Rozemleté ovesné vločky dáme do misky, zalijeme 0,25 l ohřátého mléka a necháme zhruba 20 minut odležet. Potom přidáme vanilkový cukr, zbytek mléka, mletou skořici, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidat mléko nebo přisypat vločky můžeme dle potřeby. Záleží na tom, jak husté těsto chceme. Na trošce oleje smažíme malé lívanečky z obou stran do zlatova. Pokud máme teflonovou pánev, můžeme zcela bez tuku. Lívanečky z ovesných vloček servírujeme s tím, co máme rádi. Například s marmeládou, tvarohem, šlehačkou a podobně.
Z ingrediencí na těsto vytvoříme sypkou směs, tu vysypeme na vymazaný a strouhankou nebo kokosem vysypaný plech. Směs urovnáme a poklademe dostatečným množstvím nastrouhaných jablek. Mezitím uvaříme pudink z 1/2 l mléka a necháme vystydnout. V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr v hladkou hmotu. Do této hmoty zamícháme studený pudink a nalijeme na nastrouhaná jablka. Celý koláč pokapeme rumem a posypeme skořicí. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 40–45 minut.
Do mísy dáme tvaroh, dvě vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko, trošku rumu a vše vyšleháme do hladkého krému, který můžeme ihned použít na jakoukoliv buchtu.
Do mísy si dáme tvaroh, pomazánkové máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr a lžíci rumu. Vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto je krém hotov a můžeme jej začít používat na dorty nebo zákusky.
Technologický postup: Nejdříve v míse smícháme sypké ingredience – mouku, cukr, vanilkový cukr, vanilkový pudink, prášek do pečiva. Pak přidáme vejce, smetanu a vše promícháme. Pokud máme již těsto smíchané a v požadované hustotě, tak jej nalijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut na 190 °C. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.
Postup: Uděláme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Vytvarujeme rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Upečené vychladlé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme zamíchali cukr vanilkový. Rohlíčky jsou na druhý den měkké, rozležené.
Ingredience na jablečnou náplň: 1 vanilkový cukr, 800 g jablek, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek
Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek
Technologický postup: Jeden balíček těsta rozválíme na rozměr o něco větší, než je pekáček, aby nám těsto vyšlo i na strany. Dáme pečicí papír a těsto přeneseme do pekáčku. Připravíme si jablečnou náplň – jablka oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme vanilkový pudink v prášku, vanilkový cukr a osladíme podle chuti, záleží na kyselosti jablek. Připravíme si tvarohovou náplň – do mísy dáme tvaroh, vajíčka, oba cukry a přimícháme pudinkový prášek a vše dobře promícháme. Na těsto natřeme jablečnou náplň a na ni nalijeme tvarohovou náplň. Z druhého těsta vyválíme plát velký, jako je pekáček, a přikryjeme tímto těstem tvarohovou náplň. Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi 35–40 minut, po upečení je necháme vychladnout. Potom je můžeme pocákat čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.
500 g jahod (čerstvých nebo mražených), možno i jiné ovoce
Postup:
Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidejte cukr, vyšlehejte do pěny, poté přilijte olej a znovu šlehejte. Ke žloutkům přidejte tvaroh, mouku, vanilkový cukr, vanilkový pudink a prášek do pečiva. Promíchejte. Na závěr zlehka vmíchejte tuhý sníh. Vyšší plech vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou a přelijte na něj připravené těsto, rovnoměrně rozetřete. Jahody pokrájejte na čtvrtiny nebo poloviny a rozmístěte na těsto. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte péct asi na 30 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout, pocukrujte a můžete podávat.
Ingredience: 250 ml oleje, 250 g jemného krystalu, 250 g polohrubé mouky, 4 středně velké rozmixované banány, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr
Postup: Rozehřejeme troubu. Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Třeme žloutky s cukrem, postupně vmícháme olej. Přidáme rozmixované banány a střídavě polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkový cukr. Nakonec vmícháme sníh ze 4 bílků. Takto připravené těsto vlijeme do formy, pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Smíchejte mouku, 150 g cukru, rozpuštěné máslo, vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Vypracujte těsto, je-li příliš tuhé, můžete přidat pár lžic mléka nebo vody. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj rozprostřete. Jablka smíchejte s pudinkem, skořicí a 50 g cukru a navrstvěte je na připravené těsto. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, poté vyjměte, ušlehejte tuhý sníh z bílků, do něho zašlehejte moučkový cukr a rozetřete na koláč, vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 5 až 10 minut.
Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru krystal, 2 vanilkové pudinky, 100 g Hery nebo másla, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 ml vlažné vody, 1 lžíce oleje, nasekané ořechy, případně rozinky nebo kandované ovoce
Technologický postup: Nejdříve v míse smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vanilkový pudink. Poté přidáme rozpuštěné máslo nebo Heru, hrnek vlažné vody, olej. Pokud máme již těsto smíchané a v požadované hustotě, přimícháme nasekané ořechy, rozinky a kandované ovoce. Takto připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba na 190 °C asi 40 minut. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.
Ingredience: 1 jahodový pudink, 150 ml mléka, 1 jahody v plechovce, 150 ml šťávy z jahod, 1 nízkotučný tvaroh, 1 vanilkový cukr, cukr moučka na doslazení krému
Technologický postup: Uvaříme si pudink z mléka a šťávy z kompotu a uvaříme ho do husta. Ke konci vaření přidáme vanilkový cukr. Necháme vychladnout, aby se nám neutvořil škraloup, sem tam promícháváme nebo dáme těsně nad pudink igelit. Pak pudink po vychladnutí rozšleháme a přidáme tvaroh, případně cukr na doslazení. Tento krém není vhodný pod polevy, proto je potřeba si na dortu nejprve připravit takzvané máslové mantinely.
1 pudinkový prášek – vanilka, jahoda, čokoláda (dle vlastní chuti)
2 lžíce cukru
250 g tvarohu
1 zakysaná smetana
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
Nejdříve si uvaříme pudink. Ve studeném mléce rozmícháme pudinkový prášek dle vlastního výběru, přidáme cukr a uvaříme. Ještě horký nalijeme do misek nebo skleniček a necháme vystydnout.
Do mísy si dáme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr a vše společně smícháme a vyšleháme do hladkého krému. Tento krém dáme na vychladlý pudink, ozdobíme čerstvým ovocem a můžeme servírovat.
Ingredience: 250 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 100 g mletých mandlí, 200 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, špetka soli, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.
Postup: Prosátou mouku, moučkový a vanilkový cukr, mleté mandle, sůl a máslo pokrájené na menší kousky, které mají pokojovou teplotu, spojíme v těsto. S těstem můžeme pracovat ihned. Vyválíme z něj asi 1 cm silné válečky, jež pokrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přeložíme na plech s pečicím papírem a upravíme je do tvaru rohlíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Ingredience: 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 100 g másla, 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Ingredience na náplň: 500 g měkkého tvarohu (v kostce), 1 kelímek zakysané smetany, 200 ml mléka, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g směsi lesního ovoce (může být mražená)
Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dortovou otevírací formu vyložte papírem na pečení. Z mouky, cukru, másla a kypřicího prášku vypracujte drobenku a asi tři čtvrtiny jí nasypte na dno formy. Smíchejte suroviny na náplň, natřete ji na drobenku ve formě a nakonec posypte zbytkem drobenky. Pečte 45 minut do světle zlaté barvy.
Ne, Zavařuji úplně běžně jídla s bramborami i cibulí a zahuštěná moukou. Potřebovala jsem poradit jak na zavařování v mikrovlnce, protože nemám v tento okamžik moc času, ale DOBŘE (s masem na 2x) zavařené jsou v pohodě vlastně možná všechna jídla. :-) :-)
Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.
Pokud je pokrm správně zavařen a víčko pevně drží na skle, tak je jedno, kde ho uskladníte, jestli v lednici nebo ve spíži. Vydrží nezávadný roky. Otázka je jaké budou chuťové dojmy z tohoto pokrmu. A v tom by chladnička mohla hrát významnou roli.
Jak známo, tak nositelem chuti v pokrmu je tuk a ten může časem měnit své chuťové vlastnosti, právě vlivem vyšších teplot a světla. Chladnička oběma těmto faktorům zabrání a může tak přispět k lepší chuti zavařených jídel.
Při zavařování uzeného prostě převařit vodu a jestliže chcete dochutit přidejte celý stroužek česneku, sůl, nebo čili papriku, zalejte tak 1 až 2 cm pod okraj na 100 stupnů celsia 1 hodina vyndat a postavit na víčko hotovo
Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.
Zavařuji na 100 stupňů jeden den a druhý den opakuji, když jsou sklenice vychladlé. Zavařuji do sklenic Omnia se zamačkávacím víčkem omnia, šrouubovacím sklenicím moc nevěřím, akorát teď sklenice Omnia nejde sehnat.
Úspěšné zavařování, zdraví rektoříková
Skopové klobásy, jaká lahoda. Hmmm. Jejich uzení je ale umění. Nejdříve musíte vyhřát udírnu na teplotu 70°C. Pak do udírny rezvěste klobásy a půl hodiny je nechte při otevřených dvířkách vysychat. Poté udírnu zavřete a klobásy uďte po dobu 8 hodin. K uzení použijte suché dřevo ovocných stromů bez kůry nebo dřevo bukové.
Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.