Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

ZAVAŘENÉ PEČENÉ MASO

Zavařování pečeného masa na dovolenou

Zavařené pečené maso je už tradičním pokrmem pro trávení spokojené rodinné dovolené. Nestojí moc, jeho příprava nedá téměř žádnou práci a jde o 100% bezpečný postup, pokud dodržíte několik základních pravidel. Recepty jsou jednoduché. Maso lze zavařovat syrové, dušené i pečené. Nejčastěji se používá maso drůbeží nebo vepřové. Nemělo by být moc tučné, protože tuk by mohl při delším skladování dodat pokrmu nežádoucí pachuť. Pokud zavařujete dušené maso, nepoužívejte při přípravě cibuli, rychle kysne a maso tak dlouho nevydrží.

Jak na to

Syrové maso nakrájejte na menší kousky a zbavte přebytečného tuku. Při dušení masa se vyhněte použití cibule, ta dokáže velmi rychle zkysnout (ze stejného důvodu se nedává ani do marinád) a celý výrobek se díky ní zkazí. Maso mírně osolte a poduste do poloměkka. Koření můžete přidat podle chuti, například kmín, pepř, nové koření a podobně. Poctivě podlévejte, vzniklou šťávu použijete při zalévání masa ve sklenicích.

TIP: Šťávu předtím zavařováním přeceďte a odstraňte z ní všechny zbytky koření.

Maso pečené

Naložte ho v koření a rychle upečte v celku do poloměkka. Poté rozeberte na menší kousky (pamatujte si, že kosti do zavařování nepatří) a naskládejte do zavařovacích sklenic.

Jak dlouho vydrží zavařené maso

Dobře zavařené maso vydrží ve spíži bez potíží i více než rok.

Zdroj: Zavařování pečeného masa

Diskuze: nutrie na maso

Našel jsem spoustu receptů na maso z nutrií, ale kde to maso koupím, jsem nenašel. Jsem okresu Nový Jičín. Můžete poradit? Děkuji.
Karel Klímek

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Počet odpovědí: 6

Recept na výrobu konzervy

Ingredience: 1 kg hodně libového bůčku s kůží (nebo bůček napůl s pleckem), 1,9 dkg rychlosoli (Praganda)

Postup: Maso nakrájíme na kousky velké asi 1,5 x 1,5 cm, přimícháme sůl, kterou si přesně navážíme. Dobře rukama propracujeme a naplníme do skleniček. Otřeme okraj, dobře zavřeme a dáme vařit do vody (úplně potopené). První den vaříme od doby varu 2 hodiny. Do druhého dne necháme skleničky v hrnci.

Druhý den vaříme maso od doby varu 1 hodinu. Po mírném zchladnutí vody skleničky vyndáme a uložíme je do sklepa nebo do spíže. Když konzervu nebudete připravovat jenom z libového masa, tak se vytvoří dobrý rosol. Také si můžete v troubě na dovolenou připravit zavařené pečené maso.

Ze 4 kg masa získáte asi 7 zavařovacích sklenic o obsahu 720 ml. Co je důležité, nezapomeňte dát správný poměr soli k masu, aby nedošlo k přesolení a znehodnocení, takto byste mohli sterilované vepřové maso vyhodit.

Zavařené maso je dobré s chlebem, můžete z něj připravit rizoto, směs na těstoviny nebo si ho dát k bramborám.

Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Diskuze: Zavařené rizky

Jak zavařit smažený řízek na cesty?dekuji

Zdroj: diskuze Zavařené rizky
Počet odpovědí: 0

Zavařené pečené krůtí maso

Upečené krůtí maso i se šťávou dáme do sklenic a zavíčkujeme (použijeme víčka se šroubovacím uzávěrem nebo víčka na zatlačení, měla by mít červenou gumu). Víčka je nutné odmastit. Dáme do zavařovacího hrnce, voda by měla sahat asi do 3/4. Až teplota dosáhne 100 °C, vařte cca 1 hodinu, pak sklenice vyndejte a nechte zchladnout. Pokud nemáte hrnec s teploměrem, zavařujte od bodu varu vody 1 hodinu. Maso by se mělo zavařovat 2x. A před vložením do sklenic by nemělo být upečené do měkka.

TIP: Pokud zavařujete omáčky, nezahušťujte je, ale dejte do sklenic jen maso se šťávou. Pokrm zahustíte až po otevření. Například když zavařujete svíčkovou, dejte do sklenice maso (nekrájejte na plátky, to až po otevření) a zalijte je rozmixovanou zeleninou, šlehačku dáte také až při zahušťování.

Zdroj: Zavařování pečeného masa

Diskuze: sušičky ovoce diskuze

Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.

Zdroj: diskuze Sušičky ovoce diskuze
Počet odpovědí: 2

Pečené koleno v sáčku

Ingredience: 1 vepřové koleno, 2 cibule, 4 stroužky česneku, koření na pečené maso, mletá červená paprika

Postup: Maso osolíme, okořeníme. Vložíme do sáčku, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na kolečka. Sáček dobře uzavřeme a dáme do pekáče. Pečeme cca 2 hodiny. Podáváme s knedlíkem a se zelím.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze: Re: nutrie na maso

Maso z nutrie jde koupit na farmách přímo od chovatelů. Obvyklá cena je 140 Kč za kilo masa. Seznam farem můžete vidět tady: www.goofle.cz/search…

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Počet odpovědí: 6

Pečené skopové maso na česneku

Ingredience: 1 kg skopové kýty, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, mletý pepř, sůl, voda, hladká mouka

Technologický postup: Kýtu omyjeme, odstraníme lůj a maso potřeme prolisovaným česnekem se solí, pak opepříme. Na rozehřátém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme maso a prudce ho na všech stranách opečeme. Podlijeme horkou vodou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme nejprve pod pokličkou na 180 °C. Pak dopečeme bez pokličky za občasného polévání vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme. Šťávu částečně vysmahneme, zaprášíme hladkou moukou, podlijeme a povaříme. Povařenou šťávu přecedíme na nakrájené maso. Plátky skopové pečeně na česneku podáváme na nahřátých talířích s bramborovými knedlíky.

Zdroj: Skopové maso - recepty

Diskuze: Kde koupím maso z Nutrie - Praha?

Prosím poraďte mi kde v Praze či blízkého okolí koupím maso z Nutrie??

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Počet odpovědí: 6

Jak dlouho vydrží zavařené maso

Zavařené maso vydrží určitě rok, ale obvykle se dřív sní. Konzervované maso se dá použít jako studená pochoutka, ale je výborné i na vaření do rýže a těstovin. Způsobů pro využití je jistě mnoho. Dodržení dvojího zavaření, jak je uvedeno v mnoha receptech, je zárukou bezpečnosti a trvanlivosti.

Základní doporučení:

  • Konzervované maso nemá být z příliš mladých zvířat, protože obsahuje mnoho vody a po sterilaci změkne a rozpadne se.
  • Maso musí být před konzervací vždy dokonalé vychladlé.
  • Při konzervaci masa dbáme na čistotu a dodržení všech hygienických zásad.
  • Masa konzervujeme syrová nebo je můžeme částečně tepelně upravit pečením, dušením nebo uzením; hotová jídla solíme a kořeníme jen nepatrně, chuť se konzervováním zvýrazní; omáčky a podobné pokrmy nezahušťujeme.
  • Maso zavařujeme v plechovkách nebo ve sklenicích, které uzavíráme víčky Omnia s červenou těsnicí hmotou.
  • Maso nakrájíme na menší kousky, natlačíme je do sklenic až po okraj, na povrch nasypeme lžičku soli a uzavřeme; okraj sklenice vždy pečlivě otřeme (nejlépe utěrkou namočenou v lihu), na mastném povrchu víčka špatně chytají.
  • Sterilujeme při plném varu a sklenice musí být úplně ponořeny; maso a masné výrobky sterilujeme 1–1,5 hodiny; pro delší trvanlivost sterilaci ještě po 24 hodinách opakujeme.

Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Diskuze: Re: Zavařován uzeného masa do sklenic

Správně má být vodou. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená. Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Zavřené uzené maso je lepší ochutit až při spotřebě, například nastrouhaným křenem s jablkem.

Zdroj: diskuze Zavařován uzeného masa do sklenic
Počet odpovědí: 1

Pečené uzené maso

Ingredience: 1 kg uzeného masa dle vlastního výběru, masový vývar nebo horká voda, koření dle vlastní volby

Postup: Uzené maso připravíme tak, že jej pečeme zakryté v troubě, v podstatě jej po většinu potřebné doby především dusíme. Proto je třeba maso neustále podlévat. Vzhledem k použitému koření a dalším ingrediencím pak podléváme různými tekutinami. Je to především trocha masového vývaru nebo pouhé horké vody. K uzenému masu se však velmi dobře hodí i pivo a k libovějšímu masu, především kýtě, pak i červené nebo bílé víno. Do některých receptů můžeme přidávat při podlévání i smetanu. Uzené maso před samotnou přípravou nesolíme, ale můžeme použít různé druhy koření nebo dochucovací přísady. Touto přípravou si zajistíte šťavnaté a křehké maso.

Zdroj: Recepty na uzené maso

Diskuze: skopové maso cena

Nějaká prodejna v Ostravě která prodává skopové maso děkuji za info Ducarová.

Zdroj: diskuze Skopové maso cena
Počet odpovědí: 1

Jak dělají pečené koleno Kluci v akci

Ingredience: 3 vepřová kolena, 500 ml černého piva (může být i řezané), 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, pepř černý celý, bobkový list, kmín, 300 ml vody na podlití, instantní jíška tmavá nebo chlebová střídka na zahuštění šťávy, mletý černý pepř, sůl, provázek, hořčice, čerstvý strouhaný křen

Postup: Kluci v akci vepřové koleno vykostí, kůži nakrojí na mřížky a do masa řádně vetřou hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek nakrájený najemno. Zarolují a dobře svážou provázkem. Takto připravené maso Kluci v akci vloží do pekáče, osolí, okmínují, zasypou hrubě nakrájenou cibulí, přidají nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijí pivem, zakryjí alobalem nebo poklicí a dají péct do trouby při 180 °C cca na 1–1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podlévají a přelévají. Jakmile je maso měkké, odkryjí alobal a maso dopékají na barvu a dokřupava. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí Kluci v akci slijí do hrnce, zredukují a lehce dohustí jíškou nebo chlebovou střídkou. Podle potřeby dochutí. Z masa odstraní provázek. Prokrojené koleno podávají Kluci v akci se šťávou a šťouchanými brambory a vše doplní hořčicí a strouhaným křenem.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze: Nutrie

Dobrý den,
scháním maso z nutrie.
Dokážete mi poradit?
Děkuji

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Počet odpovědí: 6

Pomalu pečené koleno na černém pivu

Ingredience: 2 masitá vepřová kolena, sůl, 2 cibule, 1 velká mrkev, 1 střední celer, 4 tenké petržele nebo 1 pastinák, ½ lžíce celého pepře, 5 bobkových listů, 1 lžíce celého kmínu, 1–2 snítky rozmarýnu, ½ lžičky oregana, 500 ml černého piva, 5–10 cm dlouhý́ čerstvý křen, hořčice

Postup: Kolena nařízněte v masitější části podél kosti, aby se lépe propekla, a ze všech stran je osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, ideálně do litinového pekáče s víkem, ale stačí i běžný, přikrytý alobalem. Na zeleninu položte kolena, přidejte všechno koření a bylinky a přilijte celé pivo. Přiklopte, vložte do trouby předehřáté na 120 °C a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale můžete i hodinku dvě přidat a v půlce pečení maso otočit. Pokud bude po upečení maso měkké, ale ještě nebude mít pěkně zlatavou kůrku, dopečte ho odkryté při vysoké teplotě (třeba současně s pečením zeleniny). Při zhruba 180 °C bude stačit asi 20 minut. Na konci pečení by mělo maso odpadávat od kostí. Upečené koleno vyndejte a nechte ho zakryté chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí nebo i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze: zavařovaní uzeneho masa

mam uzeném maso hodně libové chci ho zavařit nužu přidat sádlo.

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa
Počet odpovědí: 2

Kuličky z mletého masa na gril

Ingredience: 250 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 1 vejce, 3 velké cibule, paprika, 150 g anglické slaniny, libeček, petržel, pažitka, sůl, koření, vepřová pečeně nebo grilovací strouhanka, olej, grilovací koření na potírání

Postup: Maso smícháme, přidáme vejce, bylinky a koření podle chuti a jednu najemno nakrájenou cibuli. Vše důkladně promícháme. Pokud je směs řidší, přidáme strouhanku. Z hmoty děláme kuličky v průměru cca 4 cm. Papriku a anglickou nakrájíme na kousky, cibuli na osminky. Napichujeme na jehlu spolu s kuličkami. Grilujeme asi 15–20 minut. Po dobu grilování otáčíme a potíráme směsí oleje s grilovacím kořením. Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.

Zdroj: Mleté maso na grilu

Diskuze: Nutrie

Chtěla bych vědět zda je možné někde koupit maso z nutrie a kde.Děkuji

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Počet odpovědí: 6

Zázvorová marináda s rajčaty

Ingredience: 1 ½ šálku kečupu, ¼ šálku sójové omáčky, ¼ šálku cukru, 1 lžička soli, 1 lžička hořčice, 1 stroužek česneku, ½ lžičky drceného zázvoru

Technologický postup: Česnek rozetřeme a vše smícháme. Použijeme k marinování masa – polijeme maso a necháme v klidu asi 2 hodiny. Maso poléváme také při grilování.

Zdroj: Marináda na maso na gril

Vepřové maso ve vlastní šťávě Pikok

Lidl/Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě jemně kořeněné je výrobek řetězce Lidl.

Složení: 92 % vepřového masa, vepřové kůže, jedlá sůl, kořenicí přípravek (pepř, majoránka, cibule)

Cena: 34,90 Kč

Dle hodnocení dTestu výrobek Lidl/Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě jemně kořeněné dopadl velmi dobře.

Zdroj: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Výtečná marináda na maso podle Pohlreicha

Ingredience: 60 ml jablečného moštu, 60 ml sójové omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, trochu černého pepře, 1 malá cibule

Postup: Cibuli nakrájejte najemno. Všechny ingredience smíchejte a do směsi naložte plátky masa. Tato marináda se nejlépe hodí na vepřové maso, protože jablka a vepřové jdou k sobě velmi dobře. Maso marinujte nejlépe přes noc, minimálně však 1 hodinu.

Zdroj: Marináda na maso

Uzené maso v těhotenství

Uzené maso těhotné ženě při nadměrné konzumaci může způsobit velkou potíž. Jakékoli málo nebo špatně tepelně upravené maso může obsahovat bakterie listérie. A to je pro těhotnou ženu příliš velké riziko kvůli v těhotenství přirozeně oslabené imunitě. Případné onemocnění se léčí vysokými dávkami antibiotik. Neléčená nemoc by mohla způsobit potrat, předčasný porod, nebo dokonce úmrtí novorozence.

Zdroj: Recepty na uzené maso

Marináda na maso s medem

Ingredience: 250 ml olivového oleje, ½ lžičky soli, 5 snítek tymiánu, 1 snítka rozmarýnu, 3 lžíce medu

Postup: Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je tam ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny naložené. Sladkou chuť medu můžete později zmírnit pár kapkami citrónu. Tato marináda se hodí obzvláště na vepřové maso.

Zdroj: Marináda na maso

Luxusní pečené kuře II.

Suroviny:

  • 1 kuře
  • 1 velký citron
  • 3 hrsti čerstvě nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka)
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • obloha: brambory, tymián či rozmarýn, 4 červené cibule

Postup:

Kuře pečlivě omyjeme, odřežeme vše nežádoucí a pod prsní kůži vložíme bylinky, které maso krásně provoní. Bylinky rozprostřeme pořádně, ať nezůstanou na jednom místě. Vnitřek kuřete prosolíme a vložíme do něj omytý, na půlky rozkrojený citron přidáme i pár větviček rozmarýnu. Kuře osolíme i z vnější strany a provázkem svážeme, aby citron pustil krásně šťávu. Takto připravené kuře vložíme do pekáče a zakapeme olivovým olejem, nebo poklademe kousky másla. V polovině pečení přidáme brambory, které jsme si jen uvařili ve slupce, osolíme je a podle chuti je můžeme posypat bylinkami, které jsme použili i na kuře. K tomuto pečenému kuřátku patří i pečené červené cibule. Cibule z obou stran ořízneme, na horní straně nařízneme křížek a vložíme do něj hoblinku másla a bylinky. Ke kuřátku přidáme cca 30 minut před koncem pečení. Pečeme, dokud brambory i kuře nemají zlatavou barvu (asi hodinu a půl). Brambory během pečení promícháváme a podle potřeby podléváme. Před porcováním vyndáme citron, kterým pokapeme upečené kuře. Jako příloha se hodí brambory nebo rozpečená bageta. A nezapomeňte na skleničku bílého vína.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Pečené kuře podle Pohlreicha

Suroviny:

  • 1 kuře
  • 1 citron
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce sekaných mandlí
  • 1 plátek bílého toastového chleba
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 4 listy šalvěje
  • 1 cibule
  • drcený černý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Postup:

Troubu předehřejeme na 200°C. Změklé máslo promícháme se lžičkou drceného pepře. Opatrně odtrhneme prsty kůži na prsou kuřete a vetřeme pod ní většinu pepřem ochuceného másla a vložíme šalvějové listy. Citron dobře omyjeme, rozčtvrtíme a vsuneme jej do břišní dutiny kuřete. Stehna příčně nařízneme ostrým nožem, aby se dobře propekla. Zbytkem ochuceného másla potřeme zbytek kuřete na povrchu. Nakonec maso osolíme a vložíme do pekáče. Pečeme asi 75 minut.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek nakrájený na plátky, drobně nasekanou cibuli, rozdrobený chleba a mandle. Smažíme do zezlátnutí asi 5 minut. Vše přesuneme do mixéru, přidáme petržel, pepř a kuřecí vývar. Rozmixujeme a vrátíme do pánve. Podle chuti osolíme a prohřejeme.

Kuře podáváme s vařenými bramborami a petrželkovou omáčkou.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Mleté maso s těstovinami

Suroviny: 500 g mletého masa, 500 g těstovin, 300 g krájených rajčat v nálevu, 1 cibule, sůl, lžíce oregana, lžička mleté papriky, jarní cibulka, 150 g tvrdého sýra

Technologický postup: Na sádle osmažíme cibulku do zlatova, přidáme osolené mleté maso a necháme orestovat, až se maso rozdělí na kousíčky. Mezitím si dáme vařit v osolené vodě těstoviny. Maso posypeme mletou paprikou, oreganem a necháme chvilku povařit. Těstoviny scedíme a přendáme do pekáčku. Přimícháme mleté maso, jarní cibulku, krájená loupaná rajčata a pořádně zamícháme. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na 20 minut do trouby na 180 °C.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Jak uchovat uzené maso

Uzené maso dlouho vydrží a neplesniví, pokud je uložené v otrubách. Ovšem ty běžně doma nemáme a ve většině případů si uzené maso kupujeme, tudíž po koupi vakuově zabaleného masa musíme postupovat dle data použitelnosti. Po otevření je potřeba maso bezprostředně spotřebovat. Klasické uzené maso skladujete v ledničce maximálně dva týdny nebo ho můžete dát zamrazit.

Uzené maso svou výraznou slanou chutí obohatí hlavně méně výrazné pokrmy, jako jsou vývary a jiné polévky, omáčky, pomazánky. Můžeme ho zapékat, péct v alobalu, v listovém těstě, lze ho vložit do bramboráku, podávat se zelím, bramborami, medem. Uzené maso či klobásky konzumujeme i samostatně s chlebem, hořčicí a křenem.

Zdroj: Recepty na uzené maso

Grilovací marináda

Ingredience: ¼ lžíce oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička míchaných bylinek nadrobno nakrájených (estragon, bazalka, rozmarýna)

Technologický postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme a všechny přísady promícháme. Maso vložíme do marinády a necháme odležet 12 hodin. Maso často obracíme. Před grilováním ho osušíme, na začátku potřeme olejem, na konci marinádou.

Zdroj: Marináda na maso na gril

Mnohoúčelová marináda

Ingredience: ¼ šálku oleje, ¼ šálku bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička rozdrceného česneku, čerstvě umletý černý pepř

Technologický postup: Všechny ingredience smícháme. Marináda je vhodná ke všem druhům masa. Maso se zalije a marinuje v chladničce při občasném obracení. Touto marinádou můžeme maso potírat při grilování.

Zdroj: Marináda na maso na gril

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU