Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

RYCHLÁ HRNÍČKOVÁ BUCHTA NA PLECH

OBSAH

Pudinkové koláče

Nutriční hodnoty těchto výrobků se pohybují ve 100 g takto:

  • Energie: cca 1 620 kJ
  • Bílkoviny: cca 9,9 g
  • Tuky: cca 14 g
  • Sacharidy: cca 52 g

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic v troubě

Pudinkový koláč se zakysanou smetanou

Ingredience na těsto: 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 celá vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje

Ingredience na pudinkovou náplň: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 1–2 velké lžíce cukru

Ingredience na dochucení: 400 g zakysané smetany, Granko nebo strouhaná čokoláda

Postup: Vejce s oběma druhy cukru ušleháme do husté pěny. Poté postupně přilijeme olej a opatrně zašleháme mouku s práškem do pečiva. Hotové těsto vylijeme na hluboký plech vyložený buď pečicím papírem, anebo řádně vymazaný a vysypaný.

Z mléka, pudinkové prášku a cukru uvaříme pudink, který ještě horký rozlijeme tenkým pramínkem rovnoměrně na těsto. V žádném případě jej nemícháme! Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 15 minut.

Na závěr ještě teplý korpus (nikoli horký!) potřeme zakysanou smetanou a posypeme Grankem či strouhanou čokoládou. Jde rovněž použít jinou příchuť pudinku, takže nám pak vznikne jiný barevný kontrast.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Diskuze

V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pampeliškový med

Pudinková buchta na plech

Na vás je jen vybrat ten správný recept na pudinkovou buchtu, jíž později potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu nebo přátele. Věřím, že se alespoň jeden z níže uvedených receptů stane vaším oblíbeným a vy se k němu budete s chutí vracet.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Diskuze

V diskuzi RYCHLÝ MOUČNÍK NA PLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika semrova.

Když mám zlucnikovou dietu můžu moučník z listového těsta jsem měsíc po operaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychlý moučník na plech

Rychlá buchta s pudinkem

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 libovolný pudinkový prášek, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1 čokoládová poleva, kokos nebo oříšky na posypání

Postup: Mouku s práškem do pečiva smícháme s cukrem a pudinkovým práškem. V jiné misce smícháme mléko, olej a vidličkou rozšlehané vejce. Vše přilijeme k sobě a promícháme. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve vyhřáté troubě upečeme. Možno polít čokoládovou polevou a posypat kokosem, mletými oříšky či jakýmkoli koupeným cukrářským zdobením.

Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem

Diskuze

V diskuzi FILTR NA VODU DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš.

Já pořídil minulý rok filtr na vodu Berkey. A můžu říct, že je to fakt kvalitní filtr a aspoň vím, že teď piju vodu bez sajrajtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bisule.

Máme doma filtr berkey a jsme moc spokojeni. Výměna filtrové vložky je jednoduchá a velice rychlá. Také je šikovné to, že ho převážíme i na chalupu, kde nemáme pitnou vodu.

Zdroj: diskuze Filtr na vodu diskuze

Pudinková bublanina

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 120 ml oleje
  • 4 vejce
  • 200 g polotučného tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g jahod (čerstvých nebo mražených), možno i jiné ovoce

Postup:

Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidejte cukr, vyšlehejte do pěny, poté přilijte olej a znovu šlehejte. Ke žloutkům přidejte tvaroh, mouku, vanilkový cukr, vanilkový pudink a prášek do pečiva. Promíchejte. Na závěr zlehka vmíchejte tuhý sníh. Vyšší plech vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou a přelijte na něj připravené těsto, rovnoměrně rozetřete. Jahody pokrájejte na čtvrtiny nebo poloviny a rozmístěte na těsto. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte péct asi na 30 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout, pocukrujte a můžete podávat.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Pudinkový koláč z listového těsta

Ingredience:

  • 500 g listového těsta
  • 100 g moučkového cukru
  • 750 ml mléka
  • 3 ks vanilkového pudinku
  • 250 g másla

Postup:

Listové těsto si rozdělte na 2 poloviny, z obou polovin vyválejte stejný plát, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200–250 °C asi 15 až 20 minut. Těsto nechte úplně vychladnout. Mezitím uvařte pudink z mléka a tří vanilkových pudinků, přelijte z hrnce do plastové misky, aby vám rychleji vychladl, a nechte úplně zchladnout. Máslo nechte v místnosti zahřát na pokojovou teplotu. Pomocí ručního šlehače poté vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do hladka, pak přidejte studený pudink a vyšlehejte hladký krém, který rozetřete na jeden plát upečeného studeného těsta a přiklopte druhým. Můžete podávat ozdobené cukrem, potřené čokoládovou polevou, nebo jen nepravidelně pocákané čokoládovou polevou, ale můžete použít i citronovou či rumovou polevu.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Hrnková bábovka

Ingredience: 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vajíčka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, kokos, kakao, kůra z citronu

Postup: Nejdřív smícháme vajíčka s cukrem, poté přilíváme olej, pak mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr, kůra z citronu. Vše vyšleháme a přelijeme do moukou vysypané nebo silikonové formy. Pečeme 45–50 minut na 200 °C, pokud chceme kakaovou či kokosovou bábovku, přidáme kakao nebo kokos do části těsta. Tato hrníčková bábovka je rychlá a velmi chutná.

Zdroj: Bábovka

Rybízová bublanina s drobenkou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 2 vajíčka, kakao, rybíz, na drobenku polohrubou mouku, cukr moučku a máslo

Postup: Smícháme vejce s cukrem, poté přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, do třetiny těsta dáme kakao a nalijeme na světlé těsto, posypeme rybízem a drobenkou. Pečeme na 170 stupňů cca 40 minut. Takto připravená bublanina je výborná a rychlá.

Zdroj: Rybízová bublanina

Pudinkový koláč na plech

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 3/4 balíčku sušených kvasnic, 70 g cukru krystal, 70 g rozpuštěného másla, 1/2 lžičky soli, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 lžička sušené citronové kůry

Ingredience na náplň: 350 g Vanilmixu, 900 ml vody, 3 lžíce rumu (nebo pudink uvařený z 1 l mléka a 2 sáčků vanilkového pudinku, oslazený podle chuti), čokoládová poleva

Postup: V míse promícháme mouku s kvasnicemi. Přidáme vše ostatní a vypracujeme těsto, které necháme vykynout přikryté utěrkou. Pokud máme domácí pekárnu, udělá těsto za nás. Z vykynutého těsta oddělíme asi 1/3. Zbylé dvě třetiny rozválíme na pomoučeném vále na velikost plechu. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a okraje lehce vymáčkneme kolem stěn trochu nahoru. Vanilmix dáme do misky. Odměříme si 900 ml vody, odebereme 3 lžíce (vylijeme) a nahradíme je rumem. Směs přilijeme k prášku a ručním šlehačem krátce prošleháme do zhoustnutí. Hmotu rozetřeme na těsto připravené na plechu. Kdo nemá Vanilmix, nahradí ho uvařeným pudinkem. Pak na tenko rozválíme zbývající 1/3 těsta, rádýlkem rozkrájíme na proužky a na pudinku vytvoříme mřížku. Necháme ještě chvilku kynout na plechu a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme do zrůžovění mřížky asi 10–15 minut. Vychladlý koláč můžeme ozdobit čokoládovou polevou.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Pudinkové řezy

Ingredience těsto:

  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 6 vajec

Postup:

Žloutky oddělte od bílků, ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do tuhé pěny, stejně tak vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte mouku, promíchejte a na závěr vařečkou opatrně vmíchejte tuhý sníh. Těsto nalijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.

Krém ingredience:

  • 1 000 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 100–200 g cukru dle chuti
  • 125 g másla
  • 50 ml rumu

Postup:

Z mléka, pudinku a cukru uvařte pudink, ještě do horkého pudinku dejte máslo, které se úplně rozpustí, a rum. Vše důkladně promíchejte, nalijte na upečené těsto, nemusí být vychladlé, a rovnoměrně rozetřete.

Poleva ingredience:

  • 2 balení BeBe sušenek
  • 1 čokoláda na vaření
  • 50 g másla

Postup:

BeBe sušenky poskládejte jednu vedle druhé na ještě horký pudink. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a rozetřete na BeBe sušenky. Nechte ztuhnout a nejlépe i rozležet do druhého dne. Sušenky se krásně nasáknou a jsou křehké. Samozřejmě že máte-li chuť, nemusíte konzumaci odkládat, řezy budou jedlé a dobré v každém okamžiku.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Pudinkový koláč se zakysanou smetanou

Ingredience těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte odvážený cukr a vyšlehejte do husté pěny. Přidejte olej a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vypracujte hladké těsto.

Ingredience pudinková náplň:

  • 1 000 ml mléka
  • 3 čokoládové pudinky
  • 100 g cukru

Postup:

3/4 litru mléka ohřejte v hrnci na mléko nebo ve vodní lázni. Ve zbylém mléce rozmíchejte 3 sáčky pudinku a odvážený cukr. Rozmíchaný pudink přidejte do ohřívajícího se mléka a za stálého míchání přiveďte k varu.

Plech s vyšším okrajem vymažte máslem nebo olejem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem a těsto do něj přelijte. Uvařený, ještě horký pudink nalijte nepravidelně na těsto, pak uhlaďte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 25 minut. Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Ingredience na krém:

  • 500 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr dle chuti

Postup:

Smíchejte zakysanou smetanu, vanilkový cukr a promíchejte, dle chuti přimíchejte moučkový cukr. Připravený krém rovnoměrně rozetřete po celé m těstě. Nechte ztuhnout, před podáváním můžete ještě posypat Grankem nebo mletou skořicí.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Koláč na plech s pudinkem

Ingredience na spodní těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 80 g kokosu, 2 lžíce kakaa, 200 g másla nebo Hery, mléko (je-li třeba)

Ingredience na náplň: 800 ml mléka, 2 kokosové pudinky (nebo vanilkový pudink a kokos), 4 lžíce cukru krupice

Ingredience na vrchní těsto: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce kokosu, 1 lžíce kakaa, 0,5 balíčku prášku do pečiva

Postup: Smícháme všechny ingredience na spodní těsto, řádně prohněteme v hladkou hmotu, kterou dle potřeby můžeme trochou mléka zvláčnět. Těsto rovnoměrně rozválíme nebo namačkáme na dno vymazaného a vysypaného plechu (vysypat můžeme i kokosem).

Z mléka, cukru a pudinku uvaříme pudink, který ještě teplý nalijeme na spodní těsto, rozetřeme a polijeme vrchním těstem.

Vrchní těsto: Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a ještě promícháme. Pak přidáme všechny sypké ingredience, zamícháme a nakonec přidáme i tuhý sníh z bílků.

Koláč pečeme zvolna v předehřáté troubě. Zda je hotový, poznáme tak, že se okraje oddělí od plechu a vrchní těsto přestane lepit. Upečený koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Buchta s pudinkem a jablky

Ingredience:

  • na těsto: 400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, trochu mléka, 1/2 prášku do pečiva
  • na náplň: 1,5 kg jablek, 12 lžic pískového cukru, 3 sáčky vanilkového pudinku

Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Poté jej rozdělíme na 2 části, vyválíme dvě stejné placky ve velikosti plechu a první z nich za pomoci válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na tuto placku stejnoměrně rozvrstvíme náplň, kterou jsme připravili nakrájením jablek na plátky a smícháním s cukrem a pudinkovým práškem. Cukr s pudinkem je dobré smíchat s pokrájenými jablky na poslední chvíli, protože nestačí pustit vodu. Opět za pomoci válečku přeneseme druhou vyválenou placku a přikryjeme jí jablečnou náplň. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C dorůžova. Výše uvedené těsto se dá též použít na pečení jablečného závinu. Množství postačí na 3 záviny.

Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem

Buchta s pudinkem a čokoládou

Ingredience:

  • na těsto: 1 hrnek mléka, 1 lžíce rumu, 2 vejce, „větší půlka“ hrnku oleje, 13 lžiček krystalového cukru, 600 g polohrubé mouky, větší špetka soli, 2 lžičky instantního droždí
  • na náplň: 100 g hořké čokolády, vanilkový pudink, olej na potření buchet

Postup: Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat těsto (nebo vymícháme ručně). Mouku nedáváme hned všechnu, radši méně a podle potřeby přidat. Uvaříme si hustší vanilkový pudink. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a roztáhneme na placičky. Na každou položíme kousek čokolády, hromádku pudinku a zabalíme. Buchty klademe spojem dolů na vymazaný plech a každou ze všech stran potřeme olejem. Na plechu necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dorůžova. Ihned po vytažení z trouby potřeme povrch buchet olejem. Přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem

Hrnkový koláč s pudinkem

Ingredience (1 hrnek = 250 ml): 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 2 balíčky želatiny, 3 vanilkové pudinky, 1 litr mléka, 4 lžíce cukru, 250 g másla (82%), ovoce: kiwi nebo ostružiny, mandarinky, jahody

Postup: Vajíčka oddělíme. Bílky vyšleháme do tuha. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny v druhé misce. Postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva a olej. A nakonec sníh z bílků. Už jen zlehka vařečkou promícháme. Těsto vylijeme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme na malém plechu 25 cm x 37 cm nebo v dortové formě.

Pudink uvaříme podle návodu. Necháme jej vychladnout a stáhneme škraloup. Máslo vyšleháme a postupně do něj přidáváme po lžičkách pudink. Dobře dohladka vyšleháme. Hotový krém natřeme na vychladlé těsto a povrch poklademe ovocem.

Rovněž želatinu připravíme dle návodu na obalu. Poté jí polijeme ovoce a povrch koláče. A to tak, že postupně nejdříve nalijeme 10 lžic a necháme želatinu ztuhnout, poté znovu dáme pár lžic a necháme ztuhnout a tak dále až do vyčerpání želatiny. Pokud bychom nalili želatinu najednou, velmi dlouho by tuhla a mohlo by se stát, že by prosákla na dno formy.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice (krystal), ½ hrnku oleje, ½ hrnku mléka, ¾ prášku do pečiva, 3 vejce, špetka soli, 2 vaničky zakysané smetany, skořicový nebo vanilkový cukr, dle chuti 1 lžíce tmavého kakaa, 1 l mléka, 3 balíčky vanilkového pudinku, 6 až 7 lžic cukru

Postup: Všechny suroviny smícháme a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto rovnoměrně rozlijeme uvařený pudink. Na ten budete potřebovat 1 l mléka, 3 balíčky vanilkového pudinku a 6–7 lžic cukru. I s pudinkem dáme péct na 180 °C asi 20–30 minut. Horkou buchtu rovnoměrně pomažeme dvěma vaničkami (kelímky 250 g) zakysané smetany. Posypat můžeme skořicovým nebo vanilkovým cukrem, kakaem, čokoládovými lupínky a podobně. Tento pudinkový koláč je výborný, i pokud do těsta přidáte lžíci kakaa. Pudink uvaříte z čokoládového pudinku. Buchtu pak posypete grankem nebo nastrouhanou čokoládou. Stejně tak lze do těsta přidat 3 lžíce nastrouhaných ořechů. Pak použijete karamelový pudink. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP