SVÍČKOVÁ OMÁČKA
Svíčková omáčka z králíka
I z králíka je možné připravit svíčkovou omáčku, ta má velmi specifickou chuť.
Rychlá svíčková z králíka
Ingredience: 2 sklenice zeleniny Halali, 2 ks cibule, 2 lžíce oleje, 1 kelímek smetany, 1 ks králíka, nové koření, bobkový list, celý pepř, polohrubá mouka, sůl
Technologický postup: Králíka očistíme, naporcujeme a osolíme. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. V kastrolu osmažíme cibuli na oleji, pak přisypeme Halali a opět osmahneme. Přidáme naporcovaného králíka a osmahneme. Pro lepší chuť dodáme bobkový list, nové koření, celý pepř, podlijeme vodou a necháme dusit až do změknutí. Měkké králičí maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Potom ji zahustíme smetanou smíchanou s polohrubou moukou, vrátíme maso a krátce před podáváním společně prohřejeme.
Pečený králík se svíčkovou omáčkou
Ingredience: 1 ks králíka, 80 g slaniny, 2 ks mrkve, 1 ks petržele, ¼ ks celeru, 1 kelímek smetany, 1 ks cibule, 1 ks citronu, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře, 4 listy bobkového listu, cukr, sůl, tuk, voda
Technologický postup: Připraveného králíka opláchneme, osušíme utěrkou a hojně prošpikujeme proužky slaniny, osolíme. V pekáči rozpustíme sádlo nebo nalijeme tuk, na kterém orestujeme očištěnou, na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s oloupanou cibulí nakrájenou na kostičky. Orestovanou zeleninu mírně podlijeme vodou a vložíme – nejlépe naporcovaného – králíka, zeleninu osolíme, přidáme koření a zaklopené pečeme v troubě cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obrátíme a podlijeme vlažnou vodou. Měkkého králíka vyjmeme. Z výpeku vybereme koření, zeleninu buď propasírujeme přes sítko, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Omáčku dle potřeby zředíme vodou, provaříme se smetanou, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, popřípadě ještě osolíme (pokud bychom měli omáčku příliš řídkou, můžeme ji zahustit hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody, hustou omáčku naopak ředíme mlékem). Takto připraveného králíka servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme kolečkem citronu, marmeládou či brusinkami a případně i šlehačkou.
Detail odstavce: Svíčková omáčka z králíka
Zdroj: Svíčková omáčka
Zveřejněno: 4.1.2016