříve ohřát mléko, ve kterém pak rozmícháme droždí. Přisypeme mouku a vše promícháme. Nakonec do těsta vmícháme vejce a špetku soli. Těsto necháme alespoň půl hodinky kynout pod utěrkou. Na pánvi s kapkou oleje upečeme lívance dozlatova. Do pánve poté položíme i plátky slaniny a opečeme je dokřupava. Lívance servírujeme tak, že je naskládáme na sebe, přičemž je proložíme křupavou slaninou. Na závěr lívance pořádně zalijeme javorovým sirupem a zasněžíme moučkovým cukrem.
Postup: V míse vidličkou rozmačkejte banány na kaši - hrudky nevadí. Do banánové kaše rozklepněte vejce, přilijte mléko, sůl a prášek do pečiva. Banánovou směs na lívance rozmíchejte metličkou. Nakonec přisypávejte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří hustější lívancové těsto. Přidejte vanilku nebo skořici a máte připraveno.
Na pánvičku kápněte trošku oleje. Naběračkou nalévejte banánové těsto podle požadované velikosti lívanců. Lívance opečte z obou stran a pokládejte na talířky.
Postup: Nejprve smícháme veškeré sypké suroviny a poté přidáme olej a mléko. Vše dobře promícháme (někdo ručně, někdo robotem) do hladkého těstíčka. Na rozehřátou pánev s trochou rostlinného oleje (při kvalitním nelepícím se povrchu smažíme nasucho) nalijeme cca 1 naběračku těsta (můžete si udělat menší lívanečky nebo větší americké lívance) a smažíme z jedné strany, než se udělají bublinky v těstě, poté otočíme.
Lívance servírujeme s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi, moc dobře chutnají jahody s datlovým nebo javorovým sirupem, ale maliny s trochou bílé čokolády také nejsou k zahození.
Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby sražené, a chutná po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii, a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde. Název bublanina popisuje proces pečení, kdy těsto bublá a naskočí. V receptech se používá také hladká mouka. V Podkrkonoší se tak občas říká žemlovce s višněmi/třešněmi. Modifikací receptů na bublaninu je celá řada. Osvědčily se zvláště recepty pomocí hrnkové metody. Jsou velmi rychlé a výtečné. Výborná je varianta hrníčkové bublaniny s ovocem a drobenkou. Klasická bublanina se po upečení a zchladnutí dochucuje cukrem moučkou.
Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Vychladlou bábovku sypeme moučkovým cukrem.
Ne, Zavařuji úplně běžně jídla s bramborami i cibulí a zahuštěná moukou. Potřebovala jsem poradit jak na zavařování v mikrovlnce, protože nemám v tento okamžik moc času, ale DOBŘE (s masem na 2x) zavařené jsou v pohodě vlastně možná všechna jídla. :-) :-)
Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.
Pokud je pokrm správně zavařen a víčko pevně drží na skle, tak je jedno, kde ho uskladníte, jestli v lednici nebo ve spíži. Vydrží nezávadný roky. Otázka je jaké budou chuťové dojmy z tohoto pokrmu. A v tom by chladnička mohla hrát významnou roli.
Jak známo, tak nositelem chuti v pokrmu je tuk a ten může časem měnit své chuťové vlastnosti, právě vlivem vyšších teplot a světla. Chladnička oběma těmto faktorům zabrání a může tak přispět k lepší chuti zavařených jídel.
Při zavařování uzeného prostě převařit vodu a jestliže chcete dochutit přidejte celý stroužek česneku, sůl, nebo čili papriku, zalejte tak 1 až 2 cm pod okraj na 100 stupnů celsia 1 hodina vyndat a postavit na víčko hotovo
Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.
Zavařuji na 100 stupňů jeden den a druhý den opakuji, když jsou sklenice vychladlé. Zavařuji do sklenic Omnia se zamačkávacím víčkem omnia, šrouubovacím sklenicím moc nevěřím, akorát teď sklenice Omnia nejde sehnat.
Úspěšné zavařování, zdraví rektoříková
Skopové klobásy, jaká lahoda. Hmmm. Jejich uzení je ale umění. Nejdříve musíte vyhřát udírnu na teplotu 70°C. Pak do udírny rezvěste klobásy a půl hodiny je nechte při otevřených dvířkách vysychat. Poté udírnu zavřete a klobásy uďte po dobu 8 hodin. K uzení použijte suché dřevo ovocných stromů bez kůry nebo dřevo bukové.
Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.