Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

KNEDLÍKY ŽE SUŠENÉHO DROŽDÍ

OBSAH

Houskový knedlík ze sušeného droždí

Suroviny:

  • 800 g hrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • vejce
  • 0,5 l mléka
  • housky nakrájené na kostičky

Postup:

V míse smícháme mouku s droždím, osolíme, přidáme vejce, vlažné mléko a zaděláme těsto. Když je dobře propracované, zapracujeme do něj na kostičky nakrájené housky. Těsto poprášíme troškou hrubé mouky a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout zhruba na  dvojnásobek. Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 2 bochánky, které necháme 5 minut pod utěrkou odpočinout. Poté je znovu převálíme, dotvarujeme do podoby podlouhlých knedlíků a necháme ještě chvilku odpočívat. Mezitím si vyndáme větší hrnec, naplníme vodou a dáme vařit. Do osolené vroucí vody vložíme připravené odpočaté knedlíky. Vaříme zhruba 10 minut, poté otočíme a vaříme znovu 10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme z vody a propíchneme vidličkou, aby z nich vyprchala pára. Nakonec krájíme na kráječi nebo obyčejnou nití.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Houskový knedlík v páře

Suroviny:

  • 0,25 kg hrubé mouky
  • 0,25 kg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 30 g droždí
  • 1 hrnek mléka
  • půl lžičky soli
  • 2 housky nakrájené na kostičky

Postup:

V míse smícháme všechny suroviny kromě nakrájených housek. Necháme v teple nakynout asi 45 minut. Přidáme 2 housky nakrájené na kostičky a pořádně vypracujeme do těsta. Poté necháme těsto na knedlíky ještě kynout dalších 15 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, vytvoříme stejně velké knedlíky a necháme chvilku odpočinout, než budeme dávat na páru. Mezitím si připravíme velký hrnec, do  kterého nalijeme asi 3 cm vody. Přikryjeme ho utěrkou, kterou přichytíme nejlépe gumičkou, tak abychom na ni mohli ukládat knedlíky. Přikryjeme poklicí a necháme vodu vařit. Poté dáme knedlíky na utěrku, znovu přikryjeme poklicí a  necháme v páře vařit 35 minut. Houskové knedlíky vařené v páře jsou tak nadýchané, že je krájíme nejlépe nití, aby se nepomačkaly.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Cena sušeného droždí

Zde můžete vidět cenu sušeného droždí.

Zdroj: Sušené droždí

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Recept na pravý český kynutý knedlík

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 30 dkg hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 0,5 ks droždí
  • 150 ml mléka

Postup:

Do mísy nasypte mouku, navrch rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Jakmile droždí vzejde, přidejte rozklepnuté vejce a sůl. Potom vše smíchejte a zpracovávejte těsto hnětačem robota nebo v mixéru, či ručně až do hladka. Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou, poprašte moukou a dejte asi na hodinu na teplé místo. Vykynuté těsto poté rozdělte na poloviny. Každou zvlášť znovu propracujte a vytvarujte ji do knedlíkové šišky. Knedlíky nechte ještě asi 10 minut dokynout, otočte je a zároveň dejte vařit osolenou vodu. Do vroucí vody poté vložte kynuté knedlíky tak, že je opět otočíte. Vařte cca 15 minut a po vyjmutí knedlíky ihned propíchejte. Domácí kynutý knedlík se výborně hodí k různým omáčkám a masu. Záleží jen na vašem výběru.

Zdroj: Recepty na knedlíky

Rozdíl mezi normálním a sušeným

Čerstvé droždí je na omak jemné, má růžovohnědou barvu, voní příjemně a při lámání lístkuje. Vyschlé droždí je tvrdé, má trhliny a tmavou i nazelenalou barvu. S takovým droždím těsto nevykyne. Na vyzkoušení droždí je jednoduchý recept: Když dáte malý kousek droždí do horké vody, vystoupí ihned na povrch, pokud má ještě schopnost kynout.

Sušené droždí je lepší v tom, že se dá koupit do zásoby a nemusí se hlídat datum spotřeby, těsto vykyne stejně jako u čerstvého droždí.

Čerstvé droždí obsahuje vodu. Vyrábí se ve tvaru kostiček, je hebké a snadno se drolí. Skladuje se v lednici při teplotě od 1 do 10 °C. Instantní droždí je dehydrované droždí vyráběné ve formě drobných krystalků. Tento typ droždí se prodává například v sáčcích o hmotnosti 10 g pod značkou Saf-instant nebo v 7 gramových od Dr. Oetkera a může se při pokojové teplotě skladovat až 18 měsíců, což je jeho velká výhoda. Množství sušeného droždí v balíčku odpovídá asi 25 g čerstvého droždí neboli 1/4 kostky čerstvého droždí (10–12 g) se rovná jedné čajové lžičce sušeného droždí.

Zdroj: Sušené droždí

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Použití sušeného droždí na kvásek

Kvasinky v droždí jsou živé mikroorganismy, které se ve styku s vodou a cukrem při vhodné teplotě rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšování jeho objemu. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru. 1 cm3 (zhruba 1 g droždí) v sobě obsahuje 10 miliard těchto živých buněk droždí.

Sušené droždí je v podstatě ve dvojí verzi. Zaprvé jde o sušené droždí, které se musí nechat vzejít na kvásek. Druhým typem je instantní sušené droždí značky Dr. Oetker: v jednom balíčku je 7 g droždí (vhodné na 500 g mouky), které se zamíchá do suchých ingrediencí před přidáním tekutých, tím pádem je použití okamžité, na nic se nečeká. Na sáčku se sušeným droždím by měl být napsán návod, jak je použít a na jaké množství mouky.

Zdroj: Sušené droždí

Poradna

V naší poradně s názvem MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ministr Ladislav.

Jak připravit marinádu na uzení drůbeže?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře

Marinána na potírání během uzení
1/4 šálku olivového oleje
1/4 šálku sójové omáčky
2 lžíce prášku ze sušené cibule
2 lžíce kajenského pepře
2 lžíce papriky
2 čajové lžičky česneku nebo 2 stroužky česneku
1,5 čajové lžičky černého pepře
1 čajová lžička sušeného oregana
1 čajová lžička sušeného tymiánu

Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.

Zdroj: diskuze Marináda na uzení drůbeže

Tvarohové knedlíky z krupice

Ingredience: 200 g tvarohu, sůl, 65 g hrubé mouky, 40 g másla, 2 vejce, 200 g krupice, kůra z 1 citronu, 400 g jahod, moučkový cukr, rozpuštěné máslo

Technologický postup: Z bílků vyšleháme sníh. Do mísy dáme tvaroh, mouku, krupici, žloutky, máslo a kůru z citronu, všechny ingredience smícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na kousky, balíme do něj jahody a vypracujeme knedlíky. Připravené knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 8–10 minut. Uvařené knedlíky posypeme moučkovým cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.

Zdroj: Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Houskový knedlík nekynutý, bez droždí

Suroviny:

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 malá lžička soli
  • 1 malá lžička prášku do pečiva
  • 2 rohlíky nakrájené na kostičky
  • 2 dl mléka
  • voda

Postup:

Do mísy nasypeme hrubou mouku s práškem do pečiva, přidáme lžičku soli a poté celé vejce s mlékem. Nakonec pokrájíme na malé kostičky dva starší rohlíky a přidáme je do  směsi. Vezmeme vařečku a zamícháme v tuhé nelepivé těsto. Na pracovní desce si těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme z nich knedlíky. Na plotnu dáme vařit hrnec s vodou, do vroucí osolené vody vložíme knedlíky a vaříme asi 20 minut. Nezapomeneme je na začátku odlepit ode dna a hlavně alespoň jednou obrátit. Když jsou knedlíky uvařené, vyndáme je z vody a propíchneme vidličkou. Krájíme na kráječi na knedlíky nebo po staru obyčejnou nití.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Ingredience

Recept vystačí na přílohy k 6 porcím, nebo na dvě hlavní jídla, pokud vám k jídlu stáčí jen chlupaté knedlíky.

Na knedlíky

  • 350 g oloupaných brambor
  • 150 g ve slupce uvařených oloupaných brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • jedno vejce
  • 2 lžičky soli

Na zelí

  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 600 g kysaného zelí
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička soli

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Houskový knedlík z hrubé mouky

Suroviny:

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • půl kostky droždí
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 housky nakrájené na kostičky

Postup:

Nejprve si připravte kvásek. Smíchejte droždí s troškou vlažného mléka a nechte vzejít. Poté kvásek vlijte k mouce se solí, přidejte vejce a zbytek mléka. Zadělejte tuhé těsto (podle potřeby můžete přidat mléko). Nakonec vmíchejte housky nakrájené na kostičky, těsto posypte moukou a nechte půl hodiny kynout na dvojnásobek. Po vykynutí těsto převálejte, dotvarujte do podoby podlouhlých knedlíků a nechte ještě chvilku odpočívat. Mezitím si připravte větší hrnec, naplňte ho vodou a dejte vařit. Do osolené vroucí vody vložte připravené odpočaté knedlíky. Vařte cca 10 minut, poté otočte a vařte opět 10 minut. Hotové knedlíky vyndejte z vody a propíchněte je vidličkou, aby  z nich vyprchala pára.

Zdroj: Houskový knedlík snadno a rychle

Co dělat, když sušené droždí nekyne

Pokud sušené droždí nekyne, může být příliš staré. Ve většině případů a dle recenzí sušené droždí použité správně dle návodu vzejde.

Na pizzu je lepší používat sušené droždí, protože obsahuje více mrtvých mikroorganismů, což příznivě ovlivní lepkovou strukturu.

Zdroj: Sušené droždí

Video Kluci v akci

Z archivu ČT si můžete pustit video, kde je vidět celý recept na přípravu moravského vrabce i s receptem na chlupaté knedlíky, které Kluci v akci použili jako přílohu.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Suroviny:

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

Oloupané syrové brambory nastrouhejte a nechte chvíli stát, aby pustily vodu. Poté část vody slijte a do brambor přidejte sůl, vejce a tolik mouky, abyste získali hustější těsto. Z těsta vykrajujte lžící namočenou v horké vodě knedlíky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte je podle velikosti cca 8 až 10 minut.

Tyto chlupaté knedlíky můžete podávat například s opečenou slaninou nebo osmaženou cibulí, nebo jako přílohu k pečenému masu a dušenému zelí.

Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky

Pařené těsto na ovocné knedlíky

Ingredience: 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 1/2 lžičky zarovnané soli, 70 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce cukru

Postup: Spařované těsto na knedlíky připravíme tak, že mléko dáme do kastrůlku svařit s máslem a cukrem, horké nalijeme na mouku se solí, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme na 5 minut odpočinout. Směs pak přemístíme na vál, přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto, do kterého balíme sezónní ovoce. Dáme vařit do vroucí vody přibližně na 10 minut. Jakmile knedlíky vyplavou, jsou hotové. Podáváme sypané cukrem nebo mletým mákem s cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.

Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky

Kynuté jahodové knedlíky

Suroviny:

  • jahody (kolem 20 kusů)
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 50 gramů másla
  • cca 1 dcl vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 12 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • mouka (na vál)

Na přelití a posypání:

  • 120 g strouhanky
  • 100 g másla
  • moučkový cukr

Postup:

Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky a 3 lžíce vlažného mléka, mísu zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Pak přisypte zbylou mouku promíchanou se špetkou soli, přidejte žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce a rozpuštěné vychladlé máslo a vypracujte hladké těsto. Opět ho zakryjeme utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca 30 minut).

Mezitím si opláchněte studenou vodou jahody, zbavte je stopek a nechte oschnout.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm, který si nakrájíme na stejně veliké čtverce. Do středu každého položte jahodu, těstem ji důkladně obalte a zakulaťte. Knedlíky narovnejte na pomoučené prkénko, zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.

Zatím si můžete dozlatova opražit strouhanku na polovině másla, opatrně a za stálého míchání.

Vykynuté knedlíky vložte do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou a zvolna vařte asi 6 minut s částečně odkrytou poklicí. Pak knedlíky opatrně obraťte a dovařte ještě 4 minuty. Hotové knedlíky vyjměte z vody, ihned je propíchejte špejlí nebo tenkou vidličkou, rozdělte na talíře, posypte strouhankou, pokapejte máslem, pocukrujte a ihned podávejte.

Zdroj: Jahodové recepty

Video jak připravit domácí droždí

Zde jsme pro vás připravili výběr mnoha různých postupů pro výrobu domácího droždí. Videa můžete vidět zde: domácí výroba droždí video.

Zdroj: Domácí výroba droždí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP