Téma: 

zavaření hotových jídel v mikrovlnce


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC

Zavařování hotových jídel do sklenic v mikrovlnce

Pokud chcete zavařovat v mikrovlnné troubě, klidně to zkuste, je to rychlejší. Můžete takto zavařit polévku, omáčku, guláš a jiné polotovary. Důležité je zavařovat do sklenic se šroubovacím víčkem, ty vám v mikrovlnce nic nevyvedou. Sklenice naplňte ještě teplým jídlem pouze do ¾ a zašroubujte. Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon a zavařujte velké sklenice alespoň 8 minut a malé 5 minut, tak aby chytlo víčko. Skladujte v lednici klidně 2 měsíce. Pokud chcete mít jistotu, že se jídlo opravdu nezkazí, zavařte ho bez zahuštění moukou a bez smetany. Tyto ingredience přidejte až před samotnou konzumací.

Detail odstavce: Zavařování hotových jídel do sklenic v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic
Zveřejněno: 4.12.2018

ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC

Zavařování hotových jídel v myčce

Zavařování hotových jídel v myčce je velice jednoduchý způsob. Zavařovat můžete téměř všechno, polévky, omáčky, ryby, uzeniny nebo maso. Důležité je uvařené jídlo naplnit do předem důkladně umytých sklenic a zavíčkovat nejlépe novými víčky, ne použitými. Pokud máte v jídle maso, jsou lepší víčka s červenou gumou. Takto připravené klasické 0,7 l velké sklenice naskládáme do spodní části myčky, do horní můžete dát menší třeba s džemem nebo přesnídávkou. Myčku nastavíme na program s nejvyšší možnou teplotou, nejlépe 70 °C, a zapneme. Někdo přitom ještě umyje i trochu nádobí. Po ukončení programu sklenice vyndáme a vyskládáme třeba na kuchyňskou linku dnem vzhůru. Je to snadné a tímto zavařováním vlastně zabijeme dvě mouchy jednou ranou, jak se lidově říká.

Detail odstavce: Zavařování hotových jídel v myčce
Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic
Zveřejněno: 4.12.2018

ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC

Domácí zavařování hotových jídel

Konzervace hotových jídel je vcelku jednoduchá záležitost. Zavařovat můžete téměř všechno, polévky, omáčky, ryby, uzeniny nebo maso. Důležité je nejprve jídlo uvařit a pak můžete začít. Je několik zásad, které je nutné při zavařování dodržet:

  • mít vždy čisté ruce;
  • mít perfektně čisté zavařovací sklenice s víčky, aby se jídlo nekazilo;
  • sklenice plnit vždy jen do 2/3, aby víčka při zavařování dobře chytla;
  • pokud se zavařuje maso, používat vždy víčka s červeným těsněním;
  • maso před zavařováním zbavit kostí;
  • těsnost víčka ověřit otočením sklenice dnem nahoru, nesmí vytékat;
  • pokud i přes toto všechno se stane, že se jídlo zdá zkažené, nikdy ho nekonzumovat.

Uzavřené sklenice naplněné hotovým jídlem postavíme do hrnce s vodou a zavařujeme při teplotě 100 °C zhruba 1,5 hodiny. Druhý den postup zopakujeme a zavařujeme ještě jednou po dobu 1 hodiny.

Detail odstavce: Domácí zavařování hotových jídel
Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic
Zveřejněno: 4.12.2018

RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC

Vaření vajec v mikrovlnce

Úspěchem vaření vajec v mikrovlnce je nastavení nízkého výkonu mikrovlnné trouby, jinak vám vejce praskne, až bouchne. Vejce můžete rozklepnout, dát do misky nebo talířek a dát vařit do mikrovlnky.

Detail odstavce: Vaření vajec v mikrovlnce
Zdroj: Recepty z vařených vajec
Zveřejněno: 23.10.2014

ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC

Zavařování guláše

Jedete na dovolenou a chcete si s sebou zavařit guláš? Nebo to chcete prostě jen zkusit? Pak vězte, že je to velice jednoduché. Připravte si sklenice, nejlépe se šroubovacím víčkem, a pořádně je umyjte. Ještě teplý uvařený guláš nalejte do připravených sklenic – naplňte zhruba do ¾ výšky sklenice. Důkladně zavíčkujte a můžete začít zavařovat. Je pak již jen na vás, pro jaké zavařování se rozhodnete. Existuje více způsobů, můžete to zkusit v elektrické troubě, mikrovlnné troubě nebo také v myčce. Nejčastější je ale zavařování klasicky v hrnci s vodou. Sklenice vyskládáme do hrnce s vodou a dáme vařit na plotnu. Zavařujeme zhruba hodinu a půl při teplotě 100 stupňů.

Detail odstavce: Zavařování guláše
Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic
Zveřejněno: 4.12.2018

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařené ořechy

Ořechy zavaříte v mikrovlnce velmi rychle. Ořechy se zavařují na sucho, jen je naskládáte do sklenice a zavaříte v mikrovlnné troubě dle výše uvedených pravidel. Ořechy nežluknou, jsou jako čerstvé a výborné do pečiva.

Detail odstavce: Zavařené ořechy
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařování uzeného masa v mikrovlnce

Uzené maso v celku naskládejte do sklenice, bez vody, zavíčkujte a zapněte cca na 4 minuty na nejvyšší výkon. Nechte vychladnout a uskladněte v temnu a chladu.

Detail odstavce: Zavařování uzeného masa v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ

Ořechy zavařené v mikrovlnce

Potřebujete:

  • množství vyloupaných ořechů
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Nejprve vyloupeme vlašské ořechy a necháme je vysušit. To je opravdu nutný proces. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ty je rovněž potřeba důkladně vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy. Zavařování ořechů v mikrovlnce je jednoduché. Mikrovlnku nastavíme na plný výkon, vložíme sklenici bez víčka a necháme točit asi dvě minuty. Pak sklenice vyjmeme a takto teplé ještě zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Nebojte se, vzniklá pára se zase vstřebá. Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží několik let.

Detail odstavce: Ořechy zavařené v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování ořechů
Zveřejněno: 9.11.2018

ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC

Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce

V mikrovlnce lze zavařovat hotový masový pokrm. Základní nastavení: 1 sklenice o objemu 0,7 l se nechá v mikrovlnné troubě 6 minut při výkonu 700 W. Sklenice můžeme v mikrovlnce zavařovat i s víčky (nevadí ani kovová), jen je neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci. Doba zavařování menších sklenic se zkrátí v poměru k jejich velikosti. Například sklenici 0,3 l zavařujeme při výkonu 700 W jen 3 minuty. Pokud je sklenic více, uvedené časy se násobí jejich počtem (4 skleničky při 700 W x 6 minut = 24 minut). Do mikrovlnné trouby je poté stavíme na otočný talíř po jeho obvodu, nikoliv na střed!

Údaje pro jednu 0,7litrovou sklenici:

  • výkon 700 W: čas 6 min
  • výkon 750 W: čas 5,6 min
  • výkon 800 W: čas 5,3 min
  • výkon 850 W: čas 5 min
  • výkon 900 W: čas 4,6 min

Detail odstavce: Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování masa do sklenic
Zveřejněno: 1.10.2018

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařování pečeného masa v mikrovlnce

Pečené maso dejte do sklenic a zalijte výpekem. Zde je nutné nechat prostor mezi obsahem a víčkem alespoň 2,5 cm. Dobu sterilování na jednu sklenici zvýšíme u sklenic 0,7 l na 8–10 minut, u menších sklenic na 5–6 minut.

Detail odstavce: Zavařování pečeného masa v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC

Jaká jídla zavařit na dovolenou

Zavařte si s sebou na dovolenou cokoliv, na co myslíte, že budete mít chuť. Jde zavařit takřka všechno. U masa si dejte jen trochu pozor, abyste ho neuvařili úplně doměkka. Při zavařování vám totiž změkne ještě víc. Někdo doporučuje omáčky před zavařením nezahušťovat a nedávat smetanu. Já osobně zavařuji omáčky již hotové a stalo se mi pouze jednou, že se jídlo ve sklenici zkazilo. Pravděpodobně chytlo špatně víčko. Měla jsem už zavařenou svíčkovou, segedínský guláš, klasický guláš, mleté maso s omáčkou na špagety, řezanku se zeleninou, prostě cokoli. Můžete zavařit i pečené vepřové maso či pečené kuře, které pak před podáváním jen ohřejete v hrnci s vodou takto ve sklenici a podáváte s bramborem, případně ho poté můžete obrat do rizota, čínských nudlí a podobně. Prostě dle své fantazie. Nebojte se toho.

Detail odstavce: Jaká jídla zavařit na dovolenou
Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic
Zveřejněno: 4.12.2018

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařování jídla v mikrovlnce

O zavařování jídla v mikrovlnce se na internetu vedou dlouhé diskuze ohledně jeho škodlivosti. Mikrovlnná trouba dokáže například vysokou teplotou zničit bílkoviny, pokud se v ní potraviny ohřívají příliš dlouho. Žádná měření však neprokázala škodlivost mikrovln ani jejich únik mimo ohřívací prostor. Ani tím nejcitlivějším dozimetrem či multidetektorem nenaměříte 2 cm od dvířek nic.

Zavařování v mikrovlnné troubě představuje velmi moderní, rychlou a úspornou možnost, navíc je vhodné, když máte k zavaření jen několik sklenic. Pokud máte strach, že by víčka mohla v mikrovlnce jiskřit, použijte klasická víčka i uzávěry twist off. Nejdůležitější je neplnit sklenice až nahoru, nechat mezeru, ale to je stejné jako při zavařování v hrnci.

Postup sterilace je velmi snadný, naplněné sklenice, maximálně čtyři, postavíte na otočný talíř mikrovlnné trouby tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a spustíte ohřívání na 700 W. Jedna sklenice o objemu 0,3 l se steriluje 3 minuty, sklenici s objemem 0,7 l je třeba ohřívat 6 minut. Tyto časy vynásobíte počtem sklenic a vyjde nám výsledná doba potřebná k zavaření. Pokud tedy zavařujete například 3 sklenice s obsahem 0,7 l, bude to trvat 18 minut.

V mikrovlnné troubě je možné sterilovat maso, polévky či jiné polotovary. Také zde je nutné nechat prostor mezi obsahem a víčkem alespoň 2,5 cm. Dobu sterilování na jednu sklenici zvýšíme u sklenic 0,7 l na 8–10 minut, u menších sklenic na 5–6 minut. Polotovary však nikdy nezahušťujeme moukou, tu doplníme až před použitím.

Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 kWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství. Na otočný talíř lze naskládat 4 až 5 sklenic dokola, ne na střed, pokud máte jen jednu, dejte ji doprostřed. Nebojte se, nic nejiskří.

Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml

Při zavařování v mikrovlnné troubě platí:

  • výkon 700 W = 6 min/1 ks
  • výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
  • výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
  • výkon 850 W = 5 min/1 ks
  • výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

Tyto časy platí pro sterilizaci 1 sklenice. Pokud jich zavařujete více, čas musíte vynásobit počtem kusů. Například při výkonu mikrovlnky 700 W budete 2 sklenice ohřívat 12 minut (2x 6), 3 sklenice 18 minut a 4 sklenice 24 minut. Víc sklenic se do mikrovlnky nevejde. Sklenice 370 ml sterilizujte poloviční dobu!

Detail odstavce: Zavařování jídla v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC

Zavařování polévek

Polévku dáme do sklenic, zavíčkujeme a zavařujeme při teplotě 100 °C zhruba 1 hodinu, další den proces zavařování zopakujeme ještě 45 minut. Zde je jeden receptík na zavařenou kuřecí polévku.

Suroviny:

  • 3 kuřecí skelety
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 8 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 1 petrželová nať
  • sůl

Postup:

Kuřecí skelety vložíme do hrnce, přidáme 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, cibuli a koření, zalijeme studenou vodou a osolíme. Začneme vařit, potom zmírníme oheň a necháme vařit na mírném ohni zhruba 2 hodiny. Vývar přecedíme, obereme a nakrájíme maso, které vložíme zpět do čistého vývaru. Zbylou neuvařenou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru) nakrájíme na větší kousky a necháme provařit jen 5 minut ve vývaru (dovaří se při zavařování). Takto připravený vývar nalijeme do čistých sklenic do ¾ a zavíčkujeme. Zavařujeme při 100 °C zhruba 1 hodinu. Další den zavaříme ještě asi 45 minut. Nudle nebo jinou zavářku do polévky přidáme až před podáváním.

Detail odstavce: Zavařování polévek
Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic
Zveřejněno: 4.12.2018

JAK NA ZAVAŘOVÁNÍ

Zavařování v mikrovlnce

Do mikrovlnné trouby vložíme maximálně 4 sklenice o obsahu do 0,7 l a sterilujeme 10 minut při teplotě 70 W (rozmrazování) a 10 minut na 100 W. Tento novodobý způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Lze použít jak klasická zavařovací víčka, tak i uzávěry twist-off. Nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě tyto uzávěry nejiskří.

Detail odstavce: Zavařování v mikrovlnce
Zdroj: Jak na zavařování
Zveřejněno: 17.1.2015

ZAVAŘOVÁNÍ HRUŠEK

Zavařování hrušek v mikrovlnce

Do mikrovlnné trouby vložíme maximálně 4 sklenice o obsahu do 0,7 l a sterilujeme 10 minut při teplotě 70 W (rozmrazování) a 10 minut na 100 W. Tento novodobý způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Lze použít jak klasická zavařovací víčka, tak i uzávěry twist-off. Nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě tyto uzávěry nejiskří.

Detail odstavce: Zavařování hrušek v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování hrušek
Zveřejněno: 16.10.2018

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařování guláše v mikrovlnce

Ještě teplý uvařený guláš navrstvěte do sklenic, zavíčkujte je a vložte do mikrovlnky. Zapněte troubu na nejvyšší výkon cca na 2 minuty, jen aby chytla víčka. Obsah začne bublat a víčka se jakoby nafukují. Mikrovlnku nevypínejte a nechte proces dokončit. Po vyjmutí otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takto zavařený guláš uskladněte vychladlý v lednici, kde vydrží i 2 měsíce.

Detail odstavce: Zavařování guláše v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

VAJÍČKOVÝ SALÁT

Vajíčkový salát bez majonézy

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 tvaroh, 1 cibule, 12 vajec, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkový salát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Detail odstavce: Vajíčkový salát bez majonézy
Zdroj: Vajíčkový salát
Zveřejněno: 16.6.2017

NEPEČENÉ CUKROVÍ

Nepečené cukroví – salám

Suroviny:

  • 200 g BeBe sušenek nebo piškotů
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g ztuženého 100% tuku
  • 50 g kakaa
  • 10 lžic rumu
  • sekané mandle, ořechy, rozinky, kdo má rád, i kandované ovoce

Postup:

Rozpustíme si tuk (nad vařící vodou nebo v mikrovlnce), do něj vmícháme cukr, kakao a vytvoříme hladkou hmotu. Poté přidáme namleté sušenky nebo piškoty, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, z kterého vyválíme váleček, ten zabalíme do alobalu a přes noc necháme ztuhnout. Druhý den krájíme na kolečka.

Detail odstavce: Nepečené cukroví – salám
Zdroj: Nepečené cukroví
Zveřejněno: 30.11.2014

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Jak zavařit kompot v mikrovlnce

Zavařování v mikrovlnné troubě představuje pravděpodobně nejjednodušší způsob. Omyté plody se opatrně naskládají do sklenic, zalijí se cukerným roztokem, sklenice se uzavřou a dají do mikrovlnné trouby. Sklenice o obsahu 0,7 litru se v zapnuté mikrovlnce při základním nastavení výkonu na 700 W nechá 6 minut. Tato doba platí pro jednu sklenici, čas se tedy zvyšuje podle jejich počtu, viz výše. Při vyšším výkonu mikrovlnné trouby se doba zavařování zkracuje. Sklenice se do trouby staví po obvodu, ne na střed. Doba zavařování sklenic s menším objemem se snižuje v poměru k základní velikosti 0,7 litru, například sklenice s objemem 0,3 litru se zavařuje při výkonu 700 W pouze 3 minuty.

Ovoce se v mikrovlnné troubě samozřejmě zavařuje v zavíčkovaných sklenicích, které se ale plní tak, aby pod víčkem byla mezera alespoň 2 centimetry.

Doba zavařování dle výkonu mikrovlnné trouby:

  • výkon 700 W, čas 6 min
  • výkon 750 W, čas 5,6 min
  • výkon 800 W, čas 5,3 min
  • výkon 850 W, čas 5 min
  • výkon: 900 W, čas 4,6 min

Tip: Mikrovlnná trouba se může při přípravě kompotů využít i jinak, ovoce se v ní připraví a pak teprve zavaří klasickým způsobem. Výhodou je, že nemusíte připravovat cukerný nálev. Příkladem takového zavařování mohou být například velmi oblíbené a často zavařované jahody.

Postup: Jahody zbavíme stopek, omyjeme je studenou vodou a dáme do misky. Posypeme ovoce cukrem, přidáme vodu – na 2 hrníčky jahod se přidávají 2 lžíce cukru a 1 lžíce vody. Přikryjeme a v mikrovlnné troubě vaříme 2 minuty na nejvyšší stupeň. Jahody v misce promícháme a vaříme v mikrovlnce ještě jednu minutu. Ovoce necháme přikryté 5 až 10 minut mírně vychladnout a pak ho dáme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilizujeme klasickým způsobem v hrnci s 85 °C horkou vodou 15 minut. Sklenice se po sterilizaci nechají vychladnout otočené dnem vzhůru.

Detail odstavce: Jak zavařit kompot v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

PŘEDVÁNOČNÍ ČAS NA PEČENÉ KAŠTANY

Pečené kaštany v mikrovlnce

Verze 1

Každý kaštan nejprve nařízneme na bříšku do kříže asi do hloubky tří milimetrů. Mikrovlnnou troubu nastavíme na 600 W, dáme do ní kaštany uložené v jedné vrstvě a necháme je asi šest minut péct. Potom je necháme v troubě dalších pět minut dojít, pak je ještě teplé oloupeme.

Verze 2

Kaštany propíchneme, dáme na talíř a do mikrovlnky pod poklop a upravujeme cca 2–2,5 minuty. Doba přípravy záleží na výkonu trouby (750 W). Kaštany je možné propíchnout špičkou ostrého nože na prkénku. Takto připravené kaštany narovnejte po obvodu mělkého talíře, přidejte lžíci vody a dejte péct. Pokud chcete kaštany jako pečené, naložte je před tím, než je dáte do mikrovlnky, na 25 minut do oleje, kaštany pak chutnají lépe.

Detail odstavce: Pečené kaštany v mikrovlnce
Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany
Zveřejněno: 6.9.2015

ZAVAŘOVÁNÍ HRUŠEK

Co udělat, aby hrušky nezhnědly

Nakrájené hrušky mají sklon hnědnout. Aby při zpracování nezhnědly, můžete je nakrájené zakapat nebo protáhnout citronovou šťávou. Tu ale pak nejspíš pocítíte v chuti. Podobně vám poslouží také miska se studenou vodou s pár špetkami soli, kam ovoce ponoříte a ponecháte do chvíle zavaření (sůl v chuti není znát). Nebo můžete do kompotu z hrušek přidat kousky jablek, která údajně také brání zhnědnutí. Další možností je použít kyselinu citronovou nebo ocet.

Detail odstavce: Co udělat, aby hrušky nezhnědly
Zdroj: Zavařování hrušek
Zveřejněno: 16.10.2018