Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

UCHOVÁNÍ JADER VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

Jak sterilizovat ořechy

Potřebujete:

  • zhruba 350 g jader vlašských ořechů na 1 klasickou velkou sklenici (cca 0,7 l)

Postup:

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy? Nejprve je vyloupeme a důkladně vysušíme. To je opravdu nutné. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ve kterých se bude provádět sterilizace ořechů. Důkladně je omyjeme a hlavně vysušíme. Stejně si připravte také víčka. Používáme raději nová. Vyloupané vlašské ořechy nasypeme do připravených sklenic, párkrát sklenicí zatřepeme, ořechy poklesnou a pak se nám jich tam vejde více. Takto připravené a uzavřené sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodou zhruba do výše poloviny sklenic. Počkáme, než začne voda vařit, a poté sterilizujeme zhruba 10 minut. Stejně budeme provádět zavařování lískových ořechů. Takto nám vydrží zavařené ořechy zhruba dva roky. Nebo také ne, protože je spotřebujeme dříve. Skladujeme v chladu a temnu. Pokud sklenici s ořechy otevřete, nechte ji v lednici.

Zdroj: Zavařování ořechů

Diskuze: Re: černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Co je příčina černání a hniloba plodu ořechu Ořech se nevyloupne ale zčerná a zaschne na stromě a nespadne. Děkuji.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů
Počet odpovědí: 4

Uchování česneku v soli

Ingredience: na 1 litr vody 250 g soli

Postup: Česnek oloupeme, stroužky narovnáme do malých skleniček s uzávěrem na závit a zalijeme studeným solným nálevem, aby byly všechny stroužky dobře potopené. Konzervace česneku v soli má stejné využití v kuchyni jako čerstvý česnek.

Zdroj: Uchování česneku

Diskuze: Re: Černání ořechů

Černání vlašských ořechů může být zaviněno tak zvanou plísní ořechovou. Zde jsou fotografie, na kterých je vidět plíseň ořešáku www.google.cz/images…
Plíseň na ořechu je nejvíce destruktivní onemocnění vlašských ořechů a je způsobena bakterií, která infikuje pouze vlašské ořechy. Je-li zelené oplodí infikováno, tak infikované oblasti zčernají a bakterie pokračují v napadání okolních tkání. Z lézí v infikované oblasti vytékají kapky černého slizkého exsudátu (exsudát je zánětlivý extravaskulární výpotek). Tyto kapky obsahují nepřeberné množství bakterií nesoucích se na rozkládajícím se buněčném materiálu. Dosavadní výzkum této nemoci prokázal zatím jedinou účinnou obranu a to popraškem nebo postřikem materiálem obsahujícím měď, například Kuprikol 50.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Počet odpovědí: 3

Čokoládové dortíčky

  • 210 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 100 g vlašských ořechů
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka skořice
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra

Na dozdobení:

  • čokoládová poleva
  • půlky vlašských ořechů

Vypracované těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečená vychladlá kolečka slepujeme čokoládovým nebo máslovým krémem. Takto připravené dortíčky poléváme čokoládovou polevou a zdobíme ořechy.

Zdroj: Recepty na české vánoční cukroví

Diskuze: černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů
Počet odpovědí: 4

Myslivecké knoflíky

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mléka

Vrchní hmota – poleva:

  • 3 bílky
  • 200 g cukru
  • 200 g mletých ořechů
  • celé půlky jader ořechů na ozdobení

Z vypracovaného a vyváleného těsta vykrajujeme kolečka. Z cukru ušleháme tuhý sníh, do kterého přidáme cukr a jemně mleté ořechy. Z této ořechové hmoty tvoříme pomocí sáčku kopečky na připravená kolečka, která ozdobíme ořechem a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Poté se vše jen pocukruje.

Zdroj: Recepty na české vánoční cukroví

Diskuze: Re: Červivé vlašské ořechy

V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Počet odpovědí: 3

Ořechové řezy se šlehačkou

Ingredience na ozdobu: 5 g čokoládového sypání, 3 dkg vlašských ořechů

Ingredience na potření: 1 smetana ke šlehání, 2 ztužovačce do šlehačky, 1 pařížská šlehačka

Ingredience na těsto: 1 prášek do pečiva, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 20 dkg cukru moučka, 4 vejce, 20 dkg hladké mouky, 10 lžic horké vody

Postup: Žloutky utřeme s cukrem a horkou vodou do pěny, přidáme ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Těsto natřeme na menší plech vyložený pečicím papírem a upečeme. Po upečení necháme vychladnout. Mezitím ušleháme šlehačky se ztužovačem, placku potřeme pařížskou šlehačkou, na to bílou šlehačkou a posypeme čokoládovým sypáním. Ozdobíme kousky vlašských ořechů. Ořechové řezy se šlehačkou nakrájíme a podáváme.

Zdroj: Ořechové řezy

Diskuze: vlašské ořechy choroby

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby
Počet odpovědí: 1

Ořechové řezy na plech

Ingredience: 250 g Hery + na vymazání plechu, 200 g cukru, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 200 g vlašských ořechů (nebo lískových jader), z toho 30 g na ozdobu, 250 g mouky, 3 plné lžičky prášku do pečiva

Ingredience na polevu: 250 g moučkového cukru, 2 lžičky instantní kávy, 2–3 lžíce vody

Postup: Heru našlehejte do pěny, přimíchejte cukr, sůl, vanilkový cukr a vejce, přidejte mleté ořechy a postupně vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Natřete na pomaštěný, moukou vysypaný plech a upečte v předehřáté troubě. Elektrická trouba: cca 200 °C. Plynová trouba: stupeň 3. Doba pečení je cca 15–20 minut. Ihned nakrájejte na 30 čtverců, potáhněte polevou a ozdobte vlašským jádrem.

Zdroj: Ořechové řezy

Diskuze: Re: Re: Černání ořechů

Dobrý den,děkuji za radu,ale proč se to týká jenom ořechů a listům nic není?

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Počet odpovědí: 3

Uchování česneku v mrazáku

Postup: Stroužky úplně neolupujte, nechte jim „noční košilku“. Takto ošetřený česnek dejte do mističek na mrazák. Kupodivu nechutná špatně. Zamrazený česnek je ideální na namazání topinek. Používat se dá ale i všude tam, kde má být drcený, protože si uchovává svoji sílu. Rozmrzne okamžitě, stačí stroužek pár vteřin tisknout v dlani.

Také lze zamrazit česnek už utřený se solí. Sůl způsobí, že směs úplně nezmrzne a dá se pak pěkně nabírat.

Zdroj: Uchování česneku

Diskuze: Řez ovocných stromů

mám dotaz,kdy se může ořezat mladý stromek vlašského ořechu - postranní větve,aby z toho vznikl strom,je velmi zahuštěn a větve jsou nízko,teměř na zemí,má již výšku 1,8m a je velmi košatý,asi 3 letý vypěstovaný z ořechu.Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Řez ovocných stromů
Počet odpovědí: 1

Co je chalva

Původní receptura chalvy je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena, například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu. K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, například růžová nebo pomerančová. Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.

Zdroj: Chalva

Diskuze: Uchování česneku

Tak mě česnek v olivovém oleji zkvasil. Měl ajsem ho v lednici.Ve slunečnicovém oleji je v pořádku.Musím ten z toho olivového oleje vyhodit nebo jej můžu zachránit omytím a přendáním také do slunečnicového?Nebo jej dám mrazáku. Zkrátka jestli jej můžu použít.Je mi do breku,měla jsem krásné stružky a 3/4 úrody je zkažená. Děkuji.

Zdroj: diskuze Uchování česneku
Počet odpovědí: 0

Česnek se solí

Ingredience: česnek, sůl dle potřeby, skleničky s uzávěrem (například od dětské výživy)

Postup: Do skleničky dáme vrstvu soli, pak vrstvu oloupaných stroužků česneku. Zasypeme solí a vše opakujeme, až je sklenice plná, horní vrstvu tvoří sůl. Uzavřeme víčkem a skladujeme v temnu a chladu.

Další možností je česneková pasta se solí...

Zdroj: Uchování česneku

Diskuze: Černání ořechů

Jaký poměr naředění by měl být postřik s Kuprikolem.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Počet odpovědí: 0

Ořechové řezy s jablky

Ingredience na těsto: 2 hrníčky polohrubé mouky (objem hrnku 250 ml), 3/4 hrníčku krupicového cukru, 1 kypřicí prášek, 1/2 lžičky jedlé sody, 2 lžíce kvalitního kakaa, 2 hrsti jader vlašských ořechů, 1/2 hrníčku oleje, 3 vejce, 2 lžíce rumu, 2 vrchovaté hrníčky nahrubo strouhaných jablek (asi 7 menších)

Ingredience na polevu: 100 g hořké čokolády, 50 g másla

Postup: Všechny sypké suroviny nasypeme do větší mísy, ořechy můžeme pomlít nebo nahrubo nasekat. Vše důkladně lžící promícháme. Přidáme zbytek surovin, jablka zbavíme slupky a nastrouháme nahrubo. Opět důkladně promícháme. Plech nebo pekáček, ve kterém budeme péct, vyložíme papírem na pečení a těsto pomocí stěrky urovnáme na pečicí papír. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a pečeme cca 15 až 20 minut. Zda je hotovo, zkusíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a mezitím si připravíme čokoládovou polevu.

Do kastrůlku dáme vodu, do něj umístíme další, menší kastrůlek tak, aby se nedotýkal vodní plochy, a nalámeme do tohoto menšího kastrůlku čokoládu, přidáme máslo a mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Poté nalijeme na moučník, dozdobíme dle fantazie a necháme chvilku ztuhnout.

Zdroj: Ořechové řezy

Diskuze: Černání ořechů

V zahradě máme krásný,zdravý, vzrostlý strom ořešáku.Má asi 55 let a po celou dobu rodil zdravé kvalitní ořechy. V letošním roce opět zdravě vypadající strom, plný krásně zelených ořechů. Těsně před dozráváním začaly obaly ořechů černat a padat dolů - všechny černé a nepoužitelné.Listy jsou přitom zdravě zelené. Pokud ořech přes tuto čerň pracně rozlouskneme nalezneme relativně zdravé jádro. Postupně však i jádra černají. Pro jeho mohutný vzrůst nebude možné provádět jakékoliv postřiky a proto máme strach o jeho budoucnost.Prosíme o radu, jak lze tuto chorobu pozastavit.
Moc děkujeme za jakoukoliv radu.
Z úctou Grézlovi, jižní Morava.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů
Počet odpovědí: 4

Jednoduché vanilkové rohlíčky

Ingredience: 240 g hladké mouky, 240 g másla nebo Hery, 3 vanilinové cukry, 75 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 1 žloutek

Postup: Mouku, cukr, tuk a ořechy smícháme, těsto poté necháme v ledničce odpočinout. Rozválíme na placku silnou půl centimetru a vykrajujeme větší kolečka. Střed vypíchneme menším kolečkem a nožem přepůlíme. Špičky vzniklých rohlíčků prsty lehce vytvarujeme a získáme tak rohlíčky jeden jako druhý. Nebo přímo vykrajujeme vykrajovátkem ve tvaru rohlíčku. Upečeme a horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tip: Zkuste místo ořechů mandle.

Zdroj: Vanilkové rohlíčky

Česnek se solí – česneková pasta

Ingredience: 1 kg česneku, 350 g soli

Postup: Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl a dobře promícháme. Nalijeme do sklenic a uzavřeme víčky. Uchováváme v chladu, nejlépe ve spodní části ledničky.

TIP: Aby vám česnek nezezelenal, je nutné stroužky podélně rozříznout a důkladně vyjmout klíček – střed česneku. Pokud necháte jen kousíček, dojde ke zbarvení obsahu!

Zdroj: Uchování česneku

Celerová pomazánka z Prostřeno

Ingredience: 600 g celeru, 50 g vlašských ořechů, 3 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 2 špetky soli, 1 lžíce balzamikového octa

Postup: Nakrájený oloupaný celer uvařte v osolené vodě s 1 lžící balzamikového octa, mezitím rozmixujte ořechy. K ořechům přidejte scezený vychladlý celer, olivový olej, oloupaný prolisovaný česnek a podle chuti sůl. Rozmixujte. Podávejte s pečivem nebo krekry.

Zdroj: Celerová pomazánka

Sýrová salsa verde

Sýrová salsa verde je vhodná k dochucení mas, ale i těstovin nebo polévek.

Ingredience:

  • 200 g strouhaného sýra ementál
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • snítku bazalky či rozmarýnu

Postup:

Utřete česnek s troškou soli, nasekejte najemno bylinky, přidejte ořechy a smíchejte v misce, pak přisypte nastrouhaný sýr a nakonec přilijte olivový olej.

Zdroj: Salsa verde

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 50 g balkánského sýra
  • 10 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Červenou řepu omyjte a oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vložte do zapékací misky. Přidejte nadrobený, pokrájený nebo nastrouhaný balkánský sýr, nasekané ořechy, zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Dejte do předehřáté trouby a pečte asi půl hodiny.

Zdroj: Pečená červená řepa

Česnek v soli a sádle

Potřebné množství česneku vyloupejte, nechte stroužkům košilku, naházejte do „sádláku“, překryjte plátýnkem a uložte do spižírny. Stroužky postupně odebírejte z hrnce dle potřeby a vždy povrch uhlaďte, aby stroužky česneku nevyčnívaly. Sádlo z česneku se dá následně použít do pokrmů. Čerstvý chléb namazaný tímto sádlem, posypaný cibulí a trochou kmínu, s kyselou okurkou, to je opravdu delikatesa.

Česneková pasta se sádlem je další možnou variantou: Nadrtíte česnek, který zamícháte do povoleného sádla a nalijete do skleničky s uzávěrem. Požíváte, tam kde je potřeba utřený česnek.

Zdroj: Uchování česneku

Jak uchovat vánoční cukroví

Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.

Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.

Zdroj: Recepty na české vánoční cukroví

Suroviny

Na přípravu pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 16 bulv řepy, každá o velikosti golfového míčku
  • extra panenský olivový olej
  • malou hrst vlašských ořechů
  • červený vinný ocet
  • 6 polévkových lžic čerstvého kozího sýra
  • 1 hlávku salátu radicchio
  • několik snítek hladkolisté petrželky
  • sůl a čerstvě namletý barevný pepř
Na zálivku:
  • 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce vinného octa nebo šťávu z 1/2 citronu
  • špetku soli
  • lžičku cukru

Zdroj: Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Ořechové řezy se sněhem

Ingredience na těsto: 100 g moučkového cukru, 200 g pomletých vlašských ořechů, 6 bílků, špetka soli

Ingredience na krém: 6 žloutků, 100 ml smetany na šlehání, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink

Ingredience na posypání: 100 g hrubě nasekaných vlašských ořechů

Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, přidáme mletý cukr a do vyšlehaného základu opatrně stěrkou vmícháme jemně namleté vlašské ořechy. Vlijeme na plech o velikosti cca 20 x 30 cm, vyložený pečicím papírem, a v troubě vyhřáté na 150 °C upečeme dorůžova. Korpus necháme vychladnout a poté ho rozkrojíme na dvě poloviny, jestli příčně nebo podélně, záleží jen na vás.

Postup na krém: Zahřejeme ve vodní lázni šlehačku a postupně zašleháme všech 6 žloutků a mletý cukr. Do vychladlé hmoty zašleháme změklé máslo. Mezitím uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku (nesladíme). Přikryjeme fólií, aby se nám neudělal na pudinku škraloup, a necháme vychladit. Poté opatrně postupně všleháme žloutkovou pěnu do vychlazeného uvařeného pudinku.

Jeden díl piškotu natřeme krémem, urovnáme, posypeme hrubě sekanými ořechy, přikryjeme druhou polovinou korpusu a postup opakujeme. Krémem zatřeme i hrany a znovu posypeme ořechy. Vychlazené krájíme na řezy. Je to opravdu sladká bomba, proto krájejte jen malé porce.

Zdroj: Ořechové řezy

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU