Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PETRŽEL NA POKOŽKU


Nejlepší květáková polévka

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 mrkve
  • petržel
  • 2 tenké plátky kvalitního másla
  • 1 ½ l vody
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • nasekaná petržel
  • cca 2 lístky libečku

Postup:

Do hrnce s vodou dáme vařit květák rozebraný na růžičky, nakrájenou mrkev, petržel a lístky libečku. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Vaříme do změknutí. Poté květák s ostatní zeleninou rozšťoucháme nebo rozmixujeme, jak kdo má rád. Dle chuti můžeme dosolit a dokořenit. Nakonec přidáme plátky másla, povaříme ještě pět minutek a můžeme podávat. Hotovou polévku nalejeme do hlubokého talíře a posypeme nasekanou petrželkou. Takto připravená květáková polévka je nejen výborná, ale i zdravá. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Je květáková polévka zdravá

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVÁ DO BAZÉNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fiala.

Dobrý den,

hledám alternativu k běžné chemii na snižování PH v keramickém bazénu se slanou vodou.

Aktuálně používám https://www.chlorito.cz/ph-… co je pokud se nepletu na bázi kyseliny sírové.

Postupně v průběhu sezóny "cítím" v hlubší části "pachuť" která je pravdě podobně způsobená právě zmíněným PH-.

Můžu skutečně používat kyselinu citrónovou ke snížení pH bez nějakých vedlejších "efektů"? Chápu to tak, že je šetrnější ke kůži než sírová?

Děkuji předem,
TF

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, kyselina citronová je pro pokožku lepší, než ostatní přípravky na snižování pH v bazénu. Kyselina citronová má antioxidační vlastnosti, které pomáhají zvrátit známky stárnutí a zároveň vyhlazuje texturu a tón pleti prostřednictvím exfoliace. Při vyšší koncentraci může být tato exfoliace pro pokožku iritující. Proto je potřeba postupovat s přidáváním kyseliny citronové do bazénu po dávkách a vždy po rozpuštění dávky změřit pH vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina citronová do bazénu

Jednoduchá dýňová polévka

Ingredience: cca 500 g dužiny z dýně, 3 mrkve, 1 petržel + svázaná nať na vyvaření, 4 brambory, 50 g másla, sůl, pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, sladká nebo zakysaná smetana na ozdobu

Postup: Na másle opečeme nakrájenou mrkev a petržel, přidáme nakrájenou dýni a chvilku opékáme. Podlijeme vodou, přidáme nakrájené brambory a svázanou nať, osolíme a okořeníme. Vaříme asi 10 minut. Poté vyndáme petrželovou nať (polévka by jinak byla zelená) a vše rozmixujeme. Na talíři pro zjemnění a ozdobu přidáme smetanu.

Zdroj: článek Dýňová polévka

Poradna

V naší poradně s názvem ČAJ KOUPEL Z BOBKOVÝCH LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hornof Milan.

Dochází při koupely či masáži také k ředění krve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bobkový list zvyšuje riziko krvácení pokud se užívá vnitřně, to znamená pití vývaru, čaje, nebo polykání listů. Když použijte vývar z bobkového listu jen na pokožku jako koupel, tak nehrozí žádné riziko krvácení i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Čaj koupel z bobkových listu

Česnečka bez bujonu

Suroviny:

  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 mrkev
  • petržel
  • ¼ bulvy malého celeru
  • 3 brambory
  • 1 lžíce sádla
  • majoránka
  • nasekané listy petržele
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve osmahneme cibulku na sádle. Pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a smažíme dál. Asi po 5 minutách přidáme brambory a vše zalijeme vývarem. Necháme zhruba 10 minut mírně vařit. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a petržel a necháme ještě chvilku povařit. Na závěr česnečku dochutíme solí a pepřem. Servírujte s krutony.

Zdroj: článek Česnečka recepty

Hovězí vývar

Suroviny:

  • hovězí maso na polévku
  • 2 mrkve
  • petržel
  • ½ celeru
  • sůl, pepř, vegeta

Postup:

Omyté maso dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme vařit zhruba hodinu. Pak přidáme očištěnou celou mrkev, celer a petržel, nebo je pokrájíme na větší kousky. Takto vaříme ještě asi půl hodiny. Vytvořenou pěnu na hladině průběžně odebíráme lžící. Před dovařením osolíme, opepříme a dochutíme vegetou. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

Zde můžete zhlédnout video, jak připravit čirý hovězí vývar.

Zdroj: článek Tradiční recepty na hovězí maso

Pečený pstruh v alobalu

Ingredience: vykuchaní pstruzi, čerstvá nebo mražená petržel, citron, máslo, sůl, alobal

Postup: Pstruhy očistíme, osolíme na povrchu i vevnitř, pokapeme citronovou šťávou. Dovnitř dáme petržel a kousek másla. Utrhneme si potřebné množství alobalu, kápneme na něj olej (nemusí být, pokud chceme připravovat zdravě), položíme naplněného pstruha a zabalíme tak, aby spoje byly směrem nahoru, vznikne nám taková „lodička“. Zabalené pstruhy dáme na plech nebo pekáč. Pečeme při 200 stupních cca 40 minut. Pak pstruhy rozbalíme (pozor na horkou páru) a pečeme ještě dokřupava přibližně 10 minut.

Zdroj: článek Příprava pstruha v troubě

Rozdíly v původu, růstu, vzhledu a chuti

Pastinák setý, lidově „pastiňák“, je vytrvalá bylina, která může dosahovat výšky 30─100 cm. Rostlina kvete žlutými až žlutozelenými květy ve druhém roce života, přičemž doba květu časově spadá do doby letních prázdnin (tedy červenec a srpen, případně i počátek září). Rostlinu můžeme nalézt v teplejších oblastech, kde je schopna získat alespoň trošku slunečního záření. Co se jejího původu týče, pochází z Kavkazu, Blízkého východu a Střední Asie, postupně však zdomácněla v Evropě a loděmi byla převezena do Ameriky a Austrálie, kde se následně začala pěstovat. Kořeny pastináku jsou mnohdy připodobňovány známější kořenové zelenině, a sice petrželi. Pastinák lze ale od petržele velice snadno odlišit, má totiž mnohem výraznější chuť a větší kořen.

Zde můžete vidět, jak vypadá pastinák.

Petržel pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma. Petržel (stejně jako většina miříkovitých rostlin) je dvouletá rostlina, která první rok vytváří přízemní růžici listů a shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni, aby z ní druhý rok vyrostla mohutná lodyha s okoličnatým květenstvím, kdy plodem je nažka. Nejznámější druhy jsou petržel zahradní a petržel zahradní italská, u níž není úplně jasné, je-li samostatným druhem, nebo spíše poddruhem.

Zde můžete vidět, jak vypadá petržel.

Zdroj: článek Rozdíl mezi pastinákem a petrželí

Jednoduchá rajská polévka

Ingredience: 150 g rajského protlaku, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 brambor, 1 stroužek česneku, bobkový list, celé nové koření, olej, 1 l zeleninového vývaru, voda, sůl, ½ lžičky octa

Technologický postup: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a petržel a podusíme. Přidáme rajský protlak, zalijeme 1 l vody, přidáme kostku bujónu, 2 bobkové listy, nové koření a prolisovaný česnek a vaříme cca 15 minut. Poté dáme do polévky najemno nastrouhanou bramboru a vše povaříme doměkka. Podle chuti osolíme a přidáme ocet. V polévce je hodně zeleniny, tak už není potřeba žádná zavářka, ale kdo má rád, může dát jak těstoviny, tak rýži.

Zdroj: článek Rajská polévka z protlaku

Brokolicová polévka s nivou

Ingredience:

  • 1 ks brokolice
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 200 ml smetany na vaření
  • 200 g sýra niva
  • sůl
  • pepř

Postup:

Zeleninu očistěte a důkladně omyjte. Brokolici nakrájejte na růžičky, mrkev a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na malé kostičky. Mrkev, petržel a brokolici vložte do hrnce, zalijte asi 1 litrem vody a vařte do poloměkka. Mezitím si na pánev dejte rozpustit máslo, přidejte cibuli, krátce ji zpěňte a pak zaprašte lžící hladké mouky. Krátce osmahněte a vmíchejte do polévky. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr niva a smetanu na vaření. Krátce povařte (brokolice by měla být již zcela uvařená), dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

Zdroj: článek Brokolicová polévka

Vánoční rybí polévka z kapra

Suroviny:

  • kapří hlava, kapří odřezky, jikry nebo mlíčí a další jedlé vnitřnosti
  • cibule
  • 150 g másla
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • pepř, zázvor, sůl, petržel
  • 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku

Postup:

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmahneme. Poté zalijeme vodou a přidáme kapří hlavu a odřezky. Vaříme asi 20 minut, potom přecedíme přes síto, dochutíme solí, pepřem a zázvorem. Polévku zahustíme jíškou připravenou z másla a hladké mouky. Přidáme jikry nebo mlíčí, pokud máme nějaké vnitřnosti a povaříme zhruba 10 minut. Po dovaření přidáme obrané maso z uvařené hlavy a odřezků a dozdobíme petrželkou. Podáváme s kostičkami osmažené housky.

Zdroj: článek Recepty na rybí polévku

Složení

Účinnou látkou obsaženou ve všech částech petržele je silice (7 % v plodech, 0,5 % v kořenech), jejíž hlavní součástí je apiol. Petržel dále obsahuje myristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další látky. Obsahuje také flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy. Petržel je rovněž zdrojem provitaminu A, vitaminů B, C, E a minerálních látek (draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu). List obsahuje větší množství kyseliny listové.

Nejhodnotnější je v tomto směru kořen pastináku. Mimo jiné se traduje, že užití kořene pastináku spolu s mlékem příznivě působí na léčbu dnes už nepříliš rozšířených souchotin. Římané také věřili, že jsou kořeny pastináku afrodiziakem. Pastinák obsahuje velké množství draslíku (600 mg ve 100 g), též je cenným zdrojem vlákniny. Co se energetické hodnoty týče, 100 g pastináku má přibližně 55 kilokalorií, což je asi 230 kilojoulů.

Zdroj: článek Rozdíl mezi pastinákem a petrželí

Čočková polévka se slaninou

Ingredience: 100 g anglické slaniny, 200 g čočky, 1 cibule, 1 mrkev, 1,5 l vody, 1 petržel, česnek, mletý pepř, sůl, majoránka, olej

Technologický postup: Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Dále očistíme mrkev a petržel, které posléze nastrouháme na širším struhadle. Anglickou slaninu také nakrájíme na kostičky. Do hrnce, ve kterém budeme polévku vařit, nalijeme olej a orestujeme na něm cibuli se slaninou. Poté přidáme nastrouhanou zeleninu. Podlijeme trochou vody, aby se obsah nepřipaloval, a dusíme asi 5 minut. Slijeme přebytečnou vodu z namočené čočky. Čočku přidáme do hrnce a zamícháme. Osolíme, opepříme a zalijeme asi litrem vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká. Až je polévka uvařená, přidáme oloupaný česnek utřený se solí a majoránkou.

Zdroj: článek Čočková polévka

Uzená polévka s fazolemi

Ingredience: 0,5 kg uzených žeber, 0,5 kg nejlépe červených fazolí, 1 mrkev, 1 kolečko celeru, 1 petržel, 2 středně velké cibule, 4 kusy bobkového listu, celý černý pepř, mletý černý pepř, nové koření, sůl, hladká mouka, olej, ocet, 1 kostka bujonu

Postup: Ve vodě, do které jsme přidali veškeré koření (s výjimkou mletého pepře), sůl, mrkev, celer, 1 cibuli a petržel, uvaříme do měkka uzená žebra. Vyjmeme, obereme. Do scezeného vývaru namočíme fazole a necháme nejlépe přes noc nabobtnat. Druhý den uvaříme do měkka. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a uděláme zlatou jíšku. Jíšku přidáme k uvařeným fazolím, případným přidáním vody upravíme optimální krémovou konzistenci polévky, dochutíme pepřem, solí, octem eventuálně bujonem. Na závěr přidáme obrané maso, prohřejeme a můžeme podávat.

Zdroj: článek Uzená polévka

Hovězí zadní kýta

Hovězí zadní kýtu můžete použít na mnoho způsobů. Hodí se na dušení, pečení v celku, rolády, ale i k omáčkám.

Dušená hovězí zadní kýta se zeleninou

Suroviny:

  • 500 g hovězí zadní kýty
  • 250 g kořenové zeleniny – celer, petržel
  • 150 g mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hovězí vývar
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • olej
  • sůl, pepř
  • 1 bobkový list
  • špetka tymiánu
  • 3 hřebíčky
  • 3 kuličky pepře

Postup:

Nakrájíme cibuli na drobno, dáme do hrnce s rozehřátým olejem a osmahneme dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, červené víno, hovězí vývar a zamícháme. Přihodíme hovězí maso pokrájené na větší kousky, přidáme koření, prolisovaný česnek a osolíme. Přiklopené dusíme do měkka. Ve volné chvíli si očistíme celer, petržel a mrkev. Pokrájíme na kousky, tak jak máme rádi, a přihodíme ke změklému masu. Dusíme ještě chvilku, než zelenina změkne. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží, bramborem nebo čerstvou bagetou.

Zdroj: článek Tradiční recepty na hovězí maso

Zavařování polévek

Polévku dáme do sklenic, zavíčkujeme a zavařujeme při teplotě 100 °C zhruba 1 hodinu, další den proces zavařování zopakujeme ještě 45 minut. Zde je jeden receptík na zavařenou kuřecí polévku.

Suroviny:

  • 3 kuřecí skelety
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • petržele
  • 1 cibule
  • 8 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • petrželová nať
  • sůl

Postup:

Kuřecí skelety vložíme do hrnce, přidáme 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, cibuli a koření, zalijeme studenou vodou a osolíme. Začneme vařit, potom zmírníme oheň a necháme vařit na mírném ohni zhruba 2 hodiny. Vývar přecedíme, obereme a nakrájíme maso, které vložíme zpět do čistého vývaru. Zbylou neuvařenou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru) nakrájíme na větší kousky a necháme provařit jen 5 minut ve vývaru (dovaří se při zavařování). Takto připravený vývar nalijeme do čistých sklenic do ¾ a zavíčkujeme. Zavařujeme při 100 °C zhruba 1 hodinu. Další den zavaříme ještě asi 45 minut. Nudle nebo jinou zavářku do polévky přidáme až před podáváním.

Zdroj: článek Zavařování hotových jídel do sklenic

Staročeská bramboračka

Ingredience: 6 brambor, 1 mrkev, 100 g celeru, 1 petržel, ½ pórku, 1 cibule, 1 hrst sušených hub, 3 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sušené majoránky, sůl, mletý pepř, 1 hrst nasekané petrželové nati, voda

Technologický postup: Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a pokrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou vodu a znovu přiveďte k varu. V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi čtyři minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, dokud nezískáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte ji 1,25 l studené vody. Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut. Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.

Zdroj: článek Nejlepší bramboračka

Jak dělá vepřové koleno Pohlreich

Ingredience: 2 ks zadních vepřových kolen, 1 l černého piva, 2 cibule (neloupané, přepůlené), 2 mrkve (krájené na větší kusy), 1 petržel (krájená na větší kusy), 3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 2 l vody, 1 chilli paprička, 100 g medu, sůl

Technologický postup na uzené vepřové koleno podle Pohlreicha: Vepřová kolena očistíme, vložíme do kastrolu a zalijeme pivem. Přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Osolíme, dolijeme vodou, aby byla kolena ponořená. Přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Trvá to přibližně 1,5–2 hodiny, podle velikosti kolen. Jakmile jsou kolena měkká, vyndáme je z vývaru, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar přecedíme do hrnce a zredukujeme tak na jednu třetinu. Do omáčky přidáme nakrájenou chilli papričku a med a promícháme. Vykostěná kolena polijeme troškou omáčky a necháme je 20 minut vyudit v udírně. Pokud nemáte udírnu, grilujte je na nepřímém žáru na přikrytém grilu. Během pečení kolena potírejte zredukovanou omáčkou.

Zdroj: článek Vepřové koleno

Autoři obsahu

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jana Válková


petržel
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pigmentove skvrny a citronova stava
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Dotaz na pastinákovou nať

Alena

Já nať z pastyňáku používám stejně jako z petržele. Nať z pastiňáku není tak aromatická jako má petržel, ale chutná taky dobře. Dá se i mrazit.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kyselina citronová do bazénu

Cempírek

Ano, kyselina citronová je pro pokožku lepší, než ostatní přípravky na snižování pH v bazénu. Kyselina citronová má antioxidační vlastnosti, které pomáhají zvrátit známky stárnutí a zároveň vyhlazuje texturu a tón pleti prostřednictvím exfoliace. Při vyšší koncentraci může být tato exfoliace pro pokožku iritující. Proto je potřeba postupovat s přidáváním kyseliny citronové do bazénu po dávkách a vždy po rozpuštění dávky změřit pH vody.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Čaj koupel z bobkových listu

Cempírek

Bobkový list zvyšuje riziko krvácení pokud se užívá vnitřně, to znamená pití vývaru, čaje, nebo polykání listů. Když použijte vývar z bobkového listu jen na pokožku jako koupel, tak nehrozí žádné riziko krvácení i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo osm.