Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

RÝMOVNÍKOVÝ OLEJ

OBSAH

Rýmovníkový olej – recept

Ingredience: 70 g listů a stonků rýmovníku, 1 l kvalitního, za studena lisovaného olivového oleje

Postup: Listy v oleji rozmixujeme. Směs rýmovníku a oleje v lahvi vložíme do vodní lázně a při 60 °C zahříváme cca 30 minut. Poté umístíme sklenici ovázanou plátýnkem (nezakýváme víčkem) na okenní parapet. Necháme do druhého dne, pak ještě jednou zahřejeme a přecedíme přes plátýnko. Uchováváme v chladu a temnu.

Dávkování: Používáme na kožní nemoci či k namazání na hrudník při kašli a nachlazení.

Zdroj: Rýmovník eucalyptový

Diskuze

V diskuzi OLEJOVÉ RADIÁTORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rokyta.

Dobrý den! Rád bych věděl jaký olej se do radiátoru používá a jaké množství je v 7článkovém radiátoru.Děkuji.Rokyta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Olejové radiátory

Recept a příprava

Salicylový olej se připraví tak, že se jojobový olej nalije do šálku a ohřeje ve vodní lázni na teplotu 73 °C. Pak se přidá prášek ze tří acylpyrinů, což je kyselina salicylová, která se dobře rozpouští v teplém jojobovém oleji. Za stálé teploty se olej míchá až do rozpuštění prášku. Po vychladnutí se vzniklý salicylový olej aplikuje na pleť, kterou jsme si těsně před tím napařovali deset minut nad hrncem s vařící vodou.

Zdroj: Salicylový olej

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT VÁČKU NA ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eli.

Dobrý den, moje dítě má váček už asi 4dny.. používame na to kokosový olej a mořskou sůl.. a mám otázku jestli si na to má dávat i něco studeného ? dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit váčku na zubu

Šípkový olej na jizvy

Šípkový olej se používá neředěný na oděrky, hojící se rány, jizvy, popraskané rty i na ošetření v ústní dutině. Pravidelné používání přírodního šípkového oleje se doporučuje při psoriáze, ekzémech i proleženinách. Pomůže i při drobných jizvičkách, popáleninách, stařeckých skvrnách a striích. Kromě toho šípkový olej chrání pokožku před škodlivým slunečním zářením.

Zdroj: Šípkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVY LIST A PUKLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena kremenova.

Dobry den. Mam asi pětiletý bobkový list, a letos mi ho napadly puklice.Stírám je vatou namočenou ve slívovici.Moc to nepomáhá.Nechci na to použít nějaké chemikálie. Ráda ho používám při vaření.Poradte mi prosím někdo,co s tím.Moc děkuji za případnou radu. Zdravím.Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na puklice je nejúčinnější chemická ochrana pomocí přípravku Actara. Bohužel jde o jed a v případě bobkového listu je to nešťastné řešení, protože se sice zbavíte puklic, ale nemůžete použít listy na vaření. Přírodní cesta k likvidaci puklic na vavřínu jsou berušky. Beruška se živí puklicemi a pomůže k jejich zničení. Ovšem je to živý tvor a bude těžké ho přimět, aby zůstal právě na vašem vavřínu. Další přírodní cesta je použití nimbového oleje. Olej ze stromu nimba má insekticidní účinky, když se pečlivě nastříká na všechny části postižené rostliny. Olej z nimby je možné koupit na internetu, například tady: www.prozdravi.cz/nim…

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Šípkový olej na akné

Šípkový olej se hodí na akné a smíšenou pleť. Pleť je hydratovaná, vláčná, neucpává póry. U smíšené pleti jsou suchá místa hydratována a mastná místa se hojí od pupínků.

Zdroj: Šípkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PARA OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnůstková.

Prosím, zda-li je možné k Warfarinu jíst třeba 1 para ořech denně, nebo ob den.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy

Šípkový olej Saloos

Šípkový olej Saloos je speciální bio olej s vysokým obsahem karotenoidů, určený k luxusní péči o zralou pleť. Vynikající na vrásky, zhojené jizvy a popáleniny, skvěle hydratuje a vylepšuje zdravý vzhled pokožky. Díky své šetrné extrakci má příjemné šípkové aroma a sytou barvu, která zvýrazňuje a sjednocuje barevný tón pleti. Může se ředit s jinými oleji. Jde o čistý přírodní produkt. Šípkový olej Saloos se stane vaším tekutým sluncem pro zdraví a krásu.

Zdroj: Šípkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBA JABLONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie čiháková.

dobrý den,na jabloních na větvích je bílý povlak,něco jako mech,ale hrubější,proti mechu okraje roztřepeně,prosím,poradte co s tím,jaký postřik,děkuji. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Bílý povlak na větvích jabloní je zamoření mšicemi. Zbavíte se jich postřikem, který mšice zahubí. Existuje moderní postup, který není jedovatý a přesto spolehlivě mšice zlikviduje. Koupit ho můžete pod názvem Rock Effect, zde je vidět jak vypadá a kolik stojí www.zbozi.cz/dum-byt…
Jde o přírodní nejedovatý olej, který mšice pokryje a zalepí jim dýchací otvory a tím je usmrtí. Postřik je potřeba udělat dvakrát po sobě s odstupem 7 dní. Postřik se aplikuje na celé rostliny, ale je-li strom velký, tak jen na postižená místa.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Choroba jabloní

Šípkový olej na strie

Šípkový olej je známý svými skvělými účinky již dlouhá staletí a kromě toho, že pomáhá potlačit nástup vrásek, zjemňuje ty, které se již stihly objevit. Navíc pomáhá i proti striím či různým jizvičkám.

Zdroj: Šípkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem OLEANDR ŠEDÉ LISTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Matyášová.

Letos poprvé mi na některých oleandrech začaly listy ztrácet zelenou barvu a zešedly. Začalo se to se to šířit i na další oleandry. Poradí mi někdo co s tím?
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Ztrátu zelené barvy na listech oleandru mohou zapříčinit roztoči. Ti žijí na listech a živí se na spodní části listů vysáváním buněčné tekutiny. To právě způsobuje ztrátu chlorofylu a změnu barvy listů ze zelené na šedou. Co s tím dělat? Existuje osvědčený recept na přípravu postřiku. Smíchejte dvě lžičky Jaru na nádobí, dvě lžičky řepkového oleje a jeden litr vody. Nalijte vše do postřikovače a dobře protřepejte. Pak s tímto postřikem každý den postříkejte celou rostlinu, hlavně spodní části listů. Jar umožní lepší přilnavost postřiku a olej zase obalí roztoče, kteří se pak díky tomu udusí. Bohužel již poškozené listy se nevrátí do původní barvy, ale ty nové, které teprve vyrostou již budou normálně zelené. Roztoči zemřou do několika dní při pravidelném stříkání.

Zdroj: diskuze Oleandr šedé listy

Cena

Salicylový olej je k dostání pouze v lékárnách, a to na lékařský předpis. Na běžném trhu je k dostání salicylový líh https://www.zbozi.cz/hledani/?q=Salicylov%C3%BD%20olej, jehož cena se pohybuje kolem 70 korun za 260 ml.

Zdroj: Salicylový olej

Poradna

V naší poradně s názvem VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Jak užívat šípkový olej vnitřně

Šípkový olej je možné užívat i vnitřně. Osvědčil se zejména jako pomocník při odstraňování žlučníkových kamenů, prospívá ale i ledvinám. Díky vysokému obsahu železa je bojovníkem proti anémii. Nenasycené mastné kyseliny v něm obsažené prospívají kardiovaskulárnímu systému. Šípkový olej je prostředkem k posílení celkové obranyschopnosti organismu, proto se doporučuje jeho používání v období stresu a psychického vypětí.

Zdroj: Šípkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Fabian.

Dobry den, prosim o radu.... Co je to za parazita na listech vavrinu? Nejaky podtyp puklice...? A jaky tedy postrik na vzrostly strom (Chorvatsko)?
Za odpoved predem dekuji.
Fabian Jiri

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vypadá to jako Trioza alacris, což je ploštice sající mízu z čeledi Triozidae, která vytváří hálky na listech vavřínu vznešeného (laurus nobilis). Nachází se v Evropě. Jak vypadá je vidět tady: www.google.com/image…
Trioza alacris způsobuje, že okraje listů ztloustnou a srolují se dolů a vytvoří světlé, podlouhlé váčky. Tyto hálky mohou v létě ubytovat dvě generace až třiceti bledězelených nymf, které jsou pokryty chmýřím z bílého vosku. Dospělci obvykle přezimují v podestýlce, ale mohou přezimovat i v hálce. Mezi druhy vavřín, které trpí tímto škůdcem, patří vavřín azorský (Laurus azorica), vavřín vznešený (Laurus nobilis), Laurus novocanariensis a Persea indica.
Co s tím dělat?
Je to svízel, protože tyhle potvory jsou chráněni voskem a kontaktní insekticid nebude dostatečně účinný, aby zneškodnil všechny tvory. Je to stejně těžké, jako u puklic, které zmiňujete.
Doporučena je ekologická léčba, při které se napadené listy nejprve omyjí draselným mýdlem, aby se očistil list od medovice vylučované hmyzem, a poté se aplikuje neemový olej k boji proti hmyzu. Kúra se opakuje týdně, dokud neuvidíte, že nákaza ustupuje.
Pokud to nepomůže, nebo chcete radikální řešení, tak pak je na řadě systémový insekticid, který si rostlina natáhne do sebe a rozprostře ho po celém svém těle. Stane se tak po určitou dobu jedovatou pro všechen hmyz, který ji saje mízu. Problém je, že se tím na dlouhou dobu znemožní použití listů při vaření.
Existují poznatky o účinku acetonu při hubení těchto škůdců. Podle nich je třeba rostlinu na 24 hodin umístit do velkého pytle na odpadky a dovnitř umístit 20 ml acetonu na 100 litrů prostoru pytle, aby se mohl přirozeně vypařit.

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Nežádoucí účinky

Oreganový olej nevytváří škodlivé kmeny v těle a nemá negativní vedlejší účinky jako farmaceutická antibiotika. Kromě toho, že je účinný proti nebezpečným, a dokonce i smrtícím bakteriím neprodukuje žádné biologické změny v těle. Oreganový olej vyživuje tělo a nezpůsobuje nedostatek živin jako konvenční antibiotika.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Domácí výroba

Rozdrcené šípky zalijte kvalitním rostlinným olejem a nechte macerovat 10 až 14 dní a pak přeceďte. Kromě skvělých kosmetických účinků olej pomůže při kožních chorobách, proleženinách, urychlí hojení zlomenin.

Zdroj: Šípkový olej

Použití rostlinného a bio oleje

Přiměřené množství jemně vmasírujte do pokožky, do vlasů či na nehty a nechte vstřebat. Kombinací různých rostlinných olejů a přírodních esencí si můžete vytvořit svůj osobní masážní olej. Lze je užívat i vnitřně - kromě jojobového a ricinového oleje.

Zdroj: Šípkový olej


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP