Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

LÍVANEČKY S OVESNÝMI VLOČKAMI

OBSAH

Lívance s ovesnými vločkami bez droždí

Suroviny:

  • 0,5 l mléka
  • 120 g ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Vločky dáme do mísy, propláchneme vodou a zalijeme 0,25 l ohřátého mléka. Necháme zhruba 20 minut odležet, nabobtnat. Poté přisypeme mouku, rozklepneme vejce, přidáme prášek do pečiva a zalijeme zbytkem mléka. Vše důkladně promícháme v lité husté těsto. Rozpálíme pánev, malinko potřeme olejem a začneme smažit lívanečky z obou stran pěkně do růžova. Zdobíme tím, co máme rádi. Třeba pomažeme marmeládou, ozdobíme tvarohem nebo šlehačkou.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Lívance z ovesných vloček a tvarohu

Suroviny:

  • 150 g ovesných vloček
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 vejce
  • mléko dle potřeby
  • cukr
  • olej na smažení

Postup:

Ovesné vločky rozdrtíme v drtiči na prášek. Dáme do misky, přidáme tvaroh, trošku cukru, vejce. Mléko přilejeme dle potřeby. Vytvoříme kaši. Rozpálíme pánev s trochou oleje a lžící tvoříme menší lívanečky. Pečeme z obou stran do zlatova. Lívanečky mažeme marmeládou nebo sypeme skořicovým cukrem.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Lívanečky z ovesných vloček

Ingredience: 1 l mléka, 1 kostka droždí, 1 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g ovesných vloček, 1 lžička cukru (na kvásek). Na potření: 200 g borůvkové marmelády. Na smažení: 80 ml oleje.

Postup: Část mléka mírně ohřejeme, přidáme lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím v míse smícháme zbytek mléka s moukou a vejcem, přidáme ovesné vločky a poté i vzešlý kvásek. Těsto promícháme a necháme půl hodiny v teple kynout. Potom na malém množství oleje smažíme na lívanečníku placičky. Hotové lívanečky s ovesnými vločkami podáváme potřené borůvkovou marmeládou.

Zdroj: Lívanečky

Banánové lívance s vločkami

Ingredience: 2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce arašídového másla, sůl, 100 ml mléka, 2 vejce, 100 g ovesných vloček, 1 banán

Ingredience na domácí nugetu: 2 lžíce arašídového másla, 2 lžíce kakaového prášku, 125 g odtučněného tvarohu, 1 lžička stévie

Postup: Banán rozmačkejte, smíchejte s vločkami, trochou mléka (použijte ho jen tolik, aby vzniklo husté těstíčko), špetkou soli a vejci a nasucho z těsta pečte malé lívanečky. S kvalitní pánví nebudete potřebovat žádný tuk.

Arašídové máslo prošlehejte s kakaem a nařeďte mlékem. Tvaroh trošku oslaďte stévií a podávejte spolu s lívanečky a domácí nugetou. Na nugetu jednoduše prošlehejte arašídové máslo, kakao a trochu mléka.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Celerové karbanátky s ovesnými vločkami

Ingredience: 1 celer, olej na potření, 1 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce petrželky, strouhanka na obalení, sůl, 1 hrnek vody

Postup: V osolené vodě z ovesných vloček uvaříme hustou kaši. Nastrouhaný celer podlijeme a dusíme až do vysmahnutí vody. Vychladlé vločky smícháme s celerem, posekanou petrželkou, osolíme a promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Tvoříme malé placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na pánvi potřené olejem.

Zdroj: Pěstování celeru

Kapustové karbanátky s ovesnými vločkami

Suroviny:

  • 500 g kapusty
  • 0,5 l vývaru z kapusty
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • olej

Postup:

Kapustové listy uvaříme v osolené vodě a pokrájíme na malé kousky. Do půl litru vývaru z kapusty nasypeme ovesné vločky a necháme nabobtnat. Do mísy dáme pokrájenou kapustu, přidáme nabobtnalé vločky, vajíčko, rozdrobené droždí, prolisovaný česnek, sůl a vše pořádně promícháme. Pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Vytvarované karbanátky smažíme do zlatova na rozpáleném oleji z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší.

Zdroj: Kapustové karbanátky

Lívanečky bez droždí

Ingredience: 1 balíček kypřicího prášku, 1 l mléka, 1 lžička mleté skořice, 1 hrnek hladké mouky, 1 vejce. Na potření: marmeláda. Podle potřeby: olej na smažení.

Postup: Nejdříve smícháme mléko, vejce, mouku, kypřicí prášek a pro doplnění chutě skořici, která tam ale být nemusí. Těsto na lívanečky dobře promícháme. Mělo by být dost husté, kdyby se nám zdálo řídké, přidáme ještě mouku. Na talíř vedle pánve na smažení si připravíme ubrousky, jež budeme pokládat na čerstvě usmažené lívanečky, aby nebyly tak mastné. Lívance smažíme na mírném plameni z obou stran dozlatova. Hotové (a rychlé) lívanečky mažeme marmeládou nebo povidly a zdobíme podle fantazie šlehačkou či ovocem.

Zdroj: Lívanečky

Recept na kaki muffiny

Ingredience: 100 g špaldové mouky, 100 g jemně mletých ovesných vloček, 60 g třtinového cukru, 1 vejce, 50 g másla, špetka prášku do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň: 200 g polotučného tvarohu (může být i plnotučný), 1 polévková lžíce vanilkového cukru, 2 oloupané a na kousky pokrájené kaki, 1 lžíce třtinového cukru

Postup: V míse smíchejte mouku s ovesnými vločkami, cukrem, vejcem, máslem a práškem do pečiva. Vytvořte lepkavé těsto, které namačkejte po obvodu do plechu na pečení muffinů. Takto připravené muffiny dejte do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut. Jakmile muffiny zezlátnou, vyndejte je z trouby a nechte vychladnout.

Během pečení si vytvořte náplň. V míse smíchejte tvaroh a vanilkový cukr. Poté v kastrůlku poduste kousky kaki smíchané s třtinovým cukrem. Nakonec naplňte upečené muffiny tvarohovou náplní a ozdobte kousky kaki.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Lívanečky ze zakysané smetany

Ingredience: 380 g zakysané smetany, 16 polévkových lžic polohrubé mouky, 2−3 lžíce cukru krystal, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 3 vejce.

Postup: Do mouky zamícháme prášek do pečiva a všechny ostatní suroviny. Těsto by nemělo být řídké jako těsto na palačinky. Pečeme v lívanečníku na oleji z obou stran. Lívanečky se hezky propečou a při obracení těsto neteče. Vyndáváme je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Hotové lívance ozdobíme šlehačkou, na kterou položíme buď čerstvé ovoce, nebo lžičku džemu. Z této dávky připravíme asi 25 lívanečků.

Zdroj: Lívanečky

Recept na kynuté lívanečky

Ingredience: 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, ½ l vlažného mléka, 2 vejce, ½ kostky droždí (20 g), ½ balíčku vanilkového cukru, špetka soli, trocha strouhané citronové kůry.

Postup: Nejprve v míse smícháme rozdrobené droždí s 1 lžící cukru a směs zalijeme trochou vlažného mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní suroviny a vymícháme hladké lívancové těsto, které necháme půl hodiny kynout. Pánev potřeme olejem a malou naběračkou tvoříme lívanečky nebo můžeme použít lívanečník. Smažíme z obou stran. Hotové lívanečky posypeme moučkovým cukrem a „staročeským sypáním“, to jest směs koření a třtinového cukru.

Zdroj: Lívanečky

Lívanečky z kefíru

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 1 a ½ lžičky cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 kefír (500 ml).

Postup: Všechny přísady spojíme a vytvoříme těsto, z něhož můžeme hned smažit lívance na lívanečníku. Výhodou těchto lívanců je, že odpadá kynutí. Hotové lívance obalujeme ve skořicovém cukru.

Zdroj: Lívanečky

Lívance z ovesných vloček fitness

Suroviny:

  • 100 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • špetka skořice
  • jogurt nebo tvaroh
  • banán či jiné ovoce na ozdobu

Postup:

Bílek vyšleháme do pěny, k němu postupně přidáme žloutek, vločky, mléko a skořici. Z této směsi tvoříme malé lívanečky a klademe je na rozpálenou suchou pánev. Pečeme do zlatova z obou stran. Hotové ozdobíme tvarohem nebo jogurtem a kousky ovoce, například banánem. A proč jim říkáme fitness lívanečky? Protože jsou bez tuku, cukru a mouky. Prostě zdravé a výživné.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Lívanečky z podmáslí

Ingredience: 250 ml podmáslí, 60 g cukru krupice, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 2 vejce, 250 g hladké mouky, 60 g rozpuštěného másla, 150 g jahod nebo borůvek (čerstvých nebo mražených). Na smažení: 3 lžíce másla.

Postup: Do velké mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva. Přidáme cukr a rozšlehaná vejce s podmáslím a rozpuštěným máslem. Na pánvi rozehřejeme kousek másla a malou naběračkou na ni nalijeme trochu těsta, které rozetřeme na placičku a posypeme borůvkami nebo drobnými jahodami. Když se na povrchu těsta začnou tvořit bubliny, opatrně lívanec otočíme a dopečeme. Hotové lívanečky můžeme podávat s medem.

Zdroj: Lívanečky

Lívance z ovesných vloček bez vajec

Suroviny:

  • 0,5 l mléka
  • 150 g mletých ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • mletá skořice

Postup:

Rozemleté ovesné vločky dáme do misky, zalijeme 0,25 l ohřátého mléka a necháme zhruba 20 minut odležet. Potom přidáme vanilkový cukr, zbytek mléka, mletou skořici, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidat mléko nebo přisypat vločky můžeme dle potřeby. Záleží na tom, jak husté těsto chceme. Na trošce oleje smažíme malé lívanečky z obou stran do zlatova. Pokud máme teflonovou pánev, můžeme zcela bez tuku. Lívanečky z ovesných vloček servírujeme s tím, co máme rádi. Například s marmeládou, tvarohem, šlehačkou a podobně.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Slané lívanečky z patisonů a hub

Ingredience: 400 g oloupaných patisonů, 200 g čerstvých hub, 4 vejce, 2 dl smetany, 100 g hrubé mouky, sůl, pepř, špetka hrubě mletého kmínu, česnek podle chuti, olej na smažení

Technologický postup: Patisony nastrouháme na hrubší straně struhadla a vložíme do rendlíku na lžíci rozpáleného oleje, osolíme, mírně podlijeme a udusíme téměř doměkka. V dalším rendlíku na oleji podusíme houby nakrájené na plátky se špetkou kmínu, osolíme, opepříme. V míse rozšleháme 4 vejce se smetanou, přidáme hrubou mouku, česnek utřený se solí a obsah obou rendlíků. Promícháme, podle potřeby zahustíme, dosolíme, dopepříme a v pánvi na oleji smažíme lívanečky.

Zdroj: Patizon

Celerový salát

Celerové saláty jsou výborné hlavně v zimě a jsou levné, rychlé, jednoduché a chutné.

Syrový celerový salát

Ingredience: stejné množství celeru a mrkve, k dochucení oříšky, ovesné nebo žitné vločky po jedné lžíci, hrst celerové natě

Postup: V poměru 1 : 1 smícháme syrový nastrouhaný celer s mrkví. Přidat můžeme oříšky, experimentátoři mohou vyzkoušet i přísadu tvořenou ovesnými nebo žitnými vločkami. Povrch salátu posypejte celerovou natí.

Tip: Takto připravený salát dodá organismu nejen důležité vitamíny (zejména skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny, ale dovede též eliminovat nepříjemné důsledky naší rafinované stravy, plné anorganických prvků.

Jablkovo-celerový salát

Ingredience: 30 dkg celeru, 30 dkg jablek, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, bobový list, nové koření, troška cukru, estragonový ocet (i obyčejný)

Postup: Celer nakrájený na nudličky povařte v osolené a okyselené vodě spolu s kořením. Vařte na skus. Po vychladnutí přidejte najemno krájená jablka, olej a podle chuti oslaďte.

Tip: Celer stačí očistit a nakrájet na malé kostičky. Podobně upravte i další ovoce – jablka, ananas nebo pomeranč. Do salátu můžete přidat třeba i nahrubo nasekané ořechy. Smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou a mírně osolte.

Jak se vám líbí netradiční celerové recepty? A jste příznivci celeru? Pokud ne, zkuste je a uvidíte, jak jsou chutné, a nemusíte být ani vegan. Vždyť takové zpestření masového jídelníčku není na škodu a ještě ušetříte. Nasládlá chuť celeru nemusí nutně doplňovat jen masitá jídla. Zkuste ji přidat třeba k ovoci, jistě tím rodinu příjemně překvapíte.

Zdroj: Pěstování celeru


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP