Ingredience: 1 kg cibule, 1 kg čerstvých paprik, 1 kg rajčat, 200 ml oleje, 200 g plnotučné hořčice, 35 g soli, 35 g cukru
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka či proužky, rajčata můžeme předem oloupat. Do hrnce nalijeme olej a vsypeme nejprve cibuli, poté papriky. Dusíme pod poklicí, dokud obojí není měkké. Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tedy dvousetgramový kelímek hořčice, a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Lečo se nekazí, jako konzervační přípravek slouží hořčice, kterou ani nejde v leču chuťově poznat.
Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule (nakrájená na drobno), 1 stroužek česneku (utřený), 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik (nakrájených na nudličky), 0,5 kg rajčat (oloupaných a nakrájených), 0,5 lžičky soli, pepř, 1 plechovka rajského protlaku, 0,5 kg uzeniny, 3 vejce
Postup: Ve 2l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme čerstvé papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, dokud papriky nezměknou. Přidáme vše ostatní kromě protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Až je vše měkké, přilijeme vejce a mícháme při prudkém varu, dokud se vejce nesrazí. Závěrečný trik: vše se nakonec krásně zahustí přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konzistenci. Hotové lečo dáme do vymytých zavařovacích sklenic ještě za horka, skoro vařící, čímž bude vlastně rovnou i sterilované. Takto lze připravit lečo jako samostatné jídlo. Pokud do něj nepřidáte vejce a uzeninu, jde o ideální polotovar.
Lečo je typickým pokrmem v Maďarsku. K přípravě jsou zapotřebí tři základní suroviny: rajčata, papriky a cibule. Pravé maďarské lečo je pálivé, přidává se do něj mletá pálivá paprika a je bez vajec. V Maďarsku se lečo zpravidla připravuje v kotlíku a využívá se jako základ pro gulášovou polévku nebo jako příloha ke grilovanému masu, případně v kombinaci s masem do perkeltu.
U nás se lečo připravuje oproti originální receptuře bez mleté papriky, přidává se do něj vejce, ale i uzenina nebo klobása. Lečo nikdy nepodléváme vodou, protože by nám vznikla kaše. Rajská jablíčka obsahují dostatek vody, kterou tak i tak necháme z větší části odpařit.
Jedná se o pokrm, který se připravuje ze zeleniny (cibule, papriky, rajčata), oleje nebo jiného tuku a z vajec. Pokrm se dochucuje solí a pepřem a servíruje se nejčastěji s chlebem/pečivem či bramborami.
Lečo uvařené z čerstvé zeleniny jistě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu, můžete si lečo také dopřát, nepřehánějte to ale s množstvím použitého tuku a vajec (lze přidat pouze bílky).
Nutriční hodnoty leča na 100 g jsou následující: 230 kJ/54,97 kcal, 1 g bílkovin, 5 g sacharidů, 3 g tuku, 1,8 g vlákniny
Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte na velké kroužky. Papriku očistěte a nakrájejte na velké kroužky. Přidejte k nim práškový cukr a sůl a promíchejte, vařte 20-25 minut.
Horké přelijte do horkých sterilizovaných sklenic a zavřete horkým sterilním víčkem. Dále pak už lečo nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo ještě zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě.
Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na lžičce oleje. Přidáme na proužky nakrájené papriky. Necháme 5 minut restovat, pak přidáme na kolečka nakrájené párky, rajčata a vejce. Lečo dobře rozmícháme, dochutíme mletým pepřem, solí a máme hotovo. Lečo s párkem můžeme doplnit čerstvou pažitkou a podávat jako hlavní chod s čerstvým chlebem.
Technologický postup: Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený párek na kolečka. K tomu přidáme na proužky nakrájenou papriku a nakrájená rajčata. Vše lehce osolíme a opepříme. Přilijeme trošku vody a dusíme. Až bude zelenina měkká, přidáme vejce nebo bílky. Pokud přidáme jen bílky, bude lečo ještě dietnější. Následně dokořeníme a podáváme. Dietní lečo podáváme s celozrnným pečivem nebo bez něj.
Papriky očistíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na nudličky. V kastrolu zahřejeme olej a nasypeme do něj nakrájenou cibuli a papriky, které osolíme a dáme dusit. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme slupku, pak je nakrájíme na kousky a přidáme k paprikám a ještě chvíli podusíme. Horké plníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85 stupních.
Z takto připravené směsi můžeme kdykoliv připravit chutné lečo s vejci a klobásou tak, že na oleji osmahneme cibulku, přidáme lečo, prohřejeme, zahustíme vejci a dle chuti můžeme přidat i nakrájenou klobásu.
Zeleninu očistíme a nakrájíme například na kolečka, rajčata je možno oloupat. Do hrnce nalijeme olej a vsypeme cibuli a papriky, podusíme cca 15–20 minut (pod poklicí pustí dostatečně tekutiny), potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý kelímek hořčice a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru (jako při marmeládě). Lečo se nekazí, jako konzervační složka slouží hořčice, která ani není v leču chuťově poznat. Takto připravené lečo vydrží až dva roky.
Technologický postup: Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na kostičky a papriku na tenké proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Salám vcelku podle potřeby oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi (s poklicí) rozpálíme olej. Přidáme cibuli a osmahneme ji. Cibuli zalijeme vodou, přidáme rajčata s paprikou. Až paprika změkne, přidáme salám, přikryjeme pokličkou a dusíme. Z leča necháme vyvařit vodu. Vejce si rozklepneme stranou do hrníčku a trochu rozšleháme. Pak jimi zahustíme lečo a pořádně promícháme. Zeleninové lečo ochutíme pepřem a případně osolíme. Hotový pokrm podáváme horký a nejlépe s čerstvým chlebem.
Ingredience: 1 cibule, 500 g červené papriky, 2 vejce, 800 g rajčat, 200 g měkkého salámu, 2 lžíce sádla, sůl, pepř mletý, špetka drceného kmínu
Technologický postup: Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Papriky nakrájíme na nudličky. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme papriku a restujeme, dokud paprika nezměkne. Pak přidáme rajčata, sůl, drcený kmín a společně dusíme doměkka. Zatím si nakrájíme salám na kostičky. Jakmile bude zelenina měkká, vsypeme do leča nakrájený salám a prohřejeme. Do hrníčku rozklepneme vejce, rozmícháme je vidličkou a zahustíme jimi lečo. Nakonec pokrm ochutíme solí a pepřem. Hotové klasické lečo podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s chlebem.
Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, zpěníme ji na oleji, přidáme na proužky nakrájené a jadřinců zbavené papriky a podusíme je cca 5 minut. K paprikám přidáme kolečka nakrájených rajčat a vše dusíme dalších 5 minut, často směs promícháme.
Před dokončením do směsi přidáme asi 1 dl oleje, promícháme a ještě horké lečo rozdělíme do čistých zavařovacích sklenic, důkladně uzavřeme víčky. Sterilujeme 15 minut při teplotě 90 °C.
Takto připravenou směs používáme jako polotovar na přípravu teplého leča nebo ji můžeme přidat pod pečené či dušené maso.
Nejprve je třeba konstatovat, že původní lečo je sladké. V tomto receptu je však použita sůl a feferonka, protože to tak máme rádi. Volba je na vás. Jelikož nemáme rádi sladké lečo, je zde i méně mrkve.
Rajčata omyjte a oloupejte. Můžete je pomlít mlýnkem na maso, rozmixovat nebo ručně nakrájet. Česnek nasekejte nadrobno a přidejte k rajčatům. Vhoďte také bobkový list a nadrobno nakrájenou mrkev. Nechte 10 minut vařit.
Přidejte papriky. Způsob nakrájení paprik je na vás. Prostě je přidejte. Neměly by být převařené. Stačí jen když změní svou barvu. 5 minut předem koncem přidejte olej a sůl.
Horké lečo naplňte do horkých sterilních sklenic až po okraj a zavřete horkým sterilním víčkem, aby neprocházel vzduch. Dále pak už nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě. V zimě pak otevřete a konzumujte, kdykoli budete chtít.
Smíchejte vodu, strouhaná, rozemletá, rozmixovaná, rajčata, rostlinný olej, ocet, med a provařte. Do vroucí marinády přidejte 5 až 6 kuliček pepře, 5 minut povařte a mírně ochlaďte. Papriky umístěte do sterilizovaných sklenic, do každé dejte 4 až 5 stroužků česneku a 5 až 6 kuliček pepře. Do marinády přidejte sůl podle chuti a poté nalijte do sklenic na papriky. Nechte ale volný prostor 1,5 až 2 cm od okraje sklenice, protože když lečo pasterujete, zvedne se až k okraji. Zavařování leča trvá 5 minut (zavařujeme a vaříme lečo zároveň). Utáhněte jim víčka a otočte je dnem vzhůru, přikryjte utěrkou a nechte je 5 až 6 hodin, dokud nevychladnou. Pak je dejte na chladné místo.
Postup:Lečo scedíme a necháme okapat, škvarky, lečo, česnek a feferonky pomeleme na masovém mlýnku, přidáme vejce, vegetu, hořčici a dobře promícháme. (Pokud připravujeme pomazánku z plechovky, musíme vyjmout párky.) Hotovou hmotu plníme do sklenic a zavařujeme při teplotě 85 °C asi 20 minut.
Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule nadrobno nakrájená, 1 stroužek česneku (utřený), 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik nakrájených na nudličky, 0,5 kg rajčat oloupaných a nakrájených, sůl, pepř, malá plechovka rajského protlaku, 0,5 kg moravské klobásy, 3 vejce
Technologický postup: Ve 2l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, až papriky změknou. Přidáme vše ostatní kromě protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dost šťávy, přilijte přiměřené množství vody. Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce vařící se, dokud se vejce nesrazí. Vše se krásně zahustí právě teď přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konzistenci. Co nesníte, můžete dát ještě horké do vymytých zavařovacích sklenic. Tím, že je lečo téměř vařící, máme pokrm rovnou i sterilovaný.
Ne, Zavařuji úplně běžně jídla s bramborami i cibulí a zahuštěná moukou. Potřebovala jsem poradit jak na zavařování v mikrovlnce, protože nemám v tento okamžik moc času, ale DOBŘE (s masem na 2x) zavařené jsou v pohodě vlastně možná všechna jídla. :-) :-)
Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.
Pokud je pokrm správně zavařen a víčko pevně drží na skle, tak je jedno, kde ho uskladníte, jestli v lednici nebo ve spíži. Vydrží nezávadný roky. Otázka je jaké budou chuťové dojmy z tohoto pokrmu. A v tom by chladnička mohla hrát významnou roli.
Jak známo, tak nositelem chuti v pokrmu je tuk a ten může časem měnit své chuťové vlastnosti, právě vlivem vyšších teplot a světla. Chladnička oběma těmto faktorům zabrání a může tak přispět k lepší chuti zavařených jídel.
Při zavařování uzeného prostě převařit vodu a jestliže chcete dochutit přidejte celý stroužek česneku, sůl, nebo čili papriku, zalejte tak 1 až 2 cm pod okraj na 100 stupnů celsia 1 hodina vyndat a postavit na víčko hotovo
Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.
Zavařuji na 100 stupňů jeden den a druhý den opakuji, když jsou sklenice vychladlé. Zavařuji do sklenic Omnia se zamačkávacím víčkem omnia, šrouubovacím sklenicím moc nevěřím, akorát teď sklenice Omnia nejde sehnat.
Úspěšné zavařování, zdraví rektoříková
Skopové klobásy, jaká lahoda. Hmmm. Jejich uzení je ale umění. Nejdříve musíte vyhřát udírnu na teplotu 70°C. Pak do udírny rezvěste klobásy a půl hodiny je nechte při otevřených dvířkách vysychat. Poté udírnu zavřete a klobásy uďte po dobu 8 hodin. K uzení použijte suché dřevo ovocných stromů bez kůry nebo dřevo bukové.
Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.