Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

VLIV SKOŘICE S MEDEM


Pečený čaj s medem

Ingredience: 2 kg hrušek, 13 dkg čerstvého zázvoru, půl velké sklenice medu

Postup: Hrušky nakrájíme na kostičky a oloupaný zázvor nahrubo nastrouháme, smícháme s medem a pečeme asi 45 minut na 180 °C. Ještě horké plníme do skleniček, které otřeme čistým lihem a zavřené otočíme dnem vzhůru. Pak dáme do skleničky 2 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou, kdo chce, může ještě přidat šťávu z citronu.

Zdroj: článek Pečený čaj

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA HROZNECH, CO TO MŮŽE BÝT ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, dnes jsme si koupili v Kauflandu bílé hrozny bezpeckové. Doma jsme hrozno umyli, po chvíli jsme si všimli černých teček na každé bobulí. Co to může být ? Máme víno raději zlikvidovat nebo se nemusíme ničeho bát ? Děkuji za odpovědi. Přikládám i foto.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Hrozny můžete klidně konzumovat. Jde jen o kosmetickou vadu, která snižuje jakost plodů, ale na zdraví člověka nemá žádný vliv.

Zdroj: příběh Černé tečky na hroznech, co to může být ?

Recept na čaj

Příprava čaje z listů rýmovníku je velmi jednoduchá.

Ingredience:

  • 10 lístků rýmovníku
  • 0,5 l vody
  • Med

Postup přípravy:

Čerstvě utržené lístky rýmovníku je třeba nejprve dobře omýt, a pak je přelít horkou vodou a nechat asi na pět minut vylouhovat. Čaj je možné dochutit medem (tak jak každému vyhovuje).

Zdroj: článek Čaj z rýmovníku

Příběh

Ve svém příspěvku MOSPILAN DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Domes.

Provedl jsem postřik brambor 2x v rozmezí 10 dnů ( Mospilan 20SP).
V letáku je uvedeno 1x. Bude to mít vliv na kvalitu brambor?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rostislav Junek.

Plno prndů o postřiku, ale koncentrace se hledá těžko,což je základní podmínka , kterou potřebuji/běžte do háje/

Zdroj: příběh Mospilan dávkování

Skořice s medem na bolest v krku

Obě složky, jak med, tak skořice, mají antibakteriální a antivirové vlastnosti, které pomáhají tělu bojovat a zabíjet škodlivé bakterie a viry. Zároveň antioxidanty nalezené v medu i ve skořici působí proti volným radikálům v těle.

Jak na to

Smíchejte čtvrt čajové lžičky skořicového prášku s jednou polévkovou lžící organického medu. Konzumujte dvakrát denně. Pokud chcete, můžete obě složky smíchat ve sklenici vlažné vody se šťávou z jednoho citronu.

Zdroj: článek Na co je dobrá skořice a med

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 800 - RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Číhalová.

Dobrý den.

Mám artrozu III.st. v levé kyčli a v pravém koleni. Od 30 let mámproblémy s páteří. Užívám už více jak 5 let Condrosulf 800, 1 tabletu denně. Mám dotaz, zda je dlouhodobé užívání vhodné. V poslední době beru denně 1 - 2 tablety Biofenac, protože se stav zhoršuje a Brufen 400 nestačí. Je mi 74 let, bydlím ve 4.patře bez výtahu, ale snažím se denně absolvovat aspoň krátkou procházku, cvičení ani jízdu na kole nezvládnu. Jezdím pravidelně do lázní. Mohu v popsané léčbě dále pokračovat ? Děkuji za odpověď. AČ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf 800 obsahuje účinnou látku Chondroitin sulfát, což je přírodní látka získávaná z hovězích nebo vepřových chrupavek. Chondroitin sulfát nemá při dlouhodobém užívání žádný negativní vliv na zdraví a můžete ho bez obav takto dále používat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Condrosulf 800 - recenze

Med a skořice na hubnutí

Med a skořice ve spojení se správnou stravou a cvičením pomohou rychleji zhubnout. Antioxidanty obsažené v medu mohou pomoci snížit přírůstek hmotnosti, zatímco skořice reguluje stravovací návyky tím, že eliminuje chuť k jídlu. Navíc skořice podporuje metabolismus a pomáhá při hubnutí.

Jak na to

Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek, a večer před spaním vypijte šálek čaje nebo vody s medem a skořicí. Přidejte půl čajové lžičky skořicového prášku do šálku horké vody. Takto nechte 10 minut a přidejte 1 čajovou lžičku surového organického medu. Pijte dvakrát denně, pravidelné užívaní pomáhá snížit váhu i u mimořádně obézních osob.

Zdroj: článek Na co je dobrá skořice a med

Poradna

V naší poradně s názvem ČAJ Z KOPRIV A VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Bauchelova.

Prosím, co mohu a nesmím, když nám diabetes 2st a byl mi předepsán warfarin. Nevím, co vlastně můžu jíst. A co bylinkové čaje? Děkuji za odpověď. Bauchelova. Krásny rok 2024.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Diabetes nemá žádný vliv na léčbu Warfarinem. Warfarin sám o sobě vyžaduje dietu, která nijak neovlivňuje diabates.
Při léčbě Warfarinem musíte hlídat příjem vitamínu K, který se vyskytuje zejména v zelené zelenině a ve vnitřnostech jatečných zvířat. Každý den byste měla sníst těchto potravin stejné množství, abyste dodala tělu potrebný vitamín K bez výrazných výkyvů.
Zde naleznete podrobné rady, které vám pomohou zorientovat se v dietě při Warfarinu: https://www.warfarin-dieta.…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Čaj z kopriv a varfarin

Ovesné sušenky s medem

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • skořice dle chuti

Postup:

V menším hrnci rozehřejte máslo společně s medem a cukrem. Zbylé suroviny promíchejte v míse, přidejte rozpuštěné máslo s medem a cukrem a vše ještě jednou důkladně promíchejte. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a na něj dělejte hromádky z těsta za pomoci malé lžičky. Mezi jednotlivými hromádkami nechte větší mezery, těsto se při pečení bude roztékat. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a až poté sundávejte z papíru.

Zdroj: článek Ovesné sušenky

Poradna

V naší poradně s názvem JITRNICE A JELITO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Můžu jitrnici nebo jelito na warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat příjem vitamínu K ve své stravě. Denně byste měla sníst potraviny, které vám dodají 90 mikrogramů vitamínu K. Tuto úroveň vitamínu K je potřeba udržovat každý den, ne méně a ani ne více, protože jinak Warfarin neúčinkuje dobře.
Jitrnice jsou vyrobeny z vepřového masa, tuku, vnitřností, housky a koření. Ani jedna z těchto součástí neobsahuje žádný vitamín K a nebo jen velmi málo. Takže jitrnice můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin. Co se týče jelit, tak do nich se přidává navíc ještě krev a popřípadě kroupy. A právě u prasečí krve není dostatek podkladů o obsahu vitamínu K, tudíž by měly být konzumovány s opatrností, nejlépe den dva před vyšetřením quick, abyste si mohla ověřit jejich vliv na srážlivost vaší krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svíčkova z vepřového masa s halali

Nežádoucí účinky

Skořice by se neměla užívat při žaludečních vředech. Vliv většího množství skořice v těhotenství není znám. Objevují se protichůdné názory o vlivu skořice na dělohu. V nízkých dávkách (respektive v přiměřených, na které je organismus zvyklý) je užívání skořice bezpečné. Skořice by stejně jako jiná koření neměla být podávána dětem do dvou let.

V případě, že budete skořici užívat v nadměrném množství v naději, že tak budete zdraví jako řípa, mýlíte se. Nejenom že si na skořici můžete vytvořit alergii, ale také závislost.

Nadměrné užívání skořice způsobuje, že se do těla dostává toxická látka kumarin. I když kumarin není stále detailně prozkoumán, dosavadní poznání upozorňuje na rizika jeho působení. Kumarin je označován jako látka způsobující ve vyšších dávkách krvácení, bolesti hlavy, spavost a závratě, podezřívána je i z možných karcinogenních, halucinačních a erotogenních účinků.

Zdroj: článek Nežádoucí účinky skořice

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY A ŠKŮDCI VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den, na odrůdě Prim jsem objevil problém. Dokázal by někdo poradit, co to je a popř. co s tím? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Takto vypadá sluneční úžeh plodů vinné révy. Příčina je vysoká teplota v kombinaci s nevhodně načasovaným nebo rychlým odlistěním a vystavením hroznů přímému slunku. Sluneční úžeh révy vzniká jako poškození infračerveným zářením. V podstatě lze mluvit o poškození hroznů vysokými teplotami. Tepelné záření, které může způsobit sluneční úžeh, se odvíjí od kombinace teploty, slunečního záření a proudění větrů. V bobulích, exponovaných ke slunečnímu záření, může být teplota vyšší až o 10°C, než je aktuální teplota vzduchu. Při teplotách okolo 35°C, může být teplota bobulí kolem 45°C, což může být destruktivní nejenom pro slupku, dužninu bobule, ale také pro enzymatický systém. Zcela destruktivně proto může být ovlivněná tvorba látek obsažených v bobulích a tím také kvalita hroznů. Vliv tepelného záření na bobule se zesiluje, zejména za bezvětří nebo minimálního proudění vzduchu.

Určitě znáte z vlastní zkušenosti velmi intenzivní, sálavé teplo, které je možné pozorovat při vysokých teplotách, při intenzivním slunečním záření a za bezvětří ve vinici. Právě toto teplo má destruktivní vliv na bobule.

Proudění větru může snižovat riziko vzniku slunečního úžehu. Proudění větru má ochlazující vliv a teplota bobulí se může výrazně snižovat. Může být na stejné úrovni, jako je aktuální teplota vzduchu nebo i nižší.

Poškození na hroznech se objeví většinou do 24 hodin a po 5–10 dnech působení těchto extrémních podmínek může dokonce dojít až k odumření třapiny. Jakmile překročí teplota vzduchu 35 °C, lze předpokládat, že úplná exponovanost hroznů je výrazně škodlivá.

Napadení bobulí je typické propadáním slupky bobule, která se zbarvuje do hnědé až fialové barvy. Při silnějším napadení dochází k scvrkávání bobulí. Postupně může dále docházet k zasychání bobulí. Takto extrémně poškozené bobule již nejsou vhodné ke zpracování na víno. Jelikož jsou často poškozené pouze části exponovaných hroznů, bylo by velice obtížné a časově náročné hrozny třídit ve vinici. Je proto třeba hrozny co nejšetrněji vylisovat a minimalizovat jakýkoliv delší kontakt poškozených hroznů s moštem. Mohlo by docházet k extrakci hořkých látek do moštu a vína.

Na poškození jsou náchylnější větší bobule. Poměr mezi slupkou bobulí a objemem bobule je poměrně malý a vrstva kutikuly je většinou tenká. Nejcitlivější jsou právě stolní odrůdy, kam patří i odrůda Prim, a dále moštové odrůdy s větší bobulí.

S blížícím se termínem zaměkání je proto také třeba změnit strategii odlistění. Odlistění zóny hroznů, prováděné v tuto dobu, by mělo být pouze jednostranné. Při směru řad sever-jih by se mělo odlistění provádět pouze z východní strany listové stěny. Při jiném směru řad, vždy z takové strany, kde svítí ranní slunce. Bobule jsou také odolnější ke slunečnímu úžehu, pokud bylo odlistění provedené brzy po odkvětu révy vinné.

Jestliže je některá vinice výrazněji odlistěná a zároveň hrozí poškození vysokými teplotami a sluncem, je možné aktuálně provést postřik kaolinem v 5% koncentraci. Kromě zpevnění slupky bobule má kaolin další pozitivní vlastnosti, ve vztahu k růstu a vývoji révy vinné.

Zdroj: příběh Choroby a škůdci vinné révy

Med se skořicí – recept

Med má řadu léčivých účinků, obsahuje glukózu, fruktózu a minerály, jako je železo, vápník, fosfát, chlor, draslík a hořčík. Najdeme v něm také vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6. Navíc má antiseptické, protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální a léčebné vlastnosti.

Skořice patří mezi nejzdravější druhy koření na světě. Oba druhy skořice (kasiová/čínská i cejlonská) mají řadu léčivých účinků, ovšem cejlonská skořice je přece jen o něco zdravější a je vhodnou volbou, pokud chcete skořici konzumovat pravidelně. Obsahuje rovněž vitamíny A, E, D a K, navíc má silné antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Společně s medem tak funguje jako přírodní léčba mnoha nemocí.

Skořice a med pomáhají léčit řadu různých onemocnění. Zlepšují zdraví srdce, pomáhají léčit rány a tato kombinace je vhodná pro diabetiky. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept:

Recept

Postačí vám jedna polévková lžíce medu a skořice a trocha teplé vody. Vše rozmíchejte a vypijte.

Med se skořicí můžete buď konzumovat přímo, nebo nanášet zevně na pokožku. Kupujte pouze vysoce kvalitní, surový (nefiltrovaný) med a cejlonskou skořici. Jedině tak dosáhněte těch nejsilnějších léčivých účinků.

Zdroj: článek Na co je dobrá skořice a med

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka bezáková.

Prosím,proč "gumovatí"olistění,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Gumové nebo spíše vrásčité a kožovité listy se obvykle vyskytují na orchideích Phalaenopsis a Paphiopedilum a může to mít dva důvody: nedostatečná zálivka nebo tepelný stres.
Nedostatek vláhy je pravděpodobně nejčastější viník. Buď rostlina není zalita dostatečně, nebo její kořeny prohnily (obvykle z nadbytečného zavlažování) a systém není schopen získat vodu, protože kořeny prostě nemůžou přivést vodu do rostliny. Pokud má vaše rostlina vzdušné kořeny, podívejte se na jejich stav. Jsou stříbrné a pomačkané? Pokud ano, váš problém může být v nedostatečném zalévání spíše než v přelévání. Pokud najdete kořeny duté a slizké, pak máte případ kořenové hniloby.
Nadměrné zalévání způsobuje hnilobu kořenů a je nejčastější příčinou ztráty orchidejí u nových pěstitelů. Zkontrolujte svůj způsob zálivky. Hnilobu z kořenů odstraníte pomocí skořice, se kterou poprášíte vitální kořeny a řezné rány. Použijte zakořeňovací stimulátor a dejte pozor, aby byla rostlina ve stínu a zvyšte vlhkost vzduchu nejlépe vložením rostliny do igelitového pytle. Jakmile je list vrásčitý, zřídka se vrátí do lesklého tvrdého stavu, ve kterém byl před tím, ale může se poněkud zlepšit jeho stav.
Druhou příčinou gumových listů je často přehřátí. Dotkněte se listu a pokud máte pocit tepla, pak je to váš problém. Sluneční svit může být pro rostlinu příliš silný a nebo letní teploty přes 30 stupňů nedělají rostlině také dobře. Zvyšování vlhkosti a cirkulace vzduchu můžou být užitečné při prevenci tepelného stresu.
Extrémní chlad může také způsobit gumové listy, ale listy jsou často kašovité od mrazu a obvykle mají tmavou barvu.

Zdroj: příběh Pěstování orchidejí

Garam masala

Jde o velmi chutnou a voňavou indickou směs koření, vhodnou pro přípravu indických pokrmů a také k dochucení černého čaje s mlékem a medem.

Používá se tradičně do indických pokrmů jako pilaf, birjuní, na grilovaná a rožněná masa, na minutky, do mletých mas, na kuřata, ryby, k dochucení luštěnin – čočky a fazolí, do rýžových a jogurtových pokrmů a do dalších pokrmů orientální kuchyně.

Skládá se z koriandru, pepře, kmínu, muškátu, skořice, kardamomu, hřebíčku, citronové kůry.

Zdroj: článek Butter chicken

Ovesné sušenky s kokosem

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 5 lžic medu
  • 5 lžic vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky jedlé sody
  • skořice dle chuti

Postup:

Nejprve v menším hrnci zahřejte máslo a med, až se úplně rozpustí. Pak v druhé míse smíchejte zbylé suroviny. Na závěr přimíchejte rozpuštěné máslo s medem a vypracujte těsto. Těsto by mělo být tužší, takže by vám měly jít tvořit kuličky a ty potom rozmáčkněte do placičky. Placičky přendávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, než budou krásně růžové. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.

Zdroj: článek Ovesné sušenky

Křen s medem

Křen s medem, nebo také křen nasladko, bývá často připravován jako pokrm pro udržení imunity nebo jako lék proti nemocem při nepříznivém počasí. Nejsou zde tedy jeho chutě a vlastnosti vnímány jako doplněk k pokrmům, ale je konzumován především pro svůj velký obsah vitamínů a léčivých schopností v boji proti kašli a rýmě. Pro jeho přípravu budete potřebovat očištěný, oloupaný a najemno nastrouhaný křen a včelí med. Tyto ingredience smíchejte v poměru 2 : 1. Jedna čajová lžička 2krát až 3 krát denně uleví nejen vám, ale i vašim dětem.

Zdroj: článek Strouhaný křen

Med a skořice na akné

Med i skořice pomáhají léčit kožní onemocnění. Jejich společná kombinace má antimikrobiální vlastnosti. Navíc med udržuje pokožku hydratovanou a zabraňuje ucpávání pórů, což je jedna z příčin akné.

Jak na to

Důkladně promíchejte 1 čajovou lžičku medu a ½ lžičky skořicového prášku. Použijte na oblast postiženou akné. Nechte 10 minut působit a poté smyjte teplou vodou. Opakujte jednou nebo dvakrát denně.

Zdroj: článek Na co je dobrá skořice a med

Med a skořice na klouby

Směs medu a skořice pomáhá udržovat zdraví kostí a zmírňuje bolesti kloubů. Skořice má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které snižují otoky, zarudnutí a ztuhlost postižených kloubů. Med zase zvyšuje protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Jak na to

Smíchejte 1 polévkovou lžíci surového medu (organický, nefiltrovaný) a půl lžičky skořicového prášku v šálku teplé vody. Každé ráno vypijte na prázdný žaludek. Nebo smíchejte stejné části skořice a medu a směs aplikujte na postiženou oblast. Nechte působit 30 minut a poté opláchněte vlažnou vodou. Používejte dvakrát denně. Pokud vám však připravená směs působí problémy (pokožka zrudne či pálí), s kúrou tohoto typu přestaňte.

Zdroj: článek Na co je dobrá skořice a med

Skořice na vyvolání porodu

Některým bylinkám či koření by se žena měla v průběhu těhotenství vyhýbat, protože mohou vyvolat porod, v prvních dvou trimestrech těhotenství dokonce potrat. K takovémuto koření patří právě skořice. Ta na druhou stranu může pomoci k vyvolání porodu, je-li to žádoucí. Můžete si pořídit skořicový olej na masáž podbřišku, pochutnat si na jablcích se skořicí nebo nakapat skořicové aroma do aromalampy.

Zdroj: článek Nežádoucí účinky skořice

Nežádoucí účinky skořice

Skořice obsahuje látku zvanou kumarin, ta je ve velkých dávkách toxická. Ve skořici kasiové neboli čínské je mnohem více kumarinu než v „pravé“ cejlonské skořici. Nejlepší je tedy kupovat cejlonskou skořici. Pokud ale seženete jen skořici kasiovou, nejezte jí více než půl polévkové lžíce denně (0,5–2 gramy). Pokud máte cejlonskou skořici, můžete konzumovat až 1 polévkovou lžíci (cca 5 gramů) denně.

Jako vždy používejte selský rozum, neexistuje žádný vědecký důkaz, který by potvrzoval zázračné léčivé účinky směsi skořice a medu na všechny nemoci.

Zdroj: článek Na co je dobrá skořice a med

Skořice jako lék

Skořice je doporučována na trávicí obtíže, jako je nechutenství, nadýmání, či zácpa. Pomáhá rovněž s trávením tuků.

Jak již bylo zmíněno výše, skořice je antibakteriální, antimykotická a antiparazitická, skořicový prášek lze například sypat na zevní rány. Vedle hojení ran je skořice vhodná i jako čaj při vnitřních infekcích (nachlazení, průjem a zvracení). Skořice obsahuje přírodní anestetikum eugenol, díky němuž ji lze využívat proti bolesti. Skořice pomáhá i při vyčerpání organismu nebo při potřebě přibrat na váze.

Skořice má schopnost vnitřně zahřát lidské tělo a rozproudit krev v žilách. Ne nadarmo se tak stává součástí svařeného vína a zimních čajů (oblíbená je kombinace s jablkem nebo pomerančem). Je také tradiční složkou asijských čajů Masala Chai či Jogi čaj. Tyto sypané čaje se dají zakoupit v jakékoliv čajovně. Právě díky schopnosti prohřát lidský organismus a také kvůli dezinfekčním a antibiotickým účinkům je skořice vhodná jako prevence nachlazení nebo k jeho léčbě.

Někteří odborníci tvrdí, že skořice by mohla být výborným přírodním lékem na poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), na syndrom dráždivého tračníku, premenstruační syndrom, syndrom polycystických ovarií. Lze ji také údajně využít při léčbě otravy jídlem.

Zdroj: článek Nežádoucí účinky skořice

Jak naložit rakytník do medu

Recept na rakytník v medu je jednoduchý. Volí se stejné množství rakytníkových plodů a medu, se kterým se plody promíchají. Poté se naskládají do sklenic a na povrchu zalijí medem. Sklenice se uzavřou a uloží na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů se musí obnovit horní vrstva medu.

Zdroj: článek Rakytník naložený v medu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Michal Vinš


vlasy pepř a sůl
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
vločky s tvarohem
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Kyselina mravenčí

Kuchařinka

Dobrý den,

mám dotaz - asi 80 - 100 mravenců si vlezlo do načnuté sklenice s medem (množství medu asi 400 g) a utopili se v něm. Nebylo datažené víčko. Mravence jsem vylovila, jen jestli med se dá dále používat - není poškozen a nebude mít negativní vliv na zdraví. Mravenci byli mallí černí, bydlíme na venkově a začalo se jich objevovat velice mnoho. Likviduji, ale pouze přírodní cestou.

Mnohokrát děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Černé tečky na hroznech, co to může být ?

Zahradník

Hrozny můžete klidně konzumovat. Jde jen o kosmetickou vadu, která snižuje jakost plodů, ale na zdraví člověka nemá žádný vliv.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Mospilan dávkování

Jaroslav Domes

Provedl jsem postřik brambor 2x v rozmezí 10 dnů ( Mospilan 20SP).
V letáku je uvedeno 1x. Bude to mít vliv na kvalitu brambor?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Condrosulf 800 - recenze

Cempírek

Condrosulf 800 obsahuje účinnou látku Chondroitin sulfát, což je přírodní látka získávaná z hovězích nebo vepřových chrupavek. Chondroitin sulfát nemá při dlouhodobém užívání žádný negativní vliv na zdraví a můžete ho bez obav takto dále používat.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Čaj z kopriv a varfarin

Cempírek

Diabetes nemá žádný vliv na léčbu Warfarinem. Warfarin sám o sobě vyžaduje dietu, která nijak neovlivňuje diabates.
Při léčbě Warfarinem musíte hlídat příjem vitamínu K, který se vyskytuje zejména v zelené zelenině a ve vnitřnostech jatečných zvířat. Každý den byste měla sníst těchto potravin stejné množství, abyste dodala tělu potrebný vitamín K bez výrazných výkyvů.
Zde naleznete podrobné rady, které vám pomohou zorientovat se v dietě při Warfarinu: https://www.warfarin-dieta.…

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Svíčkova z vepřového masa s halali

Cempírek

Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat příjem vitamínu K ve své stravě. Denně byste měla sníst potraviny, které vám dodají 90 mikrogramů vitamínu K. Tuto úroveň vitamínu K je potřeba udržovat každý den, ne méně a ani ne více, protože jinak Warfarin neúčinkuje dobře.
Jitrnice jsou vyrobeny z vepřového masa, tuku, vnitřností, housky a koření. Ani jedna z těchto součástí neobsahuje žádný vitamín K a nebo jen velmi málo. Takže jitrnice můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin. Co se týče jelit, tak do nich se přidává navíc ještě krev a popřípadě kroupy. A právě u prasečí krve není dostatek podkladů o obsahu vitamínu K, tudíž by měly být konzumovány s opatrností, nejlépe den dva před vyšetřením quick, abyste si mohla ověřit jejich vliv na srážlivost vaší krve.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Zahradník

Takto vypadá sluneční úžeh plodů vinné révy. Příčina je vysoká teplota v kombinaci s nevhodně načasovaným nebo rychlým odlistěním a vystavením hroznů přímému slunku. Sluneční úžeh révy vzniká jako poškození infračerveným zářením. V podstatě lze mluvit o poškození hroznů vysokými teplotami. Tepelné záření, které může způsobit sluneční úžeh, se odvíjí od kombinace teploty, slunečního záření a proudění větrů. V bobulích, exponovaných ke slunečnímu záření, může být teplota vyšší až o 10°C, než je aktuální teplota vzduchu. Při teplotách okolo 35°C, může být teplota bobulí kolem 45°C, což může být destruktivní nejenom pro slupku, dužninu bobule, ale také pro enzymatický systém. Zcela destruktivně proto může být ovlivněná tvorba látek obsažených v bobulích a tím také kvalita hroznů. Vliv tepelného záření na bobule se zesiluje, zejména za bezvětří nebo minimálního proudění vzduchu.

Určitě znáte z vlastní zkušenosti velmi intenzivní, sálavé teplo, které je možné pozorovat při vysokých teplotách, při intenzivním slunečním záření a za bezvětří ve vinici. Právě toto teplo má destruktivní vliv na bobule.

Proudění větru může snižovat riziko vzniku slunečního úžehu. Proudění větru má ochlazující vliv a teplota bobulí se může výrazně snižovat. Může být na stejné úrovni, jako je aktuální teplota vzduchu nebo i nižší.

Poškození na hroznech se objeví většinou do 24 hodin a po 5–10 dnech působení těchto extrémních podmínek může dokonce dojít až k odumření třapiny. Jakmile překročí teplota vzduchu 35 °C, lze předpokládat, že úplná exponovanost hroznů je výrazně škodlivá.

Napadení bobulí je typické propadáním slupky bobule, která se zbarvuje do hnědé až fialové barvy. Při silnějším napadení dochází k scvrkávání bobulí. Postupně může dále docházet k zasychání bobulí. Takto extrémně poškozené bobule již nejsou vhodné ke zpracování na víno. Jelikož jsou často poškozené pouze části exponovaných hroznů, bylo by velice obtížné a časově náročné hrozny třídit ve vinici. Je proto třeba hrozny co nejšetrněji vylisovat a minimalizovat jakýkoliv delší kontakt poškozených hroznů s moštem. Mohlo by docházet k extrakci hořkých látek do moštu a vína.

Na poškození jsou náchylnější větší bobule. Poměr mezi slupkou bobulí a objemem bobule je poměrně malý a vrstva kutikuly je většinou tenká. Nejcitlivější jsou právě stolní odrůdy, kam patří i odrůda Prim, a dále moštové odrůdy s větší bobulí.

S blížícím se termínem zaměkání je proto také třeba změnit strategii odlistění. Odlistění zóny hroznů, prováděné v tuto dobu, by mělo být pouze jednostranné. Při směru řad sever-jih by se mělo odlistění provádět pouze z východní strany listové stěny. Při jiném směru řad, vždy z takové strany, kde svítí ranní slunce. Bobule jsou také odolnější ke slunečnímu úžehu, pokud bylo odlistění provedené brzy po odkvětu révy vinné.

Jestliže je některá vinice výrazněji odlistěná a zároveň hrozí poškození vysokými teplotami a sluncem, je možné aktuálně provést postřik kaolinem v 5% koncentraci. Kromě zpevnění slupky bobule má kaolin další pozitivní vlastnosti, ve vztahu k růstu a vývoji révy vinné.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Pěstování orchidejí

Zahradník

Gumové nebo spíše vrásčité a kožovité listy se obvykle vyskytují na orchideích Phalaenopsis a Paphiopedilum a může to mít dva důvody: nedostatečná zálivka nebo tepelný stres.
Nedostatek vláhy je pravděpodobně nejčastější viník. Buď rostlina není zalita dostatečně, nebo její kořeny prohnily (obvykle z nadbytečného zavlažování) a systém není schopen získat vodu, protože kořeny prostě nemůžou přivést vodu do rostliny. Pokud má vaše rostlina vzdušné kořeny, podívejte se na jejich stav. Jsou stříbrné a pomačkané? Pokud ano, váš problém může být v nedostatečném zalévání spíše než v přelévání. Pokud najdete kořeny duté a slizké, pak máte případ kořenové hniloby.
Nadměrné zalévání způsobuje hnilobu kořenů a je nejčastější příčinou ztráty orchidejí u nových pěstitelů. Zkontrolujte svůj způsob zálivky. Hnilobu z kořenů odstraníte pomocí skořice, se kterou poprášíte vitální kořeny a řezné rány. Použijte zakořeňovací stimulátor a dejte pozor, aby byla rostlina ve stínu a zvyšte vlhkost vzduchu nejlépe vložením rostliny do igelitového pytle. Jakmile je list vrásčitý, zřídka se vrátí do lesklého tvrdého stavu, ve kterém byl před tím, ale může se poněkud zlepšit jeho stav.
Druhou příčinou gumových listů je často přehřátí. Dotkněte se listu a pokud máte pocit tepla, pak je to váš problém. Sluneční svit může být pro rostlinu příliš silný a nebo letní teploty přes 30 stupňů nedělají rostlině také dobře. Zvyšování vlhkosti a cirkulace vzduchu můžou být užitečné při prevenci tepelného stresu.
Extrémní chlad může také způsobit gumové listy, ale listy jsou často kašovité od mrazu a obvykle mají tmavou barvu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo osm.