Pokud vám zbyl vývar, můžete jej uchovat do zásoby. Vývar nechte vystydnout, poté jej nalijte do čistých sklenic a zavíčkujte. Sklenice v hrnci s vodou pomalu uveďte k varu, chvíli vařte na 90 stupňů, pak nechte vychladit. Pokud vývar obsahuje maso, tak zavařování po 24 až 36 hodinách opakujte. Po vychladnutí narovnejte do spíže, hlavně ne na světlo.
V naší poradně s názvem POLÉVKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Můžu polévku kuřecí vývar z ní.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.
Vyberte si velkou pánev s poklicí, ideální je kastrol s nepřilnavým povrchem.
Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo a maso na něm opečeme ze všech stran. Přidejte cibuli a restujte 1 až 2 minuty. Cibuli nechte jen zesklovatět, nepražte ji.
Nyní můžete kořenit. Podle mého názoru, když se předem osolí, maso pak ztrácí hodně vody, proto přidejte jen pepř a mletou papriku. Papriku můžete samozřejmě použít i pálivější, záleží na vaší chuti. Postupujte rychle, aby se vám paprika nepřipálila. Jen ji krátce orestujte společně s masem a cibulí.
Zalijte octem nebo vínem a přidejte horký vývar a rajčatovou šťávu ze scezených rajčatových semínek. Poté přikryjte a duste na mírném ohni 30 minut.
Mezitím si můžete připravit zeleninu. Tu po půl hodině přidáme společně se solí a celé to opět dusíme asi 20 minut.
Ingredience: 500 g hovězích žeber s masem, 500 g morkových kostí, 1,5 kg kostí harfa, sůl, 20 g celého černého pepře, 10 g celého nového koření, 5 listů bobkového listu, 300 g mrkve, 300 g petržele, 300 g celeru, libeček, nať z kadeřavé petržele, 200 g pórku, voda.
Technologický postup: Kosti necháme zatáhnout v troubě na 220 °C cca 15 minut (až budou mírně do zlatova opečené). Mezitím v hrnci na sucho opražíme divoké koření a zalijeme ho vodou (měla by sahat do ¾ hrnce), přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, pórek (v celku) a vše přivedeme k varu. Potom do hrnce vložíme pečené kosti, necháme ještě cca 2 minuty zprudka zavařit a poté plamen ztlumíme, aby vývar lehce bublal, ne se úplně vařil. Nakonec osolíme a přidáme bylinky. Pokud se na vývaru tvoří pěna, sbíráme ji naběračkou nebo jemným sítkem. Vývar necháme táhnout minimálně 5 hodin, ale můžeme až 10 hodin. Hotový vývar přecedíme přes jemné sítko nebo plátno (nejlepší jsou staré pleny, ty nové nepropouští). Maso z kostí obereme a natrháme po vláknu, zeleninu vyhodíme. Když budeme vývar používat k přípravě polévky, uvaříme si v něm zeleninu novou. Nakonec dosolíme. Tip: Pokud chceme mít vývar světlý, kosti nepečeme, ale spaříme je (přelijeme vroucí vodou).
Také si můžeme udělat dvojitý vývar, a to tímto způsobem: po 5 hodinách tažení vyjmeme kosti a maso a upečeme nové kosti, které do vývaru vložíme, necháme lehce zavařit a táhneme znovu 5 hodin.
Vývar během vaření nemusíme hlídat, proto je výhodné ho připravovat přes noc.
V naší poradně s názvem POLÉVKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva..
Ingredience: 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1 kus květáku, 1 kus pórku, 1 cibule, 10 kuliček pepře, 1 kus masoxu, 1 lžička vegety, maggi, špetka šafránu, sůl, petrželová nať, libeček.
Technologický postup: Maso dáme do studené vody (tím bude vývar silnější) a vaříme. Chceme-li maso do omáčky, vložíme ho do vařící vody (maso se zatáhne a zachová šťavnatost). Když začne maso měknout, přidáme pepř, sůl, nasekanou cibuli, nakrájenou mrkev, celer, petržel, květák, pórek a masox a vaříme do měkka. Ke konci přidáme špetku šafránu, maggi, sůl a nasekanou petrželku s libečkem. Na závěr zavaříme do polévky malou zavářku.
Na 4 sklenice po 500 ml, každá pak vydá na 2 střední porce
800 g hovězího masa (kýta, kližka);
100 gramů cibule;
2 žluté papriky;
250 gramů rajčat;
50 g pórku nebo jarní cibulky;
5 dl hovězího vývaru;
3 lžíce oleje nebo sádla na smažení;
2 lžíce balzamikového octa (postačí i červené víno);
2 lžíce mleté červené papriky;
sůl, pepř z mlýnku;
Samozřejmě můžete přidat jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Funguje i mrkev, hrášek, červená či zelená paprika, fazole nebo třeba i nakrájené lojovaté brambory.
Hovězí vývar
Pokud ho kupujete, tak ingredience jsou důležité. Měly by být co nejpřirozenější, bez konzervantů, bez zvýrazňovačů chuti. Musíte trochu hledat, ale nějaké najdete v Kauflandu nebo v bio obchodech.
Pokud si ho připravujete doma, tak použijte kosti a přední části hovězího masa. Vařte jen s trochou soli po dobu 5 hodin na velmi mírném ohni.
Hovězí vývar představuje zdroj kvalitních bílkovin (zejména přidáte-li i pokrájené maso), vitamínů a minerálů (ze zeleniny). Kromě toho obsahuje i sacharidy a tuky, tudíž se jedná o kompletní výživu. Hovězí vývar podporuje trávení a je vhodný nejen při nechutenství.
Jestliže upřednostňujete opravdu silný vývar, vkládejte maso do studené vody. Pokud dáváte přednost šťavnatému masu, dávejte ho až do vody vroucí (maso se zatáhne a nepustí tolik chuti a šťávy do tekutiny).
Držíte-li redukční dietu, před podáváním seberte z povrchu polévky přebytečný tuk. Místo klasických nudlí můžete použít nudle celozrnné a přidat i více zeleniny. Taková polévka pak může být i dobrou, lehkou a kompletní večeří.
Jedna porce hovězího vývaru (0,33 l) obsahuje 12,9 g bílkovin, 14,6 g sacharidů a 5,4 g tuků. Energetická hodnota jedné porce vývaru je 160,35 kcal.
Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte na velké kroužky. Papriku očistěte a nakrájejte na velké kroužky. Přidejte k nim práškový cukr a sůl a promíchejte, vařte 20-25 minut.
Horké přelijte do horkých sterilizovaných sklenic a zavřete horkým sterilním víčkem. Dále pak už lečo nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo ještě zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě.
V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.
Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.
Technologický postup: Morkové kosti omyjeme, vložíme do nepřilnavého pekáčku a dáme je zezlátnout do trouby (cca 20 minut při teplotě 220 °C). Pekáček můžeme lehce vymazat olejem. Mezitím si oloupeme zeleninu, pokrájíme ji na kusy a orestujeme na troše másla do zlatova. Do hrnce vložíme zeleninu, koření, lehce vychladlé kosti a vše zalijeme studenou vodou (asi 1,8 litru – něco se během vaření odpaří). Táhneme na mírném ohni, dokud nás to bude bavit. Čím déle tím lépe (minimálně 3 hodiny). Pak přecedíme.
Omyté maso dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme vařit zhruba hodinu. Pak přidáme očištěnou celou mrkev, celer a petržel, nebo je pokrájíme na větší kousky. Takto vaříme ještě asi půl hodiny. Vytvořenou pěnu na hladině průběžně odebíráme lžící. Před dovařením osolíme, opepříme a dochutíme vegetou. Podáváme s rýží nebo nudlemi.
V naší poradně s názvem ČAJ KOUPEL Z BOBKOVÝCH LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hornof Milan.
Dochází při koupely či masáži také k ředění krve?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bobkový list zvyšuje riziko krvácení pokud se užívá vnitřně, to znamená pití vývaru, čaje, nebo polykání listů. Když použijte vývar z bobkového listu jen na pokožku jako koupel, tak nehrozí žádné riziko krvácení i když užíváte Warfarin.
Zavařte si s sebou na dovolenou cokoliv, na co myslíte, že budete mít chuť. Jde zavařit takřka všechno. U masa si dejte jen trochu pozor, abyste ho neuvařili úplně doměkka. Při zavařování vám totiž změkne ještě víc. Někdo doporučuje omáčky před zavařením nezahušťovat a nedávat smetanu. Já osobně zavařuji omáčky již hotové a stalo se mi pouze jednou, že se jídlo ve sklenici zkazilo. Pravděpodobně chytlo špatně víčko. Měla jsem už zavařenou svíčkovou, segedínský guláš, klasický guláš, mleté maso s omáčkou na špagety, řezanku se zeleninou, prostě cokoli. Můžete zavařit i pečené vepřové maso či pečené kuře, které pak před podáváním jen ohřejete v hrnci s vodou takto ve sklenici a podáváte s bramborem, případně ho poté můžete obrat do rizota, čínských nudlí a podobně. Prostě dle své fantazie. Nebojte se toho.
Ingredience: 500 g hovězího masa (hřbet, nožičky, hrudí, maso z krku nebo plec, oháňka, případně morkové kosti), 1 cibule (překrojená), 100 g celeru (1/4 celeru) na větší kusy, 100 g mrkve na větší kusy, 100 g petržele na větší kusy, několik kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, bouquet garni (snítka zelené petrželky, tymiánu, bobkový list, stroužek česneku, několik černých pepřů zabalených do zelené části pórku; vše svázané motouzkem), špetka soli na dochucení.
Technologický postup: Hovězí maso opláchneme, rozkrájíme na větší kusy a naklepeme. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout) a přiklopíme pokličkou. Poklička by ale neměla uzavírat hrnec neprodyšně, protože polévka potřebuje škvírku k dýchání. Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny pomalu vařit na mírném ohni (táhnout), vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, použijeme vždy jen vodu vařící. Během vaření vývar hlídáme a průběžně sbíráme vznikající pěnu, aby vývar zůstal čistý. Vývar scedíme za pomoci co nejhustšího sítka (případně cedník vyložíme utěrkou vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou). Takto připravený hovězí vývar můžeme podávat buď samotný, nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, nebo s játrovými knedlíčky. Zbylý vývar můžeme uchovat po jeho částečném odvaření a následném zmrazení v kostkovém tvořítku na led. Získáme tak výborný domácí bujón. Tip: Morkové kosti se mohou před vařením zbavit morku – polévka pak bude méně mastná.
Ingredience: 1 kg hovězího hrudí, 0,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 5 stroužků česneku, 6 kuliček nového koření, 12 kuliček celého pepře, 6 bobkových listů, olej, sůl, 2 vejce, 250 ml mléka, 150 g polohrubé mouky, tymián, máslo.
Technologický postup: Hovězí hrudí nasekáme a zeleninu nakrájíme na hrubo. Cibuli a česnek neloupeme, česnek jen rozkrojíme nebo rozmáčkneme. Vše osmahneme na oleji, přidáme koření, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Trochu osolíme, zmírníme plamen a táhneme alespoň tři hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Vývar přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko a dochutíme solí, popřípadě mletým pepřem. Maso obereme z kostí a nakrájíme. Podáváme s celestýnskými nudlemi a na skus vařenou zeleninou.
Celestýnské nudle – technologický postup:
Vejce rozšleháme s mlékem a moukou a vytvoříme tak hladké palačinkové těsto. To ochutíme tymiánem a rozetřeným česnekem se solí, přidáme olej a necháme deset minut odstát. Na pánvi vymaštěné máslem pečeme tenké palačinky, které poté krájíme na krátké nudle (asi 5 × 0,5 cm).
Ingredience: 300 g hrášku v slaném nálevu, petrželová nať, sůl, pepř, 100 g loupané rýže, voda, 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1/4 celeru, 2 cibule, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 listy bobkového listu.
Technologický postup: Maso dáme do studené vody, přidáme celý pepř, celé nové koření, bobkový list, sůl a očištěnou (neloupanou) cibuli. Přivedeme k varu a pak necháme táhnout na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Vývar scedíme. Rýži přebereme, pečlivě propláchneme, několikrát prolijeme vařící vodou a v dostatečném množství mírně osolené vody uvaříme do měkka. Uvařenou rýži propláchneme horkou vodou a okapanou ji vložíme do polévky. Sterilovaný hrášek prohřejeme v nálevu, scedíme a přidáme do polévky. Omytou, na jemno nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.
Ingredience: 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1/4 celeru, 2 cibule, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 listy bobkového listu, sůl, 80 g vepřových jater, 1 vejce, 1 rohlík, mletý pepř, 1 stroužek česneku, petrželová nať, 30 g sádla, 20 g strouhanky, 60 ml mléka.
Technologický postup: Maso dáme do studené vody, přidáme celý pepř, celé nové koření, bobkový list, sůl a očištěnou (neloupanou) cibuli. Přivedeme k varu a pak necháme táhnout na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Vývar scedíme, přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky a tu uvaříme do měkka. Následně dáme do vývaru nakrájené maso a nakonec zavaříme játrovou rýži.
Játrová rýže – technologický postup:
Vepřová játra umeleme na masovém mlýnku, přidáme v mléce namočený a dobře vymačkaný rohlík a vše prolisujeme. Nasekanou petrželovou nať a cibulku osmažíme na sádle, česnek utřeme a přidáme k prolisované směsi. Pak přidáme vejce, majoránku, sůl, pepř a strouhanku. Vše dobře promícháme a protlačíme obráceným hrubším struhadlem přímo do části vařícího vývaru a povaříme asi 5–7 minut. Takto uvařenou játrovou rýži přidáme do zbytku polévky. Rýži můžeme rovněž protlačit přímo do polévky a uvařit v ní.
Ingredience: 500 g hovězího masa, 250 g hovězích kostí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, voda, sůl.
Technologický postup: Dobře oprané kosti a lehce naklepané maso zalijeme studenou vodou, osolíme, zakryjeme poklicí, zvolna přivedeme k varu a pozvolna vaříme 2–3 hodiny, až je maso měkké. Polévku scedíme a osolíme. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, přidáme do scezené polévky a povaříme asi 10–15 minut.
Hovězí zadní kýtu můžete použít na mnoho způsobů. Hodí se na dušení, pečení v celku, rolády, ale i k omáčkám.
Dušená hovězí zadní kýta se zeleninou
Suroviny:
500 g hovězí zadní kýty
250 g kořenové zeleniny – celer, petržel
150 g mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
hovězí vývar
1 dcl červeného vína
1 lžíce rajského protlaku
olej
sůl, pepř
1 bobkový list
špetka tymiánu
3 hřebíčky
3 kuličky pepře
Postup:
Nakrájíme cibuli na drobno, dáme do hrnce s rozehřátým olejem a osmahneme dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, červené víno, hovězí vývar a zamícháme. Přihodíme hovězí maso pokrájené na větší kousky, přidáme koření, prolisovaný česnek a osolíme. Přiklopené dusíme do měkka. Ve volné chvíli si očistíme celer, petržel a mrkev. Pokrájíme na kousky, tak jak máme rádi, a přihodíme ke změklému masu. Dusíme ještě chvilku, než zelenina změkne. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží, bramborem nebo čerstvou bagetou.
Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.
Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.
Bobkový list zvyšuje riziko krvácení pokud se užívá vnitřně, to znamená pití vývaru, čaje, nebo polykání listů. Když použijte vývar z bobkového listu jen na pokožku jako koupel, tak nehrozí žádné riziko krvácení i když užíváte Warfarin.
Určitě nic nezkazíte, když libové uzené maso zalijete vyškvsřeným sádlem a pak vše zavaříte. Experimentovat se dá i se slaninou nebo špekem buď vcelku a nebo umletý špek přidat k uzenému a pak zavařit.