Pohádka mládí je slovní spojení, které v nás vyvolá vzpomínku na krupicovou kaši. Krupicová kaše je nejčastěji konzumována právě v dětském věku. Jedná se o lehce stravitelný pokrm. Svým složením je však kaše vhodná také pro dospělé a pro sportovce.
Zdroj: článek Krupicová kaše
Obrázky a fotografie
Následuje několik odkazů na fotografie. Na těchto odkazech je možné si prohlédnout, jak spalničky vypadají u kojence a u dospělého člověka.
Spalničky u kojence
Spalničky u dospělých
Zdroj: článek Spalničky - obrázky
Jarischova voda pro kojence
Jarischův roztok je možné použít k potírání nebo obkladům mokvavých kožních lézí či ekzému i u kojenců. Bez porady s lékařem jej ale nepoužívejte dlouhodobě a na rozsáhlé plochy.
Zdroj: článek Jarišova voda
Květáková polévka pro kojence
Suroviny:
- 1 růžička květáku
- 1 šálek drůbežího vývaru (200 ml)
- 1 lžíce krupice
- 1 lžíce kojeneckého mléka
- kousek másla
- kojenecká voda
Postup:
Pokrájený květák uvaříme v drůbežím vývaru, vodu přidáme podle potřeby. Takto uvařené rozmixujeme a zahustíme krupicí. Vaříme ještě asi 10 minut. Poté vsypeme sušené kojenecké mléko, vložíme kousek másla a necháme ještě chvilku prohřát. Podáváme kojencům od ukončeného 8. měsíce.
Zdroj: článek Květáková polévka
Glycerinové čípky pro děti
Pro děti jsou vhodné glycerinové čípky 1 g x 5 ks.
Výhody použití: snadná aplikace, působí cíleně přímo v místě účinku, bez omezení věku (i pro kojence), vhodné pro těhotné a kojící ženy.
Účinná látka: bezvodý glycerin 2 g.
Dávkování:
- kojenci a malé děti: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA o hmotnosti 1 g;
- děti a dospělí: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA o hmotnosti 2 g.
Zdroj: článek Glycerinové čípky
Recept pro kojence
Krémová polévka z červené řepy
Ingredience: 500 g oloupané a předem uvařené červené řepy, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 600 ml zeleninového vývaru nebo vody, 1 stroužek česneku, kelímek bílého jogurtu, 1 bobkový list, sůl, pepř, olivový olej
Postup: Na olivovém oleji lehce orestujeme očištěnou a nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Po orestování zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme bobkový list a řepu nakrájenou na kostky. To vše vaříme zhruba 10 minut. Vyjmeme bobkový list a přidáme utřený stroužek česneku a bílý jogurt. Tuto vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.
Výborná je i kaše: Řepu uvaříme, brambory nebo batáty také, oloupeme a rozmixujeme. Tato směs je výborná s přidaným žloutkem.
Zdroj: článek Recepty s červenou řepou