Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
Téma

ZAVAŘOVÁNÍ POLÉVKY

OBSAH

Zavařování zabijačkové polévky

Tuto silnou polévku procedíme a horkou plníme do plechovek nebo předehřátých sklenic. Ve sklenicích necháváme 2 cm volné. Litrové sklenice sterilujeme 1 a 3/4 hodiny, 2 litrovky 2 a 3/4 hodiny. Spotřebováváme do 2 až 3 měsíců. Polévku můžeme zavařit rovnou i s kroupami, potom necedíme.

Zdroj: Zavařování vývaru

Poradna

V naší poradně s názvem POLÉVKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu polévku kuřecí vývar z ní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Domácí zavařování hotových jídel

Konzervace hotových jídel je vcelku jednoduchá záležitost. Zavařovat můžete téměř všechno, polévky, omáčky, ryby, uzeniny nebo maso. Důležité je nejprve jídlo uvařit a pak můžete začít. Je několik zásad, které je nutné při zavařování dodržet:

  • mít vždy čisté ruce;
  • mít perfektně čisté zavařovací sklenice s víčky, aby se jídlo nekazilo;
  • sklenice plnit vždy jen do 2/3, aby víčka při zavařování dobře chytla;
  • pokud se zavařuje maso, používat vždy víčka s červeným těsněním;
  • maso před zavařováním zbavit kostí;
  • těsnost víčka ověřit otočením sklenice dnem nahoru, nesmí vytékat;
  • pokud i přes toto všechno se stane, že se jídlo zdá zkažené, nikdy ho nekonzumovat.

Uzavřené sklenice naplněné hotovým jídlem postavíme do hrnce s vodou a zavařujeme při teplotě 100 °C zhruba 1,5 hodiny. Druhý den postup zopakujeme a zavařujeme ještě jednou po dobu 1 hodiny.

Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brandl.

Není mi jasná doba počátku zavařování třešní.
Jak poznám POČATEK ZAVAŘOVÁNÍ 7 MINUT?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Počátek zavařování se počítá od umístění sklenic do trouby a zavření dvířek. Vše musí být horké, nálev, voda v plechu a vyhřátá trouba. Pak proces zavařování započne ihned po umístění do trouby.

Zdroj: diskuze Zavařování v troubě

Kapání do polévky video

Zde najdete názorné videonávody, jak připravit kapání do polévky.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Poradna

V naší poradně s názvem POLÉVKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva..

ano myslela jsem vyvar z domaciho kurete. Dekuji

Zdroj: diskuze Dotaz

Zavařování hotových jídel v myčce

Zavařování hotových jídel v myčce je velice jednoduchý způsob. Zavařovat můžete téměř všechno, polévky, omáčky, ryby, uzeniny nebo maso. Důležité je uvařené jídlo naplnit do předem důkladně umytých sklenic a zavíčkovat nejlépe novými víčky, ne použitými. Pokud máte v jídle maso, jsou lepší víčka s červenou gumou. Takto připravené klasické 0,7 l velké sklenice naskládáme do spodní části myčky, do horní můžete dát menší třeba s džemem nebo přesnídávkou. Myčku nastavíme na program s nejvyšší možnou teplotou, nejlépe 70 °C, a zapneme. Někdo přitom ještě umyje i trochu nádobí. Po ukončení programu sklenice vyndáme a vyskládáme třeba na kuchyňskou linku dnem vzhůru. Je to snadné a tímto zavařováním vlastně zabijeme dvě mouchy jednou ranou, jak se lidově říká.

Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic

Diskuze

V diskuzi DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky www.ceskenapady.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.

Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.

Zdroj: diskuze Dýňová polévka z dýně Hokaido

Jak na sterilování vývaru

Nejvhodnější na zavařování jsou vývary, zavaření nudlí a jiných zavářek však nechte až na dobu před samotnou konzumací. Zavařujte při teplotě 100 °C asi 1 hodinu, další den ještě zopakujte proces zavařování cca 45 minut.

Zdroj: Zavařování vývaru

Zavařování polévek

Polévku dáme do sklenic, zavíčkujeme a zavařujeme při teplotě 100 °C zhruba 1 hodinu, další den proces zavařování zopakujeme ještě 45 minut. Zde je jeden receptík na zavařenou kuřecí polévku.

Suroviny:

  • 3 kuřecí skelety
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 8 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 1 petrželová nať
  • sůl

Postup:

Kuřecí skelety vložíme do hrnce, přidáme 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, cibuli a koření, zalijeme studenou vodou a osolíme. Začneme vařit, potom zmírníme oheň a necháme vařit na mírném ohni zhruba 2 hodiny. Vývar přecedíme, obereme a nakrájíme maso, které vložíme zpět do čistého vývaru. Zbylou neuvařenou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru) nakrájíme na větší kousky a necháme provařit jen 5 minut ve vývaru (dovaří se při zavařování). Takto připravený vývar nalijeme do čistých sklenic do ¾ a zavíčkujeme. Zavařujeme při 100 °C zhruba 1 hodinu. Další den zavaříme ještě asi 45 minut. Nudle nebo jinou zavářku do polévky přidáme až před podáváním.

Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Jak používat tlakovou nádobu na zavařování?

Pokud plánujete bezpečné konzervování kuřecího masa, tak musíte použít tlakovou nádobu na zavařování – žádné výjimky. Je to proto, že kuřecí maso je jídlo s obsahem aminokyselin, běžné zavařování s vařící vodou ho nebude schopno ohřát na dostatečně vysokou teplotu, aby bylo bezpečné pro delší skladování.

Tlakové nádoby na zavařování se mohou na první pohled zdát děsivé, ale ve skutečnosti je to takový velký papiňák. Mám tady ukázku jejich cen na trhu: talkový hrnec na zavařování cena.

Zdroj: Jak na zavařování kuřecího masa

Jíška do bramborové polévky

Suroviny:

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ cibule

Postup:

Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Cibuli můžeme, ale nemusíme použít. Je to dle libosti. Poté přidáme hladkou mouku a osmažíme do hněda. Hotovou jíšku zchladíme vodou a nalijeme do polévky. Já ji nechladím a rovnou dávám za stálého míchání do polévky. Vaříme alespoň 5–10 minut na mírném ohni.

Zdroj: Jíška

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic v troubě

Jak zavařovat v obyčejném hrnci

Zavařovací hrnec je nezbytnou pomůckou při zavařování. Ideální je hrnec s vestavěnou dřevěnou mřížkou a teploměrem. Můžeme použít i větší hrnec s pokličkou a teploměrem, dřevěnou mřížkou nebo hadrem, kterým vyložíme dno hrnce, aby nám sklenice při zavařování nepraskaly.

Zdroj: Postup při zavařování

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.

Dobrý den chtěl jsem se zeptat při zavařováni masa ve sklince mám víčka ručně přišroubovat na doraz a napustit vodu nad víčko nebo zaroveň s víčkem,mám sklinky o,80m jak to mám to maso vařit tak jak ve sklenici o,72m děkují za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic

Kapání bez žloutku

Suroviny:

  • 1 bílek
  • 4 lžíce krupice
  • sůl
  • ½ lžičky mletého zázvoru

Postup:

Bílek rozšlehejte vidličkou, osolte, přidejte zázvor, krupici a vypracujte řidší těsto, které nechte chvíli stát. Potom kávovou lžičkou vykrajujte malé nočky a zavařte je do polévky. Vařte asi 8–10 minut.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVANÍ UZENEHO MASA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krutska anna.

mam uzeném maso hodně libové chci ho zavařit nužu přidat sádlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

Při zavařování uzeného prostě převařit vodu a jestliže chcete dochutit přidejte celý stroužek česneku, sůl, nebo čili papriku, zalejte tak 1 až 2 cm pod okraj na 100 stupnů celsia 1 hodina vyndat a postavit na víčko hotovo

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa

Kapání do polévky z krupice

Suroviny:

  • 2 lžíce krupice
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce

Postup:

Vejce rozšlehejte se solí, mlékem a krupicí na řídké těsto. To nalijte přes děrovanou naběračku nebo přes vidličku do polévky a vařte asi 3 minuty.

Kapání do polévky bez vajec

Zavářka z hrubé pšeničné krupice, ale i z jiných obilovin se hodí převážně do zeleninových polévek. Krupici můžete pro chuť předem lehce osmahnout na másle, ale není to nutné. Zavářku vsypte tenkým pramínkem do polévky a nechte povařit nejvýše 3–5 minut, nebo můžete již za pomoci vejce udělat takzvané žmolečky, a to tak, že krupici krátce osmažíte, do horké krupice vmícháte vejce a mícháte, až se vytvoří malé kousky – žmolečky. Pak zalijete vývarem a krátce povaříte.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Kapání do polévky z hladké mouky

Také toto kapání patří mezi velmi rychlé zavářky. Připravuje se z vejce smíchaného s trochou mouky na řídké těstíčko. To pak lijeme přes vidličku do vroucí polévky a vaříme asi 3 minuty. Kapání má tu výhodu, že si jej můžeme přikořenit podle chuti, přidat trochu sýra či zelených bylinek podle možností.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 3–4 lžíce mléka
  • cca 4 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, bylinky

Postup:

Vejce rozšlehejte, můžete přidat lžíci vody a po lžících přidávejte hladkou mouku. Směs pak rozšlehejte vidličkou do hladka. Těstíčko by mělo být tekoucí, ale ne úplně řídké. Kapání vlijte do vroucí polévky přes vidličku a nechte asi 3–4 minuty provařit.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Jak dlouho zavařovat

Celková doba zavařování v hrnci či elektrických, plynových a horkovzdušných troubách závisí na druhu ovoce nebo zeleniny. U většiny receptů je uveden časový interval.

Zdroj: Postup při zavařování

Knedlíčky do polévky

Knedlíčky drožďové

Suroviny:

  • 40 g droždí
  • 1 malá cibulka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • strouhaný muškátový oříšek
  • petrželka

Postup:

Drobně nakrájenou cibulku zpěňte na oleji, přidejte rozdrobené droždí a osmahněte ho dorůžova. Po částečném vychladnutí vmíchejte vejce, osolte, ochuťte drobně rozsekanou petrželkou, nastrouhaným muškátovým oříškem a zahustěte strouhankou tak, abyste mohli tvořit malé knedlíčky. Ty poté zavařte do vroucí polévky a vařte ještě asi 5 minut.

Knedlíčky játrové

Suroviny:

  • 150 g jater
  • 30 g tuku
  • 1 vejce
  • sůl
  • trochu mletého pepře
  • 1 stroužek česneku
  • asi 100 g strouhanky

Postup:

Namletá nebo najemno nakrájená játra utřete s tukem, vejcem a solí a vmíchejte pepř, utřený česnek a tolik strouhanky, abyste mohli tvořit malé knedlíčky. Vkládejte je do horké polévky a vařte podle velikosti cca 3–5 minut.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Zavařování masa na dovolenou

K zavařování syrového masa jsou mnozí skeptičtí, protože mají obavy z toho, že by maso zůstalo neuvařené. Pokud ale dodržíte postup zavařování masa do sklenic a doporučené doby vaření, maso se dokonale tepelně zpracuje během samotného zavařování.

V první řadě důkladně vymažte očištěnou sklenici sádlem, nasypte lžičku soli a naskládejte do sklenice kousky nakrájeného vepřového nebo kuřecího masa. Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem, aby zůstala mezera půl centimetu k okraji sklenice. Následuje samotný proces zavařování. Do hrnce napusťte vodu a do ní vložte dobře zavřené sklenice s masem. Postavte na sporák a vařte alespoň hodinu. Obecně platí, že čím vyšší teploty uvnitř produktu docílíte, tím bude sterilita vyšší.

Po hodině vaření rychle zchlaďte, čímž opět snížíte riziko vytváření bakterií. Nechejte zavařené sklenice s masem odpočinout do druhého dne a proces vaření opakujte. Rozhodně nevařte kratší dobu než 1 hodinu a během vaření nestahujte z plotny. Došlo by k poklesu teploty a nedostatečnému zavaření. Opět nechejte vychladnout a skladujte v chladu a temnu. Pokud jste postupovali správně, bez problémů vám maso vydrží 3 měsíce a bude chutnat skvěle i na dovolené.

Pokud si na zavařování syrového masa netroufnete, můžete zavařit maso tepelně upravené. Předem si jej uvařte, poduste nebo upečte a poté postupujte úplně stejným způsobem. Zavařování již tepelně zpracovaného masa vám odpustí i drobné chyby při procesu zavařování a neklade vysoké nároky na dobu tepelné úpravy. Sterilita a pečlivá příprava masa jsou však stěžejní i v tomto případě.

Kromě masa jako takového si v domácích podmínkách můžete zavařit i polévky, tepelně upravené uzeniny, ryby (musí se konzervovat déle), hotová jídla bez mouky, a dokonce i pečivo. Až vyrazíte na chatu nebo na dovolenou k moři, budete mít s sebou dostatečnou zásobu zavařeného masa, na kterém si pochutnáte a dodáte si spoustu energie. Nespoléhejte se jen na rychlé občerstvení v místě dovolené a plnohodnotné stravování v restauracích doplňte i konzumací z vlastních zásob.

Zdroj: Zavařování masa do sklenic

Zavařování guláše

Jedete na dovolenou a chcete si s sebou zavařit guláš? Nebo to chcete prostě jen zkusit? Pak vězte, že je to velice jednoduché. Připravte si sklenice, nejlépe se šroubovacím víčkem, a pořádně je umyjte. Ještě teplý uvařený guláš nalejte do připravených sklenic – naplňte zhruba do ¾ výšky sklenice. Důkladně zavíčkujte a můžete začít zavařovat. Je pak již jen na vás, pro jaké zavařování se rozhodnete. Existuje více způsobů, můžete to zkusit v elektrické troubě, mikrovlnné troubě nebo také v myčce. Nejčastější je ale zavařování klasicky v hrnci s vodou. Sklenice vyskládáme do hrnce s vodou a dáme vařit na plotnu. Zavařujeme zhruba hodinu a půl při teplotě 100 stupňů.

Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP