Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

STEAKY NA KONTAKTNÍM GRILU

OBSAH

Hovězí steak na kontaktním grilu

Ingredience: 150 g hovězího masa vhodného na steaky (flank, svíčková, rumpsteak a podobně), plátek silný 2,5–3 cm, hrubě mletý pepř, hrubě mletá sůl

Postup: Maso necháme odležet. Před použitím můžete opepřit. Na přiklápěcím kontaktním grilu grilujeme 1 minutu na nejvyšší teplotu. Teplotu mírně ubereme a grilujeme ještě 4 minuty. Maso vložíme zhruba na 5 minut do trouby předehřáté na 80 °C a necháme odpočinout. Poté dochutíme solí a pepřem.

TIP: Na steak je nutné použít velmi kvalitní maso. Stupeň propečení záleží na tloušťce plátku, proto dbáme, aby byl plátek všude stejně vysoký. Důležitá je první fáze prudkého zapečení, aby z masa nevytekla šťáva. Druhá fáze pečení může být kratší, pokud chceme maso krvavé, nebo naopak delší, když máme rádi maso propečené. Uvedené 4 minuty jsou na maso středně propečené – medium.

Zdroj: Hovězí steak na grilu

Jak naložit steak z roštěné na gril

Ingredience: 4 kusy steaků z roštěnce, 30 ml olivového oleje extra panenského, 2 snítky čerstvého tymiánu (nasekaného), 2 snítky čerstvého rozmarýnu (nasekaného), 2 špetky sušeného oregana, 2 špetky čerstvě namletého černého pepře

Postup: V míse smíchejte ingredience na marinádu: olej, tymián, rozmarýn, oregano a pepř. Přidejte maso a vše dobře promíchejte, aby se marináda dostala všude. Zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice. Dvacet minut před grilováním maso vyndejte a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Steaky položte na rozžhavený rošt a grilujte je pod zavřeným víkem grilu. Během grilování jednou otočte. Pro stupeň propečení medium rare počítejte s grilováním 6–8 minut. Hotové steaky dejte na talíř a nechte 3–5 minut odpočinout.

Zdroj: Naložení hovězího steaku

Hovězí steak na grilu

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), olivový olej extra virgin, hrubozrnná mořská sůl, čerstvě drcený pepř, bylinky

Technologický postup: Nejprve gril rozehřejeme na vysokou teplotu. Rošt grilu potřeme tukem, aby se nám na steak obtiskla mřížka roštu. Steaky bohatě okořeníme pepřem, mírně potřeme olejem, položíme na rošt a grilujeme podle chuti z každé strany podle stupně propečení. Po upečení osolíme. Bylinky (šalvěj, rozmarýn) pokapeme na talíři nebo větší misce olivovým olejem, na koření položíme grilované horké steaky, pokapeme je také olejem, pak steaky několikrát otočíme, aby se dobře obalily v koření a bylinách. Steaky takto marinujeme 3 až 5 minut, pak je ještě jednou polijeme olivovým olejem a ihned podáváme.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Steak z vepřové krkovice s lehce ovocnou marinádou

Šťavnatý steak z krkovičky z grilu s domácím chutney a bramborami opékanými na grilu: S naším receptem bude váš grilovací večer kulinářský úspěch!

Ingredience na 2 porce

Na grilované brambory:

  • 500 gramů brambor;
  • 1/2 lžíce řepkového oleje;
  • 1 lžíce listů čerstvé majoránky.

Na rajčatové chutney:

  • 300 g cherry rajčat;
  • 1/2 červené papriky;
  • 1/2 žluté feferonky;
  • 1 1/2 jarní cibulky;
  • 1/2 stroužku česneku;
  • 1/2 stonku citronové trávy;
  • 1/2 lžíce řepkového oleje;
  • 20 ml červeného vína;
  • 1/2 zarovnané lžičky plodů rohovníku obecného zvané karob nebo svatojánský chléb;
  • sůl;
  • pepř;
  • trochu medu.

Na steaky:

  • steaky z vepřové krkovice.

Na marinádu:

  • 1 lžíce sirupu z granátového jablka;
  • 1 1/2 lžíce řepkového oleje;
  • 2 lžíce rajčatové šťávy;
  • 1/2 stroužku česneku, jemně nasekaný;
  • 1/2 lžičky čerstvých listů oregana.

Postup

Ingredience na marinádu smícháme, steaky z vepřové krkovice v ní marinujeme alespoň 2 hodiny nebo přes noc.

Na čatní nakrájíme rajčata a papriky na 1 cm kostičky, papriky zbavíme semínek a spolu s jarní cibulkou a stroužkem česneku nakrájíme nadrobno. Citronovou trávu nařízněte ostrým nožem.

V hrnci rozehřejte řepkový olej a opečte v něm zeleninu po dobu 2 minut, potom zalijte červeným vínem a vařte 2 minuty. Pomocí sítka přisypte karob a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a medem a horké plňte do sterilních sklenic nebo sklenic se šroubovacím uzávěrem.

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, poté je rozpulte a smíchejte s olejem a lístky majoránky. Grilujte společně se steaky z vepřové krkovice na středním plameni asi 8 - 10 minut.

Zdroj: Marináda na krkovici

Jak připravují jehněčí hřbet Kluci v akci

Ingredience: 4 steaky z jehněčího hřbetu po 200 g, 4 snítky rozmarýnu, 60 g špeku, mletý pepř, sůl, olej na opečení, trocha piva

Technologický postup: Jehněčí hřbet rozdělíme na 4 kusy, prošpikujeme slaninou a snítkou rozmarýnu, do masa vpracujeme sůl a pepř. Steaky opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, při pečení zastříkneme pivem.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty

Hovězí steak s fazolkami

Ingredience: 400 gramů svíčkové (cca 2 plátky), 400 g zelených fazolek, 100 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, olivový olej, mletý černý pepř, sůl

Postup: Hovězí maso na steak osolíme, opepříme, promačkáme v prstech a po obou stranách potřeme olivovým olejem. Necháme chvilku odpočinout. Steaky grilujeme z obou stran na grilu nebo grilovací pánvi. Doba grilování závisí na tom, jak moc chceme mít steak propečený. Mezitím si připravíme fazolky. Aby zůstaly zelené a hlavně křehké, ponoříme je zhruba na minutu do vařící vody a poté je prudce zchladíme ve vodě s ledem nebo přímo na ledu. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji česnek nakrájený na plátky, na nudličky pokrájenou slaninu a přidáme blanšírované zelené fazolky. Chvilku vše restujeme, poté osolíme, opepříme a můžeme podávat.

Zdroj: Hovězí steak

Steak z krkovice s paprikou

S naším receptem na steak z krkovičky vám ukážeme, že se vyplatí maso před grilováním naložit. Ať už jemné nebo pikantní – díky marinádě jsou steaky obzvláště jemné a aromatické.

Ingredience na 4 porce

  • 1 lžíce citronové šťávy;
  • 2 lžíce sladké papriky;
  • 5 lžic řepkového oleje;
  • 2 stroužky česneku;
  • 1 snítka rozmarýnu;
  • pepř;
  • steaky z vepřové krkovice.

Postup

V misce smíchejte citronovou šťávu, paprikový prášek a olej do hladka. Přidejte česnek, který nejdříve oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Rozmarýn omyjte, osušte a otrhejte z větvičky jehličí. Přidejte ho do misky společně s pepřem a vše důkladně promíchejte.

Steaky z krkovičky potřete marinádou, dejte na talíř, přikryjte fólií a dejte na cca 3 hodiny marinovat do lednice.

Steaky vložte na rozehřátý gril a grilujte z každé strany asi 6 minut.

Zdroj: Marináda na krkovici

Marináda na hovězí steak s omáčkou

Ingredience: 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 lžička tymiánu, 1 lžička mleté papriky, 2 lžíce worcesterské omáčky, 1 stroužek česneku, 3 lžíce octa, 1 lžíce hořčice, 2 pálivé papriky, 1,5 dl oleje, 2 cibule, 0,5 lžičky šalvěje, 2 dl horké vody

Postup: Pálivou papriku zbavíme jadřinců a nakrájíme nadrobno. Malé cibule oloupeme a nasekáme najemno. Větší stroužek česneku prolisujeme nebo utřeme. Sypké koření smícháme s nakrájenou a nasekanou zeleninou, přidáme worcesterskou omáčku, horkou vodu, olej a ocet. Marinádu na steak dobře promícháme, do marinády vložíme jednotlivé porce masa (kuřecí či hovězí steaky) a necháme asi 1 hodinu marinovat. Při grilování zbylou marinádou grilované maso potíráme. Maso po vyjmutí z grilu marinádou přelijeme a necháme „dotáhnout“.

Zdroj: Naložení hovězího steaku

Hovězí steak s omáčkou

Ingredience: 4 ks hovězího masa, 2 lžíce oleje, čerstvě mletý nebo drcený pepř, sůl, 250 ml smetany

Postup: Steaky jemně naklepeme, abychom nenarušili jejich strukturu (stačí pouze klouby rukou). Dobře posypeme pepřem. Nesolíme! Olej rozehřejeme na těžké, nejlépe litinové nebo grilovací pánvi.

Steak krvavý: Steaky zprudka opečeme z obou stran (z každé asi 2 minuty).

Středně propečený: Po první minutě prudkého smažení plamen zmírníme a maso dopékáme 2 minuty po obou stranách.

Propečený: Steaky opékáme 5 minut po obou stranách, během pečení postupně snižujeme plamen.

Při obracení v žádném případě nenapichujeme steaky na vidličku, aby nevytekla šťáva. Hotové steaky vyjmeme, osolíme, necháme na teplém místě a dokončíme omáčku tak, že výpek z pánve zalijeme smetanou, osolíme a můžeme přidat i mletý pepř. Krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Hotovou omáčkou pak pepřové steaky na talíři přelijeme.

Pokud chceme omáčce dodat výraznější chuť, přidáme do pánve vysmažit i kousek uzeného špeku. Na steaky můžeme použít nejen zadní hovězí, ale i přední. S výběrem nám poradí každý dobrý řezník. Podáváme s bramborovou přílohou, například s rozpečenými bylinkovými bramborami.

Zdroj: Hovězí steak

Hovězí steak na pánvi

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), olivový olej, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Steaky opepříme z obou stran a potřeme je olejem. Maso necháme odležet v pokojové teplotě minimálně hodinu před samotnou přípravou. Na rozpálené grilovací pánvi opečeme steaky z každé strany cca 3 minuty (medium rare), poté je vložíme do vyhřátého kastrolu (můžeme poklást plátkem másla), přiklopíme poklicí, necháme 3 minutky odležet, osolíme a podáváme s různými omáčkami.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Hovězí ořech na grilu

Ingredience: 150 g hovězího ořechu, olivový olej, sůl, pepř

Postup: Maso nechte minimálně hodinu před přípravou „vydýchat“ při pokojové teplotě. V mezidobí ostrým nožem odstraňte tuhé blány – pracujte opatrně, abyste neporušili svalovinu, z níž by při tepelné úpravě vytekla šťáva. Tuk však ponechte, dodává masu chuť a brání jeho vysušení. Maso v celku vyjmuté z vakua stačí otřít vlhkým hadříkem. Pokud ho chcete omýt, nezapomeňte ho důkladně osušit. Naporcované steaky se neomývají. Osušené steaky položte na gril tak, abyste po čtvrtině doby nutné ke správnému propečení jejich pootočením o 45° utvořili typickou mřížku na povrchu.

Steak je potřeba nejprve zprudka zapéct a zvolna pokračovat v pečení při mírnější teplotě. K otáčení používejte kleště, s jejichž pomocí můžete ogrilovat i boky masa. Otočený steak vždy položte na jiné místo, má totiž vyšší teplotu než to původní. Minutu před koncem grilování mírně stáhněte teplotu a zkontrolujte propečenost masa speciálním teploměrem. Je-li teplota uvnitř masa nižší, než potřebujete, grilujte zvolna dále. Na grilu na uhlí maso přemístěte na stranu, kde uhlíky tolik nežhnou.

Propečenost masa můžete ověřit také pomocí testu palcem. Čím více lze maso zmáčknout, tím je syrovější. Dá-li se stlačit slabě, je středně propečené, zcela propečené klade odpor.

Hotový steak potřebuje 5–20 minut odležet na horkém talíři nebo po straně grilu s teplotou kolem 65 °C. Šťáva a vůně se díky tomu rovnoměrně rozloží. Pak maso pokapejte olivovým olejem, osolte a dochuťte. Nejvhodnější je použít mořskou sůl z mlýnku a čerstvě mletý pepř.

TIP: Steaky rozhodně nenaklepávejte! Do masa během přípravy nepíchejte vidličkou ani nožem!

Kvalitní maso nenakládejte do oleje ani do marinovacích směsí, levnější druhy však díky kyselým přísadám v marinádě zkřehnou. Marinujte je vždy několik hodin a před grilováním maso pečlivě osušte, aby marináda nekapala do topeniště.

Každý pokrm vyžaduje trochu jinou teplotu a délku propečení. Stačí několik vteřin a můžete propásnout chvíli, kdy je steak nejchutnější.

Solit se doporučuje dle zkušenosti, někdo radí až nakonec, případně těsně před vložením na gril.

Nezapomeňte nechat hotový steak chvíli odležet. Při říznutí do neodleželého steaku šťáva ihned vyteče.

Jak jinak se také nazývají steaky:

svíčková, roštěná, vysoká roštěná, rumpsteak, pupek, veverka, flap steak, loupaná plec, falešná svíčková, květová špička, krk, hrudí bez kosti, žebra

Zdroj: Hovězí steak na grilu

Hovězí steak na červeném víně

Ingredience: 4 plátky z vrchního šálu (top round steak), 2 červené cibule (nakrájené na kolečka), 35 ml balzamikového octa, 50 ml červeného vína, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku (oloupaného a nakrájeného), mořská sůl, čerstvě namletý pepř

Technologický postup: V malé misce smíchejte balzamikový ocet s červeným vínem a olivový olej, přidejte česnek a vše promíchejte. Maso dejte do mísy, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a vše zalijte připravenou marinádou. Maso v ní několikrát obraťte, aby se dostala všude. Zakryjte fólií a nechte marinovat 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě. Připravte gril na přímý vysoký žár. Maso vyndejte z marinády a dejte stranou. V pánvi přiveďte k varu zbytek marinády spolu s cibulí a nechte zredukovat na polovinu. Hotovou omáčku dejte stranou. Teď se pusťte do masa. Na stupeň propečení medium počítejte s grilováním 4 minuty z každé strany. Hotové maso sundejte z grilu, osolte a nechte 3 až 5 minut odpočinout. Steaky dejte na talíř, přelijte je omáčkou a servírujte.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Jak nakládá hovězí steak Pohlreich

Zdeněk Pohlreich tvrdí, že Češi neumí grilovat. A proto se rozhodl rozšířit povědomí o grilování a přinést nezaměnitelné recepty na gril. Díky televiznímu pořadu Šéf na grilu, uváděnému na TV Primau se grilování stalo módní záležitostí.

Rady Z. Pohlreicha:

  • Pokud si chcete na grilu udělat správný steak, budete potřebovat kvalitní hovězí maso. Nejpopulárnější je hovězí svíčková, bohužel je také hodně drahá. Podle Pohlreicha je nejlepší maso, které bude na sobě mít mramorování, to znamená, že svaly jsou prorostlé tukem, který je základem chuti.
  • Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí vybrat si na gril raději jeden druh masa a to dobře ugrilovat. Grilování by nemělo být obžerství, ale pohoda. Není třeba se přejídat špekáčky, kuřecím masem a klobásou.
  • Dále uvádí, že správně odležené maso pro steaky se pozná podle toho, že když na něj zatlačíme prstem, otisk prstu na něm zůstane.
  • Maso na grilování je potřeba vyndat z chladničky alespoň půl hodiny před úpravou. Maso se krájí zhruba na šířku dvou centimetrů. Podle Pohlreicha se může maso předem osolit i opepřit. Štětcem se maso potře olejem.
  • Gril je důležité dobře rozpálit, pak teprve na něj steak položit.
  • Z. Pohlreich říká, že existuje spoustu způsobů, jak poznat, že je steak správně propečený. On sám používá teploměr, ale tvrdí, že nejjednodušší je poznat maso po hmatu. Častou chybou je, že se maso kuchaři snaží odtrhnout od grilu, jenže ono se samo pustí. Do masa se nepíchá vidličkou! Maso se vždy obrací grilovacími kleštěmi.
  • Na grilovaný steak obvykle postačí tři až čtyři minuty z každé strany. Samozřejmě je důležité hned do masa nekrájet, aby nevytekla šťáva. Z. Pohlreich jej nechá prostě chvíli odpočinout.
  • Nakonec doporučuje na steak kápnout olivový olej a malinko jej osolit.

Zdroj: Naložení hovězího steaku

Steak z vepřové krkovice

Ingredience na 4 porce

Na maso:

  • steaky z vepřové krkovice;
  • sůl;
  • pepř.
Na marinádu:

  • 2 stroužky česneku;
  • 150 gramů cibule;
  • 3 snítky tymiánu;
  • 1 snítka rozmarýnu;
  • 1 lžička sladké papriky;
  • 1 lžíce rajčatového protlaku;
  • 5 střiků worcesterské omáčky;
  • 3 střiky Tabasca;
  • 2 lžičky limetkové šťávy;
  • 80 ml řepkového oleje.

Postup

Nejdříve si připravte marinádu. Oloupejte česnek a cibuli, česnek nasekejte nadrobno a cibuli nakrájejte na tenké kroužky. Z větviček otrhejte lístky tymiánu a jehličí rozmarýnu. V mělké misce smíchejte papriku, rajčatový protlak, worcesterskou omáčku, tabasco, limetkovou šťávu a řepkový olej. Umístěte steaky a otočte je v marinádě, navrch rozložte česnek, cibuli a bylinky, přikryjte a nechte přes noc marinovat. Pokud je na vás omáčka moc pikantní, vyzkoušejte náš recept na steak z vepřové krkovice s lehce ovocnou marinádou, který je uveden dále.

Druhý den steaky vyjměte z marinády, sceďte, dochuťte solí a pepřem. Vložte na předehřátý gril a grilujte asi 5 až 6 minut z každé strany, občas potřete marinádou.

Naaranžujte s ohnivými bramborovými špízy a cherry rajčátky a podávejte tyto vynikající steaky z vepřové krkovice.

Zdroj: Marináda na krkovici

Vhodný olej na marinádu

I když rádi vaříte s olivovým olejem, není to ideální olej na marinádu. Alespoň ne, když marinované maso přistane na grilu spolu s marinádou, protože olivový olej se při vysokých teplotách přepaluje. Na smažení jsou vhodnější žáruvzdorné rostlinné oleje, jako je řepkový olej, arašídový olej nebo kukuřičný olej. Pokud se ale marináda před grilováním setře nebo se použije místo grilu pánev, tedy maso či zelenina se připravují na grilovací pánvi, můžete na marinádu použít i olivový olej.

Zdroj: Marináda na krkovici

Hovězí steak s pepřovou omáčkou

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, smetana

Technologický postup: Steaky jemně naklepeme, abychom nenarušili jejich strukturu (stačí pouze klouby rukou). Dobře posypeme pepřem a potřeme olejem. Nesolíme. Rozehřejeme těžkou pánev, nejlépe litinovou nebo grilovací pánev. Vložíme maso, dobu pečení z každé strany volíme podle stupně propečení. Po dané době otočíme a opečeme z druhé strany. Hotové steaky vyjmeme, osolíme, necháme na teplém místě, přiklopíme a doděláme omáčku. Výpek z pánve zalijeme smetanou, osolíme a přidáme mletý pepř. Krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Hotovou omáčkou pak pepřové steaky na talíři přelijeme. Pokud chceme omáčce dodat výraznější chuť, přidáme do pánve vysmažit i kousek uzeného špeku. Omáčku můžeme ještě zjemnit kouskem másla.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP