Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

SIRUP Z MLADÉHO JEHLIČÍ

OBSAH

Dávkování

Dávkování tohoto sirupu není přesně stanovené. Sirup je totiž možné užívat nejen při dýchacích onemocnění, ale je vhodný i jako prevence před různými nemocemi. Stejně tak může ale posloužit i jako dochucovadlo (například do kaší, jogurtů, nápojů) atd.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Laďa.

Na kmeni stromu švestky,slív,jabloní jsou rýhy jako když to pořežu nožem.Pocelėm obvodu kmenů.Prosím poraďte co mám udělat.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Praskání kmenů u švestek a slív

Sirup z rýmovníku

Lístky rýmovníku pomáhají při léčbě rýmy, horečky, kašli, zánětu průdušek, nachlazení, zlepšují dýchání i astmatikům. Užívat rýmovník se doporučuje i při vysokém krevním tlaku, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu, otocích končetin. Výluh z listů je vhodný i na léčbu oděrek, spálenin i záděr.

Velkou výhodou rýmovníku je, že se velmi rychle rozrůstá, když se mu daří. Z jeho listů se pak lze rychle vyrobit sirup, ten se dá připravit dvěma způsoby. Suroviny jsou na přípravu stejné.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem JABLOŇOVÝ SEMENÁČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dusan kotek.

Jak ostříhat jablonový semenáč odrůda Matčino.Prosím o obrázky střihu.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Posílám vám obrázek s názorným řezem mladého semenáče. Na obrázku jsou dvě možnosti jak vést řez a to podle toho, jak vysoko chcete mít budoucí korunu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jabloňový semenáč

Sirup z pupenů borovice

Postup: Na jaře nasbírejte zelené výhonky větví, ne delší než 12 cm, pořádně je properte v teplé vodě a dejte do hrnce s vodou. Prohřívejte při mírné teplotě tak, aby nedošlo k varu, asi půl hodiny, poté přidejte třtinový cukr a přibližně 2 hodiny vařte, dokud se sirup nepotáhne jako med. Pak nalijte do připravených skleniček a dobře uzavřete.

Použití: Borovicový sirup zklidňuje suchý a dráždivý kašel a pomáhá při nachlazení.

Zdroj: Borovice - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem TUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Maršíková.

zajímá mě, zda je dobré vyhrabávat spadené listy tuje od kořenů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Spadané jehličí kolem rostlin funguje jako mulč a zároveň se vytváří kompost pro vznik živin. Takže je vhodné nechat jehličí kam spadne. Z estetického hlediska se to ale někdy nehodí a proto se použije obarvený mulč.

Zdroj: diskuze Tuje

Nálev

Na slabý sirup uvařte 6 hrnků vody a 2 hrnky cukru. Získáte tak 7 hrnků sirupu.

Na střední sirup uvařte 6 hrnků vody a 3 hrnky cukru. Budete mít 6 ½ hrnku sirupu.

Na silný sirup uvařte 6 hrnků vody a 4 hrnky cukru. Tak budete mít 7 hrnků sirupu.

Směs pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte vodu k mírnému varu a nechte ji vřít. Cukr můžete v nízkokalorické variantě nahradit Splendou nebo stévií. Nepoužívejte NutraSweet. Potom, co se cukr rozpustí, udržte sirupovou směs horkou. Nenechávejte ji vařit. Pokud budete pokračovat ve varu, může se sirup spálit a potom budete muset začít od začátku.

Zdroj: Jak správně zavařovat broskve na mnoho způsobů?

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLE KOREJSKÁ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Plecháč.

Prosím o radu,zda se dá nějak ošetřit korejská jedle o stáří pěti let.Již vloni ji začalo reznout
na několika místech jehličí a postupně se rozšiřovalo a začalo opadávat.Prakticky zůstaly
jen letorosty a ty letos obrazily.A zase začalo jehličí být rezavé a opadávat a zůstaly jen
malé letorosty bez nakažení.Navíc tento problém mám i u jedle starší (10 let) i když zatím
ne v tak velké míře.Ostatní jedle co mám jsou v pořádku.Předem děkuji za radu.LP.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Mohla by to být nákaza houbou Dothistroma septosporum. Zkuste hned aplikovat Kuprikol 0,5% ve dvou postřikových dávkách po deseti dnech. Příští rok proveďte preventivní postřik v polovině července. Tyto problémy se často objevují v místech s omezeným prouděním vzduchu a nebo při častém stříkání vody na rostlinu. Jsou-li tyto nedostatky i u vás, zkuste je napravit.

Zdroj: diskuze Jedle korejská nemoci

Vařený sirup z rýmovníku

Ingredience:

  • 30 středně velkých listů

  • 1 l vody

  • 1 kg cukru krupice

  • 1 citrón

  • 1 pomeranč

Postup přípravy:

Stejně jako u studené varianty je třeba si nejprve lístky rýmovníku pořádně očistit a nakrájet citrusy na plátky (opět nemusí být bio kvalita, ale citrusy by neměly být chemicky ošetřené). Nakrájené citrusy s natrhanými listy rýmovníků je potřeba nasypat do hrnce a zalít je horkou vodou. Tuto směs je potřeba nechat odstát alespoň do druhého dne. Druhý den je potřeba směs nejprve scedit a vzniklou tekutinu začít vařit. Do vařené tekutiny je třeba začít postupně vmíchávat cukr. Sirup je třeba přivést postupně k varu na mírném ohni. Odpověď na otázku jak dlouho se vaří je, že vařit se musí, dokud nezačne houstnout a nezíská měděnou barvu. Po vychladnutí sirup ještě více zhoustne. Ještě za tepla je potřeba sirup nalít do připravených (vyčištěných, vyvařených a vysušených) skleniček. Ty je potřeba pořádně uzavřít a otočit víčkem dolů. Sirup je třeba uchovávat na temném a chladném místě.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi KÁVA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VENUŠE ŘÍHOVÁ.

JE PROBLÉM KÁVA ESPRESSO A WARFARIN ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Skopcová.

Dobrý den,beru měsíc warfarin 1 a 2 mg,hodnoty ještě nemám ustálené.Mohu pít šťávu z plodů černého bezu slazený stévií?

Zdroj: diskuze Káva a warfarin

Sirup z borovicových šišek

Postup: 20 šišek dobře omyjeme a vaříme půl hodinky v 1 litru vody. Pak vodu scedíme, přisypeme 1 250 g cukru a kyselinu citronovou. Za občasného míchání vaříme do požadované hustoty.

Použití: Šišky sbíráme zjara, přibližně od dubna do května. Je třeba si to ohlídat, protože šišky mají být zcela zelené a velké 2–3 cm. Pokud jsou již hnědé, nesbíráme je. Sirup z malých borových šišek přidáváme do čaje pouze při kašli, ne dlouhodobě.

Zdroj: Borovice - recepty

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK ALERGICKÉ REAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den chci se zeptat jestli jsou nejaké alergické reakce na rymovnik dostala jsem sirup pro syna tak se chci zeptat jestli ho může jsou mu dva roky Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše.

dobrý den ....rýmovník je dobrý pro alergiky , co já mám zkušený a od kamarádek vím , po menších dávkách by neměl být problém.

Zdroj: diskuze Rymovnik alergické reakce

Jak získat extrakt z rýmovníku

Ingredience: 25 až 35 lístků rýmovníku, 1 kg cukru, 1 l vody a 3 citrony

Postup: Citrony pořádně vydrhněte pod horkou vodou a nakrájejte i s kůrou na plátky. Citrusy i lístky rýmovníku vložte do hrnce a zalijte převařenou vodou, která je ještě horká. Lístky a kolečka ve vodě zatěžkejte třeba pomocí menší pokličky a celý odvar nechte stát do druhého dne. Za 24 hodin nálev přeceďte – citrusy se nebojte vymačkat, byla by škoda je vyhodit. Do tekutiny přisypte cukr a na mírném ohni vařte jednu až dvě hodiny, aby se voda odpařovala a sirup houstl. Sirup nezapomínejte často míchat, ale pozor na popálení (postříkání horkým cukrem totiž hodně bolí). Hotový sirup přelijte do lahví.

Zdroj: Rýmovník eucalyptový

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ RÝMOVNÍKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Zdravím všechny pěstitele Rýmovníku.Letos jsem ho dal poprve na jaře na balkon a to jsem udělal dobře,roste,jako z vody,má silné výhonky.Doma rostl převysle,slabé výhonky a malé lístky.Sem tam ho pohnojím ekohnojivem.Uvažuji,že z něj udělám sirup,kdo by měl zájem,dal bych mu nějakou větvičku na množení,můj mail:honzahodo@seznam.cz.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jižibaba.

Dobrý den. Já jsem dala rýmovník do truhlíků na okna. Venčení mu opravdu velmi svědčí, je silný a nádherný.

Zdroj: diskuze Rymovnik

Co dělat, když sirup ze smrkových výhonků kvasí

Sirup ze smrkových výhonů nemá kvasit, pokud se tak stane, tak se již nejedná o louhování, ale o kvašení, což je jiná technologická úprava, díky níž získáme zcela jiný produkt.

Chcete-li zkusit pálenku za smrkových výhonků, budete potřebovat smrkové výhonky, 8 hrnků filtrované vody a 6 lžic cukru. Vodu pořádně smíchejte s cukrem, dokud se úplně nerozpustí – tento nálev (brining) můžete použít pokaždé na základní kvašení. Do studené vody namočte výhonky jehličí alespoň na 30 minut a následně ještě promyjte. Poté dejte veškeré výhonky do kvasicí nádoby s gumou. Pupeny následně zalijte připraveným briningem, a pokud v lednici skladujete kvas z jakéhokoliv předešlého kvašení, pak se doporučuje přidat 2 lžíce tohoto kvasu na rychlé nastartování kvašení. Nádobu uzavřete, nikoliv však víčkem na závit, ale klasickým zaklapovacím víčkem s gumou, a nechte minimálně týden v pokojové teplotě. Pokud se rozhodnete dát nádobu do lednice či jiných chladnějších míst, kvašení potrvá mnohem déle, přestože výsledek bude srovnatelný. Nakonec nechte kvas vypálit v akreditované palírně a tím vám vznikne pálenka.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Diskuze

V diskuzi CHOROBY TÚJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šilhová.

Mám nízké rozvětvené túje (asi 15 let staré) a nyní jsem zjistila, že uvnitř jsou větve obalené rosolovitou hnědou hmotou. Jde snadno odstranit, ale větve pod touto hmotou jsou narušené, zduřelé . Ne povrchu tújí nejsou patrné žádné známky poškození. Může mi někdo poradit o jakou chorobu se jedná a jak tyto napadené túje ošetřit. Mám napadané všechny túje - jsou rozmístěné po celém pozemku a vzdálené od sebe. Foto nemám. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Šín.

Mám na túji na větvích - kmenech ne na jehličí hnědý rosol.
Co je to a jak ho odstranit ?
Děkuji za radu Milan

Zdroj: diskuze Choroby tújí

Šťáva z aronie

Ingredience

  • 2 l plodů aronie,
  • 80 g kyseliny citronové,
  • 1 kg cukru.

Postup

Plody aronie omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čtyřlitrové zavařovací sklenice. Smícháme s kyselinou citronovou, sklenici dolijeme vychladlou převařenou vodou a necháme dva dny stát. Poté bobule rozmačkáme a přes čisté plátno necháme šťávu vykapat. Na jeden litr vykapané šťávy přidáme 1 kg cukru a necháme za občasného promíchání rozpustit, pokud možno nevaříme. Hotový sirup z aronie plníme do vymytých a suchých lahví a skladujeme na chladném místě, nejlépe v lednici. Sirup vydrží několik měsíců a hodí se jak na přípravu šťávy, tak i jako sladidlo.

Zdroj: Domácí likér z aronie

Diskuze

V diskuzi JEDLE KOREJSKÁ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Plecháč.

Prosím o radu,zda se dá nějak ošetřit korejská jedle o stáří pěti let.Již vloni ji začalo reznout
na několika místech jehličí a postupně se rozšiřovalo a začalo opadávat.Prakticky zůstaly
jen letorosty a ty letos obrazily.A zase začalo jehličí být rezavé a opadávat a zůstaly jen
malé letorosty bez nakažení.Navíc tento problém mám i u jedle starší (10 let) i když zatím
ne v tak velké míře.Ostatní jedle co mám jsou v pořádku.Předem děkuji za radu.LP.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Kolářová.

z uveřejněných článků o jedlích jsem se stále nedověděla, zda se jedná o nemoc jedle, proč na větvích se šiškami opadává jehličí a schnou.

Zdroj: diskuze Jedle korejská nemoci

Ingredience: světlý kukuřičný sirup, červené a zelené potravinářské barvivo, voda

Postup: Smícháte sirup s barvami. Záleží na vlastním vkusu, jaké barvy chcete docílit. Můžete do červené přidat zelenou a vytvořit tak tmavou krev, nebo třeba jen trošku hnědé. Po smíchání vznikne hustá červená hmota, kterou je potřeba naředit vodou na požadovanou hustotu a máte připravenu umělou krev. Světlý kukuřičný sirup zakoupíte v prodejnách zdravé výživy za cenu cca 30 korun. Sypké potravinářské barvy stojí mnohem méně, dá se říct pár korun. Můžete ale použít i gelové, ty už budou trošku dražší. Práškové prodávají téměř v každé „staromódnější“ drogerii či zásobenějším obchodě.

Další možností je použití medu, červeného barviva a kakaa, to vše se smíchá do hladka. Kakaem ovšem směs zhořkne, takže pokud se použije v okolí úst, vyvolává nepříjemné pocity.

Zdroj: Jak vyrobit umělou krev

Diskuze

V diskuzi NEMOCI TÚJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosim o radu.Na větvích túje se každoročnĕ vytváří slizký povlak hnědé barvy.Letos na všech větvích.Po postřiku zaschne,ale vytvoří se po nějaké ďobě znovu. Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonin.

mam řadu tují přes 20 let, od jedne strany jedna po druhe uhyne/každy rok jedna a ty co mají tenší kmen vedle ty jsou ok/
to jehličí usichá a pak zrezaví,celkem 5kusu
Děkuji

Zdroj: diskuze Nemoci tújí

Sirup z rýmovníku bez vaření

Ingredience:

  • 50 velkých listů rýmovníku (čím víc listí, tím silnější účinky sirupu)

  • 1 l vody

  • 1 kg cukru krupice

  • 1 citrón / limetka

  • 1 pomeranč

Postup přípravy:

Na začátku je třeba zdůraznit, že nevařený sirup trvá při výrobě déle, než jeho vařená varianta. Lístky rýmovníku je třeba nejprve pořádně očistit. Připravený citrón a pomeranč (řada receptů doporučuje bio citrusy, ale nejsou podmínkou, stačí, aby nebyly chemicky ošetřené) je třeba si nakrájet na plátky. I listy rýmovníku je vhodné si pokrájet, nebo natrhat (není třeba, aby byly kusy listů stejně velké). Pro přípravu sirupu z rýmovníku za studena je potřeba si připravit dostatečně velkou sklenici (vhodná je velká sklenice od okurek), v níž se bude "směs" skladovat. Sklenice musí být pořádně vymytá a hlavně i vysušená. Ve sklenici se postupně střídají vrstvy cukru, rýmovníku a citrónu / pomeranče. U vrstvení je důležité to, že úplně poslední musí být vrstva cukru, ten totiž slouží jako konzervant. Nádoba se musí také pořádně uzavřít a skladovat na nějakém chladnějším místě (někdo doporučuje sirup umístit za okno, jiný raději na temné místo, třeba do sklepa). Hlavní ale je na sirup nezapomenout a chodit ho kontrolovat, jestli neplesnivý na povrchu. Dobré je občas také sirup promíchat. Za několik týdnů by se měl obsah sklenice zcela rozpustit. Poté se musí obsah sklenice přecedit přes nějaké plátýnko a pak se opět uskladnit ve sklenici (ideálně v chladu a temnu).

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Pár řádků k zamyšlení

Odpůrci tohoto medu tvrdí, že jeho konzumace je asi stejně tak zdravá jako mlsání tureckého medu, domácích karamelek, fondánových bonbonů, sněhových pusinek či marcipánu. Prostě všech sladkostí, jejichž hlavní složkou je cukr ve velmi vysokém množství. V pampeliškovém sirupu, na rozdíl od sirupů ovocných, není žádná jiná složka než voda/výluh z pampelišek, zanedbatelné promile citronové šťávy a pak už jen cukr. Ať už třtinový, nerafinovaný, řepný, bílý rafinovaný, ale stále je to cukr.

Pampeliškový sirup se musí svařit do husta, což se děje v řádech desítek minut až několika hodin (podle množství). Co z látek, které by měly tělu prospívat, v cukerném roztoku zbude, je otázka. Asi jen varem nezničitelné minerály, protože látky organické logicky musejí vzít zasvé.

Tak je na vás, co si z těchto informací vezmete. My jen můžeme doporučit, že chcete-li si vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena.

Zdroj: Pampeliškový med

Co je to rychlosůl Praganda

Rychlosůl Praganda je solicí řeznická nakládací dusitanová směs pro domácí uzené masné výrobky.

Další informace

Obsah dusitanu sodného: max. 0,3 %.

Přípustná hmotnostní odchylka: -3 %.

Složení

Jedlá kamenná sůl 98 %, cukr, dusitan sodný, dextróza, škrobový sirup.

Skladování

Skladujte při teplotě do 30 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Zdroj: Kde se dá koupit rychlosůl Praganda

Borovicový med

Postup: Čerstvé výhonky důkladně propláchněte v teplé vodě a vložte do hrnce s vodou a prohřívejte při mírné teplotě asi půl hodiny tak, aby nedošlo k varu. Výhonky sceďte. Do borovicového základu přidejte třtinový (nebo běžný cukr) a opět vařte přibližně 2 hodiny, dokud se sirup nezatáhne do konzistence medu. Med slijte do připravených lahviček a dobře uzavřete.

Použití: Používejte na slazení čaje při kašli a při nachlazení.

Zdroj: Borovice - recepty

Sirup – recept

Ingredience: 1 pomeranč, 1 citron, 30–40 lístků rýmovníku (dle velikosti), 1 l vody, 1 kg cukru

Postup: Oloupeme pomeranč i citron, natrháme a omyjeme lístky rýmovníku, do nádoby si také připravíme 1 litr vody. Cukr můžeme připravit až později. Pomeranč, citron a listy rýmovníku vložíme do hrnce a zalijeme litrem vroucí vody a necháme macerovat 24–48 hodin. Obsah hrnce zatížíme pokličkou a přikryjeme alobalem nebo utěrkou. Po 48 hodinách máme vyluhovaný nálev připravený ke scezení. Obsah hrnce tedy scedíme a připravíme pro konečnou fázi přípravy sirupu. Postupně přidáme 1 kilogram cukru (bílého nebo třtinového), nálev přivedeme k varu na mírném ohni a za občasného míchání vaříme. Přibližně za hodinu dostaneme ideální konzistenci sirupu. Vše pak přelijeme do připravených lahviček.

Dávkování: Sirup z rýmovníku je výborné sladidlo do čajů (náhražka medu) nebo se hodí k přípravě různých pokrmů. Používejte při obtížích.

Zdroj: Rýmovník eucalyptový

Sterilovaná kukuřice

Ingredience: 12 kuliček bílého pepře, 400 g kukuřiček, 4 bobkové listy, 1–2 červené papriky, 150 g baby karotky, 8 kuliček nového koření, 100 g mladého hrášku

Ingredience na nálev: 1 lžíce soli, 100 g cukru krupice, 250 ml octa, 1 000 ml vody

Postup: Kukuřičky oloupeme, povaříme v osolené vodě do změknutí a odstavíme. Papriku zbavíme zrníček a nakrájíme na proužky. Baby karotku nebo malé mrkvičky odrhneme kartáčkem. Hrášek propláchneme. Veškerou zeleninu necháme zcela okapat. Vodu přivedeme k varu, přilijeme ocet a přisypeme cukr i sůl. Promícháme, znovu uvedeme do varu a odstavíme. Poté plníme do sklenic klásky kukuřice střídavě s mrkvičkou a proužky papriky. Nahoru nasypeme hrášek, přidáme koření a zalijeme teplým nálevem. Ihned uzavřeme a směs s mladou kukuřicí sterilujeme 30 minut na 85 °C. Tento recept (recepty) je na 4 sklenice.

Zdroj: Zavařování kukuřice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP